Geleneksel tarımın yanı sıra alternatif bitki yetiştiriciliği ile bölge çiftçisini katma değeri yüksek ürün yetiştirmesini için teşvik eden Silivri Belediyesi, Seymen Mahallesi'nde Karabuğday Hasadı gerçekleştirdi.
Bu yıl ilk kez karabuğday ekim denemesi yapan Seymen Muhtarı Sıtkı Akıncı'nın tarlasında düzenlenen hasat programına; İlçe Tarım Müdürü Kemal Benli, CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Silivri Süs Bitkileri Kooperatifi Başkanı Necmettin Eren, Namık Kemal Üniversitesi'nden öğretim görevlileri, Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM) Sorumlusu Gözde Göçmen, ziraat mühendisleri, muhtarlar ve Seymenli üreticiler katıldı. Hasat öncesinde Seymen Mahallesi'nde vatandaşlara Karabuğday Pilavı ikram edildi. İlerleyen günlerde bölgede ekim yapan diğer üreticilerin de tarlalarında hasat programı düzenlenecek. Hasat programına katılanlar ilçe protokolü ve üreticiler, karabuğday üretimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu:
AKINCI: KARABUĞDAY EKİMİNİ ÇOĞALTACAĞIZ
Seymen Muhtarı Sıtkı Akıncı: “Karabuğday Seymen'de bu sene ilk olarak ekiliyor. Önce belediyemizin teşvikiyle, yönlendirmesi ile merak ettik. Bu yıl 45 dönüm ektik. Bereketi ne olacak şimdilik bilemiyorum, biçtikten sonra karar vereceğiz. İnşallah bundan sonra güzel verim alırsak ki güzel olacak gibi geliyor, daha da çoğaltacağız. Köylümüzde merak ediyor ekmek isteyenler de var. Başkanımıza sorduğumda karabuğdayın bizim ektiğimiz ürünlere göre daha fazla gelir elde edeceğimizi, üretimin artacağından mutluluk duyacağını söylemişti. Bizler de ekimi çoğaltarak, 500 dönüme kadar çıkartacağız.”
GÜRSES: BU YIL İLK KEZ DENEDİK
Seymenli üretici Kenan Gürses: “Bu işe muhtarın teşvik etmesi ile başladık. Bu yıl bakıyorum, deniyorum eğer verimler yüksek olursa seneye daha çok ekmeye niyetim var. Bu yıl ben 12 dekarlık bir bölümü ektim. İnşallah verimli olur.”
YILDIZ: KARABUĞDAYI ÇİFTÇİYLE TANIŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ
CHP Silivri Belediye Meclis Üyesi Melih Yıldız: “Bugün Karabuğday hasadımızın ilk gününde Seymen Mahallemizdeyiz. Silivri Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'ın önderliğinde Silivri'mizin birçok mahallesinde ekmiş olduğumuz karabuğdayın ilk hasat gününde değerli muhtarlarımız, İlçe Tarım Müdürümüz ve Seymenli vatandaşlarımız ile beraberiz. Karabuğdayın sağlığa çok fazla faydası olduğunu biliyoruz. Kamu henüz karabuğdayı tam olarak tanımış durumda değil. Bundan sonra Silivri Belediyemizin kurmuş olduğu TÜRAM eşliğinde, birçok çiftçimiz ile birlikte karabuğdayını Türkiye çiftçisi ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki sene ekili alanları daha da arttırmak hedefindeyiz. Trakya çiftçisi olsun, Anadolu çiftçisi olsun ayçiçek, buğday ve arpa üçgeninde bir kısır döngüye girmiş durumda. Girdiler çok fazla, kazançlar çok düşük. Buna alternatif olarak karabuğday ürünü ile inşallah çiftçimizin daha çok verimle, daha çok kazanç sağlamasını amaçlıyoruz. Bundan sonra Nisan 15'te ektiğimiz karabuğdayın hasadını, 1 Ağustos itibarı ile tüm köylerimizde hep birlikte hasat edeceğiz. Ben şimdiden tüm çiftçimize bol bereket diliyorum. Hayırlı kazançlar diliyorum. Bu ürünlerin ekilmesinde en büyük paya sahibi olan Silivri Belediye Başkanımız Özcan Işıklar'a tüm çiftçimiz adına teşekkür ediyorum.”
