Esra Özbay Yavuz ile eşi ve iş ortaklarıyla 6 yıldır başarılı bir şekilde hizmet vermeyi sürdürdükleri Sürücü Kursu işletmelerinin yanı sıra yaşam tecrübeleri, çalışma hayatına bakış açısı üzerine söyleştik. Yavuz ailesi, sürücü eğitimlerindeki liderlik hususunda iddialı olduklarını ifade ederken, farklı iş kollarına yönelik atılım hazırlıklarının devam ettiğini de paylaştılar.
Esra Özbay Yavuz ile kısa bir süre önce açtıkları yeni iş yerleri Kaan Sürücü Kursunda buluşarak keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Bir buçuk yıldır yer aldığı Silivri Kadın Girişimciler Derneği Basın Komisyonu ve yönetim kurulu üyeleri Dilek Dönmez ile Buse Ersaraç'ı ağırlayan Yavuz, sürücü eğitim hizmeti konusunda iddialarını “En çok kursiyer alan ve en çok tercih edilen kurs biziz” diyerek ortaya koyarken bunu gerçekleştirdikleri yeniliklere dayandırdı.
“SİLİVRİ'DE LİDER KURS OLARAK DEVAM EDİYORUZ”
Sevginar SALİ: Esra Özbay Yavuz'u tanıyabilir miyiz?
Esra Özbay YAVUZ: 20 Ağustos 1980 doğumluyum. İlkokulu İstanbul'da okudum. Silivri Lisesi mezunuyum. İşletme lisans eğitimi aldım. Üniversiteyi bitirdikten sonra 8 sene Polipen firmasında yurtiçi satış temsilcisi olarak çalıştım. Evliyim, iki oğlum var. Buralı olduğumuz için Silivri'de girişimlerde bulunmak istedik. İkinci oğlum iki yaşına geldikten sonra eşimle birlikte ticarete atılmaya karar verdik. Özellikle eğitim sektörünü araştırıyorduk. Ailemizde de sürücü kursu işi yapanlar var. Araştırmalarımız sonucunda eşimle sürücü kursu üzerinde karar kıldık biz de. 6 senede yeni kurumlar ekleyerek, büyüme yolunda gittik.
Şu an için 4 sürücü kursu, 3 SRC, 1 psikoteknik kurumumuz var. Yani sürücü aday eğitimi ve ticari olarak, bu işi yapma sektörü adına Milli Eğitim'e bağlı çalışan 8 kurumumuz var. Silivri, Küçükçekmece, Çerkezköy ve Kapaklı olmak üzere dört farklı bölgede eğitim veriyoruz. Silivri'de ilk sürücü kursumuzu 2013 yılında açtık. Sektördeki eksikliklerin üzerine gittik. Mesela her ehliyet sınıfı verilmiyordu. Biz tüm bunları bünyemizde tamamladık. İnsanların bu eğitimi yerinde almasını istedik, kalkıp İstanbul'a, Çorlu'ya ya da farklı bölgelere gitmek zorunda kalmadan. SRC için de en yakın yer İstanbul, Çorlu'ydu. Silivri'de neden olmasın dedik ve ilk SRC kurumunu Silivri'ye biz açtık. Eğitimlerimize başladık, sınavlarımızı da Silivri'de yapıyoruz. Bu aşamada Çerkezköy, Kapaklı ve Çekmece'de sürücü kurslarımız eklendi. Sonra daha iyi hizmet vermek için araçlarımızı yeniledik. Ehliyet alan kişilerin bu süreçte keyif almasını istedik; hem iyi bir eğitim alsınlar hem de güzel araçlar kullansınlar... Bu da Silivri'de bir ilkti. Bu şekilde sektöre hizmet vermeye devam ediyoruz. Doğru, güvenilir bilgi vermeye çalışıyoruz. Kursiyerlerimize eğitmenlerimizle birlikte iyi hizmet vermek için uğraşıyoruz. Hizmete girdiğimiz günden beri Milli Eğitim sayılarına dayanarak söylüyorum; lider kurs olarak devam ediyoruz Silivri'de. En çok kursiyer alan ve en çok tercih edilen kurs biziz.
“EHLİYET EĞİTİMİNİ SOSYAL SORUMLULUK OLARAK GÖRÜYORUM”
Sevginar SALİ: Bu başarının sırrı nedir sizce?
