Silivri’de kooperatifçilik konuşuldu

Silivri’de kooperatifçilik konuşuldu

01.03.2019 12:59:15

Silivri Belediyesi ve Silivri Kent Konseyi ortaklığında düzenlenen “Kooperatifçilik” konulu seminer, Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda gerçekleşti.

Silivri Belediyesi Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda “Kooperatifçilik” konulu seminer düzenlendi. Silivri Belediyesi ve Silivri Kent Konseyi ortaklığında düzenlenen bilgilendirme seminerine, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kadın Sorunları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülen Özdemir konuşmacı olarak katıldı. Programa; Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, CHP Silivri İlçe Başkanı Suna Göçengil, İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı Ozan Ersaraç, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Esin Yalçıntaş, Silivri Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Kadın Girişimciler Derneği Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri ve kadın üreticiler yoğun katılım gösterdi.

IŞIKLAR: SİZ UCUNDAN TUTUN BİZ ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi: “Kooperatif olarak bir arada bulunmanız çok önemli. Büyük Atatürk savaş zamanında İzmir İktisat Kongresi'ni topluyor. Ot bitmeyecek hale gelmiş o topraklarda kaybolmuş bir memleket varken üç ekonomik yol sürüyor. 1 Devlet Sektörü, 2 Özel Sektör, 3'te tarihte ilk defa Halk Sektörü! Çok kişinin katıldığı, herkesin ortak olduğu, çok kişinin cebine katkı sunan bir anlayış; bunu da kooperatifçilik ile yaparsınız. Atatürk Ankara'da eğitimin, teknolojinin yanında tohum üretip Anadolu'ya göndermiş. Ben bunun adını 2015 yılında Hollanda'da öğrendim Kent ve Kent Çevresi tarım! Biz de bu çocuğu burada büyütüp, oraya göndereceğiz. Köylerde kooperatif nereye kurulur, nerede ekilir, nasıl satılır, katma değeri yüksek ürün nasıl yetiştirilir, nasıl paketlenir bunları bilmek gerekir. Biz de bunun Türkiye'de ikinci örneğini kurduk. Depolama, ambalajlama, pazarlama bilmiyoruz. Üretim yok, topraklar boş. Yoksulluğun içinde, çaresizliğin içinde ne demokrasi yeşerir, ne refah gelişir, ne insanlık gelişir. Ancak refahta, zenginlikte, barış ve kardeşlik o beşikte büyür. Biz Silivrimizde bu toprakları koruduk, sizler bu topraklarda tarım yapasınız, üretim yapasınız diye…

“GÜÇ BİRLİĞİ YAPMAK, ÜRETİM GÜCÜ YARATMAK DEMEKTİR KOLEKTİFÇİLİK..!”
Altı kooperatifimiz var ama onlara tohum, fide vermemiz lazım. Kooperatif demek; kolektif demek, el birliğiyle demek, güç birliği ile üretim demek. Herkesin zenginleşmesi, zenginliği herkese yaymak demek. Bir köyde birinin zenginleşmesi demek etrafının fakirleşmesi demek. Birinin artısı diğerinin eksisi demek. Biz herkesin artısı olsun istiyoruz. O zaman ahlak, adalet ve hakkaniyet yenidünya düzenimizin ilçemizin ülkemizin ana fikri olması lazım. Bir betonu demiri diktiğin zaman zenginliği o kişinin cebine koymak demektir. Tarım yaptırıp, kooperatiflerle binlerce kişiye iş, ekmek sağlarsan o memleketin zenginliğini binlerce kişiye dağıtmış olursun. Adalet, ahlak bu demektir. Kadıköy'de karpuz yarısı tarlada kalıyor, işte yaratıcılık fikir diyorlar ya karpuzdan neler yapabilirsiniz? Karpuz reçeli, karpuz içeceği, karpuzlu peynir olur, karpuzlu süt olur, aç bir tane köyün girişine bak bakalım İstanbul'dan kaç kişi geliyor. Biz bu toprakları Tarım Sit ilan ettirdik, organize tarım bölgeleri ilan ettiriyoruz. Bizim çocuklarımız adını dahi duymadığınız mesleklerle tanışacak. Bizim çocuklarımız lise bittikten sonra tekniker olup askeri ücretin iki katı maaş ile çalışacak. Kooperatifçilikte zenginliği bir kişiye değil herkese yayabilecek bir anlayış. Topraksa var, 55 km bir uçtan bir uca. Siz kooperatiflerle bir araya geleceksiniz. Bir süpürge düşünün, kaç tane çalıdan oluşuyor. O çalıları kırabilirsiniz ama o sapı kıramazsınız. Güç birliği yapmak, üretim gücü yaratmak demek kolektif. Biz üreteceğiz, üretici pazarları kuruyoruz, alıcısı yanında, siz üretin kooperatif kurun, onu satacak yeri de yapıyoruz, paketleme tesisi de kuracağız, eğitimlerini sertifikasını veriyoruz, siz ucundan tutun biz önünü açacağız. Üretmezsek yok olacağız. Kurulacak bütün kooperatif anlayışlarını gönülden destekliyorum. Silivri üretim alanına dönecek, herkes gıptayla buraya bakacak. Tünelin öbür ucunda ışık göründü. Siz ucundan tutun çekin gelecek. Silivri'yi büyük bir aileye dönüştüren siz kadınlar; bir kadını eğitirseniz geleceği eğitirsiniz. O yüzden kadınların buna sahip çıkması çok önemli. Sizleri gönülden kutluyor, tebrik ediyorum.”

ÖZDEMİR KIRSAL KALKINMANIN ÖNEMİNİ VURGULADI
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kadın Sorunları ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülen Özdemir, programda bir sunum gerçekleştirerek kırsal kalkınmada örgütlenmenin ve kadın emeğine dikkat çekti.
Haber
Merkezi

YORUM YAP