KÖSE: BÖLGEMİZ İÇİN ALTERNATİF BİR ÜRÜN OLACAĞINA İNANIYORUM
Beyciler Mahallesi Muhtarı Yaşar Köse: “Bölgemizde ilk defa hatta adını bile ilk kez duyduğumuz karabuğdayın hasadı var. Hem verimini görmek, hem de merak ettiğimiz diğer konularda fikir bilgi sahibi olup yaşadığımız köydeki insanlara anlatmak için burada bulunuyoruz. Karabuğdayın bölgemiz için çok ideal, alternatif bir ürün olacağını düşünüyorum. Neden derseniz; tarım arazileri git gide küçülüyor. Bizim burada genellikle ayçiçek, buğday ekiminden ve tarlalarında ufalmasından gerekli verimi alamıyoruz. Dolasıyla insanlar git gide tarım sektöründen uzaklaşıyor. Fakat böyle alternatif ürünler var olduğu sürece, üründen aldığımız para bağlayıcı olacak. Aksi takdirde para kazanmadığımız bir işi yapmanın da bir anlamı yok. Buradan çıkardığımız ürünün pazar payı ne olur bunları öğreneceğiz. İnşallah ileride ekmeyi düşünüyorum. Bundan ziyade Gümüşyaka Mahallesi'nde TÜRAM'a da gittim, orada da çok örnek çalışmalar var. Bunlar bölgemize yayılacak. Başkanımızın da dediği gibi 860 dönüm alanda köylüler bunlar ile ilgili çalışmalar yaparsa, büyük ekonomik girdiler sağlayacağı kanaatindeyim. Bunu hep birlikte göreceğiz, merakla bekliyoruz. Kendi köylerimizde de anlatacağız, önderlik edeceğiz. Çünkü köylü gördüğüne inanır, görmediğine inanmaz. İnşallah bir daha ki yıl da bize, ekonomik anlamda ek bir katma değer sağlayacağına inanıyorum.”
DENİZKÖYLÜ: 15 DÖNÜM EKTİK, 150 DÖNÜM DE EKERİZ
Seymenli üretici Mehmet Denizköylü: “Belediyemizin ve muhtarımızın önderliğinde bu sene ilk defa deniyoruz. İnşallah daha iyi olacak. 15 dönüme ektik, memnun kalırsak 150 dönüme ekeriz. Bizler geçimimizi çiftçilik ile sağlıyoruz. Karpuz, kavun, domates ekiyoruz ama bunu ilk kez deniyoruz. Bizlere önerdiler, biz de neden olmasın diyerek ektik. İnşallah iyi olacak.”
EREN: EKTİĞİMİZ ÜRÜNLERE ÇEŞİTLİLİK GETİRDİ
Silivri Süs Bitkileri Kooperatifi Başkanı Necmettin Eren: “Köyümüzde bugün karabuğdayın hasadı oldu. Bu hasat köyümüze ektiklerimize bir çeşitlilik getirdi. Karabuğday ve kinoa denedik bu sene. Eken arkadaşlara baktık ve gördük ki bu güzel bir şey. Daha profesyonel yaparsak, daha çok verim alacağız. Buğdayın yanında güzel bir çeşitliliğimiz olacak. Seneye iyi ve büyük bir alana biz de ekmek, köyümüze de katkı sağlamak istiyoruz.”
BENLİ: DİĞER ÇİFTÇİLERİMİZE DE ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUM
Silivri İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Benli: “Bugün Silivri Belediyemizin gerçekleştirmiş olduğu karabuğday faaliyeti var. TÜRAM'da yapılmış olan bir faaliyet, tohumu oradan çıkan ve Silivri geneline yayılacak bir faaliyet. Biz kendilerine teşekkür ediyoruz. 420.000 dekarlık bir alanda tarımsal faaliyet yürütüyoruz Silivri'de. Bunların içerisinde buğday, arpa, kinoa, ayçiçeği gibi ürünlerimiz var ama biz genelde Tarım Çalıştayı'nda da belirttiğimiz gibi inovatif, çitçimizin gelir elde edeceği ürünlere yönelmek istiyoruz. Bunlardan biri de bugün burada Gözde Hanım ve ekibinin yapmış olduğu deneme çalışmaları ile demonstrasyon ile gösterilen karabuğdaydır.
Karabuğdayın hem sağlığa faydası vardır, glütensiz rejim yapanlar için etkili bir üründür. Anadolu'da halk sağlığı için kullanılabilecek, ekonomik getirisi uygun, çiftçimiz için alternatif bir üründür. Bunun yanında diğer kinoa, tıbbi ve aromatik bitkiler, bunlara da yönenilmesi gerekir. Burada deneme ekimi yapılmış çiftçimize de teşekkür ediyoruz. Deneme ekiminden sonra hasatı da yapıldı. Dekar başına ne kadar verim aldığını gösteren tartımlar sonucunda da çiftçimize bilgilendirme yapılacaktır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve diğer çiftçilerimize de örnek olmasını diliyorum.”
Haber MERKEZİ