Esra Özbay YAVUZ: Kursiyere saygı duyuyoruz. İşimize yatırım yapıyoruz. Ticaretten öte biz insanları eğitmek istiyoruz. Sürücülük aslında çok önemli bir şey. Bu eğitimlerin bir sosyal sorumluluk görevi olduğunu düşünüyorum. Sürücülük sadece bir eğitim değil bir kültür meselesi olarak ele alınmalı. Yeni gelen yönetmelikler dahilinde derslerimizde güncel olmaya çalışıyoruz. Elektronik sınav sistemi geldi. Bunlarla ilgili internet sitelerinden şifreler veriyoruz. Kursiyerlerimizin oradan eğitim almalarını sağlıyoruz. Dileyenlere kayıt olmadan önce e-sınav yapıp yeterliliklerini ölçüyoruz, sınavı geçebilir mi, geçemez mi buna göre tercihler yapma şansı sunuyoruz. Amacımız sadece; parasını alalım ehliyet verelim değil. İnsanların bizden memnun olmasını önemsiyoruz ve bunun için çalışıyoruz. Gerçekten sınavı geçebilecekse, yapabilecekse onlara eğitim verelim. Artı simülatörümüz var. Özellikle bayanlar ‘yapabilir miyim acaba' tereddüdünü yaşayarak geliyor. Simülatöre oturuyoruz ve karar vermelerini sağlıyoruz. Bir kadın olarak onları çok iyi anlıyor ve doğru iletişim kuruluyoruz. Kursiyer açısından şu an erkek kadın sayısında hemen hemen yarı yarıya gidiyoruz. Kadınları özellikle çok teşvik ediyorum. Ehliyet almalarını istiyorum. İşimi seviyorum. Sevdiğim için de onlara katkım olsun istiyorum. Gelen herkesi ikna ediyorum. Bir de direksiyon sınavları artık çok zor. Sadece buradan bahsetmiyorum, Türkiye genelinde ehliyetini alanlar artık araba kullanıyor. Park etmesi, yokuş kalkışı bunlar zor aşamalar. Eskiden gidiyorduk geliyorduk, geçtin bitti oluyordu ve alan kişi ehliyeti çantasında taşıyordu ama şu an ehliyet alan bir kişi çıkıp trafikte çok rahat arabasını kullanabilir. Tabi ki bir şeyler tecrübeyle oluyor ama yönetmelik ve yasalarımızın katkılarıyla ehliyet sahibi olanları belirli bir standarda getirdiğimizi düşünüyorum.
Çocuk yaştan itibaren trafik eğitimi verilirse toplum açısından daha faydalı olacağını düşünüyorum. Bize 18 yaşında gelen gençler de var, 40-50 yaşında başvuranlar da. Bizler ceza varsa o kuralı uyguluyoruz. Okullarda trafik eğitimi başladı. Bizlerden de eğitmen istiyorlar. Ara ara gidip okullarda eğitimler veriyoruz. Yeterli değil ama bu da bir başlangıçtır. Eğitim küçük yaştan başlarsa toplum ileride kendiliğinden gelişir.
Şunu da özellikle belirtmek istiyorum; ‘kadına şiddet' diyoruz ama bunun bir aşaması da trafikte şiddet. Bununla ilgili de bir çalışma yapmak istiyorum. Dernek olarak gündeme getirmemiz gerektiğini düşünüyorum.
“SİLİVRİ, ELİT BİR İLÇE”
Silivri, Çerkezköy ve Kapaklı'da sınav yapıyoruz. Sınavlara 100 kişi giriyor. Sınavı Silivri'de 70, Çerkezköy'de 50, Kapaklı'da 30 kişi geçiyor. Silivri üst bir noktada ve bu tamamen eğitim seviyesine bağlı. Elimizde istatistik var. Silivri, bana göre çok elit bir ilçe. Araba kültürü konusunda da Silivri Türkiye hatta bölge genelinin üstünde. Çocuklarımız araba kültürüyle büyüyor, ama diğer bölgelerde kursa gelenler ilk kez araba sürme eğitimi alıyorlar ve tabi bizim için eğitimler biraz daha zor oluyor.
