Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu tarafından tüm yurtta eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamaları ve eylemlerin Silivri ayağında, delegasyonun Silivri temsilcileri olan HAYKURDER ve SİHAYDER tarafından Pazar günü bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya gazetecilerin yanı sıra Silivri'deki siyasi partilerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve hayvanseverler de yoğun ilgi gösterdi. Yaşar Kemal Sergi salonunda yapılan basın toplantısı başlamadan önce yakın geçmişte Silivri'de ve Türkiye'de yaşanan hayvan hakkı ihlalleri ve barınaklara ilişkin basına yansımış olan haberlerden oluşan medya hafıza sunumu izletildi. 2 buçuk dakikalık kısa sunum esnasında salondakiler gözyaşlarına hakim olamadı.
PAÇALI: STK'LARIN KATILIMIYLA ORTAK BİR ÇALIŞTAY YAPILMALI!
Delegasyon adına açılış konuşmasını yapan Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Erman Paçalı, "Hazırlanmakta olan tasarı, sokak hayvanlarını barınaklara toplamayı ve daha büyük barınaklar yapılmasını öneriyordu. STK'lardan gelen tepkiler üzerine bu maddeden vazgeçildi. Mevcut uygulama olan kısırlaştırıp, alındıkları yere geri bırakılması maddesinin hayvanseverlerin talepleri üzerine olduğu gibi korunmasına karar verildiği bu sabah bildirildi. Bakanlık yetkilileri de bu bilgiyi teyit etti. Bu önemli bir kazanımdır. İlaveten yeni yasal düzenlemelerde hayvanların mal olmaktan çıkartılıp can olarak değerlendirilerek, hayvanlara yönelik şiddet olaylarının da sahipli sahipsiz ayrımı gözetilmeksizin ceza yasası kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Bugün burada bulunan siyasi parti temsilcilerinin de bu taleplerimizi partilerinin yetkili organları ile paylaşmalarını rica ediyoruz. Yeni düzenlemede hayvanlara yönelik şiddet olayları 2 yıldan başlayacak şekilde cezalandırılmalı ve her koşulda hükmün açıklanmasının geri bırakılmaması şerhinin de yasaya eklenmesi gerekiyor. Yoksa mevcutta uygulanan idari para cezalarının adli para cezalarına dönüşme riski söz konusu. Yani cezasızlık sürebilir." dedi. Paçalı aynı zamanda belediyelerin de ceza kapsamına alınması gerektiğini ifade ederek "Bugün sokakta yaşanan şiddetten 1 hayvan mağdur oluyor ise belediye barınaklarında 100 tanesi mağdur oluyor. Sorunun büyük kısmı barınaklarda. Her gün medyada sizler de tanık oluyorsunuz. O nedenle belediyelerin de yeni yasa ile ceza kapsamına alınmaları şart. Bu bizim en önemli önceliklerimizdendir" dedi.
"EN ZAYIF HALKAYI KURTARIRSAK, HEPSİNİ KURTARIRIZ!"
HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Toplumda şiddet türler arası ayrım yapmaksızın ve her yerde mevcut. Bu şiddet kendini önce toplumun en zayıf halkası olan hayvanlarda dışa vuruyor. Bunu çocuklar ve kadınlara yönelik şiddet olayları takip ediyor. Sadece fiziksel şiddet değil, cinsel şiddette de bu zincir aynı şekilde seyrediyor. Biz bugün verimli bir yasa ortaya koymayı başarabilirsek sadece sokak hayvanlarını değil bu zincirin diğer halkalarını da, çocukları ve kadınları da korumuş ve kurtarmış olacağız.”
“BİZ BU İŞE HAYATIMIZI ADADIK!"
SİHAYDER Başkanı Şükran Sunç Çakır ise yaptığı konuşmada, "Biz bu işe hayatımızı adadık. Bugün devlet sorumluluklarını yerine getiremediği için biz daha fazla hayvanı korumak, daha fazla hayvanı kurtarmak zorunda kalıyoruz. Bu hem maddi hem manevi açıdan bizi çok yoruyor. Ne maddi ne manevi bir destek de bulamıyoruz. Bugün bu sorunlar nedeni ile evlerimizde özel yaşam alanlarımızda kendimize ait tek yer üstünde yattığımız yatağımız. Her birimizin evi yaralı, travmalı, korunmaya muhtaç kedi ve köpeklerle dolu. Sırtımızı dönemiyoruz. Biz bu yola baş koyduk. Gerekirse canımızı veririz ama canlarımızı asla vermeyiz. Sokak hayvanları barınaklara toplanamaz" dedi. Birlik beraberlik çağrısı yapan Şükran Sunç Çakır bu birlikle beraber hayvan hakları yasasının hayvan severlerin talepleri doğrultusunda hazırlanmak zorunda olduğunun kaçınılmaz olacağına dikkat çekti.
Toplantı gazeteciler, siyasi parti temsilcileri ve hayvanseverlerin dilek temenni, görüş ve önerilerinin dile getirilmesinin ardından sona erdi.