“BİRBİRİMİZİ TAMAMLIYORUZ”
Sevginar SALİ: Eşinizle birlikte çalışıyorsunuz, bu durumun kolaylıkları, zorlukları neler? Başkalarına tavsiye eder misiniz?
Esra Özbay YAVUZ: Zorluğu da, kolaylığı da var. Biz 7/24 beraber çalıyoruz. Kararları ortak alıyoruz. Konuşur, tartışırız, mantıklı hangi kararsa onu uyguluyoruz. Karakter olarak onun başarılı olduğu yönleri var, benim de başarılı olduğum yönler var. Eşimin mali, ticari tarafları daha iyi, benim de sosyal tarafım daha iyi. İkimizin birleşimiyle, birbirimizi tamamlayarak ortak karara varıyoruz. 7/24 iş konuşuyoruz. Bir ara evde iş konuşulmasın dedim, ama bir telefon geliyor konu yine işe geliyor. Tabi zorluğu var.
“ÇALIŞMADAN BİR HAYAT DÜŞÜNEMİYORUM”
Sevginar SALİ: Kadınlar eş ve anne olunca, iş hayatına adaptasyonları zor oluyor, ya ikisinden biri aksıyor, ikisi bir arada çok olmuyor diyen anlayışa zıt bir örneksiniz. Hepsini bir arada nasıl başarıyorsunuz?
Esra Özbay YAVUZ: Hepsine yetiştiğimi düşünüyorum. Zor oluyor. Üniversiteyi bitirdim, iş hayatına girdim. 2003 yılından beri aktif iş hayatındayım. 8 sene özel bir sektörde ondan sonra kendi iş yerimiz açtık. İş hayatına kantin işletmeciliği ile başladım. Sevim Avni Çoğal İlkokulunun kantinini işlettik. Oradan ufak ufak başladık. İki tane oğlum var. Aralarında iki yaş farkı var. O yüzden ilk seneler biraz zor oldu. Annem ve kayınvalidem çocukların bakımında bana çok yardımcı oldular. Aile olarak birbirimize çok bağlandık. Onların destekleriyle bu günlere geldik. Çalışmadan bir hayat düşünemiyorum. Benim illa çalışmam, aktif olmam lazım. Biraz da tez canlıyım. İşimi çok seviyorum. Bırakamam. Çocuklarımın da okul hayatları var. Okuldan çıktıktan sonra onlarla ilgilenerek günümü bu şekilde tamamlamaya çalışıyorum. Kendi işim olduğu için çocuklarımın sınavları olduğunda ara verebiliyorum ama bunlar bir iki günlük aralar. İşin başında eşim de olduğu için görevimi onunla paylaşıyorum.
“DERNEĞİN ÜYESİ OLMAKTAN ÇOK MUTLUYUM”
Sevginar SALİ: KAGİD'le tanışmanız ve katılmanız konusundaki duygularınız neler?
Esra Özbay YAVUZ: Silivri Kadın Girişimciler Derneğinin çalışmalarını medyadan zaten takip ediyordum. Yoğunluktan dolayı bir türlü fırsat olmadı. Kafamın bir yerinde hep vardı. Güzel projelerin yapıldığı kadınların bir arada olduğu bir dernek olarak çok beğeniyordum. İçine girince tabi aktif olarak daha iyi görüyorsunuz. Bir buçuk yıl kadar önce başvurdum, derneğin üyesi olmaktan çok mutluyum. İleride inşallah daha aktif ve daha güzel projelerde yer alırız diye düşünüyorum. Katkıda bulunmak istiyorum. Derneği başarılı buluyorum.
“SİLİVRİ'DE İLKLERE DEVAM EDECEĞİZ”
Sevginar SALİ: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Esra Özbay YAVUZ: 6 Yıllık başarılı iş yolculuğumuzda, katkımın olması bana onur ve gurur veriyor. Yaptığımız işler ortada. Takdir ediliyoruz. Güzel geri dönüşümler alıyoruz.
Silivri'de sürücü adayları ve ticari sürücülerle ilgili sektörde birkaç açık daha var. Yeni çıkan yönetmelikler kapsamında yatırımlarımız devam edecek. Şu anda onların araştırmalarını yapıyoruz. Birkaç iş kolunda daha yatırım için araştırma yapmaktayız. Silivri'de ilklere devam edeceğiz.