Silivri’deki Kentsel Dönüşüm süreci

Silivri’deki Kentsel Dönüşüm süreci

04.09.2024 11:03:41

CHP Belediye Meclis Üyesi Aykut Batur, Silivri Belediye Meclisinin Eylül Ayı 1. Birleşim toplantısında Deprem ve Kentsel Dönüşüm üzerine önemli açıklamada bulundu.

CHP Belediye Meclis Üyesi Aykut Batur, Silivri Belediye Meclisinin Eylül Ayı 1. Birleşim toplantısında yaptığı konuşmada deprem gerçeğine dikkat çekerek, kentsel dönüşüm çalışmaları ve süreç hakkında önemli bilgiler verdi.
DEPREMLERİN YAPILAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
İşte Batur'un konuşmasından öne çıkan başlıklar: "Bildiğimiz üzere ülkemiz bir deprem kuşağında yer almaktadır. Uzak ve yakın geçmişte yaşadığımız acı tecrübeler vatandaşlarımıza, depremlerin değil, yapıların öldürdüğünü öğretmiştir. Son 25 yıldır yaşadığımız yıkıcı depremlerle oluşan, sosyo-ekonomik, fiziksel ve psikolojik etkilerin sadece bölge özelinde kalmadığı ve tüm ülkemizi derinden etkilediği görülmüştür."
DEPREM SONRASI YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ
"Bu depremlerin ardından şehirlerin tekrar ayağa kaldırılması, sosyal ve fiziksel çöküntülerin izlerinin silinmesi, ekonomideki etkisinin giderilmesi büyük zorluklar taşımakta ve uzun bir süreç gerektirmektedir. Yaşadığımız bu depremlerin etkileri ve sonuçları, beklenen İstanbul depreminden doğacak yıkımın büyüklüğü hakkında da bize fikir vermektedir. Bu nedenle ülkemizin stratejik önemi en fazla olan şehrimiz İstanbul'un her türlü afete hazır hale getirilerek, olası deprem kaybının en aza indirilmesi, sadece bölgemiz için değil tüm ülke için çok önemlidir."
İSTANBUL'UN KENTSEL DAYANIKLILIĞI
"Bu hazırlıklar kapsamında; İstanbul Valiliği'nin 22.11.2023 tarih, 758500 sayılı oluru ile İl Afet Risk Azaltma Planının, yani kısaca İRAP'ın onaylanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, İRAP risk azaltma planında '39 ilçede olası bir depremde ağır hasar görebilecek düzeyde yüksek risk içeren yapıların 1 yıl içerisinde tespitlerinin yapılarak, sonraki 10 yıl içerisinde her yıl en az %10'unu gerçekleştirecek şekilde kentsel dönüşüm veya bina yenileme projeleriyle yıkılıp tekrar yapılacak veya güçlendirilecektir' denilmektedir."
BİNA ENVANTERİ VE RİSK TESPİTİ
"İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün 21.05.2024 tarih, 9529468 sayılı yazısı ile İRAP kapsamında 'İl bazında bina envanteri tespit edilecek ve elde edilen verilerin dijital ortama aktarılması sağlanacaktır' eylem planına göre 'İstanbul Bina Envanteri' çıkartılması istenmektedir. Valilik ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünden gelen bu yazılar doğrultusunda; İstanbul'un olası deprem riski başta olmak üzere tüm afet risklerine karşı kentsel dayanıklılığının arttırılmasına verilen öneme istinaden Hızlı Tarama ile Bina İncelemesi Yöntemi konusunda her türlü iş ve işlemlerin yapılması için, İlçe Belediyeleri ile ortaklaşa çalışma yapılması hususunda karar, İBB Meclisi tarafından oybirliği ile 11.07.2024 tarih ve 1063 sayılı Meclis Kararı ile kabul edilmiştir. Sonrasında, İBB Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı tarafından, Silivri sınırları içerisinde bulunan, daha önce İBB tarafından Hızlı Tarama yöntemi ile yapılmış 1.500 yapı arasından, 'Yüksek Riskli' veya 'Çok Yüksek Riskli' olarak belirlenmiş 710 adet yapının, deprem güvenliği oranına göre ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında incelenerek gerekli işlemlerin yapılması Belediyemizden talep edilmiştir."
SİLİVRİ'DE KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ
"Silivri Belediyesi Etüt Proje Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından, yukarıda belirtilen tüm gelişmeler doğrultusunda, 710 yapıya, bilgi yazısı da içeren tebligat gönderilmeye başlanılmıştır. Bu yazı ile yapı sahiplerinden '6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanununda' riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılır ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildirilir denilmektedir. Vatandaşlarımız lisanslı kurum ve kuruluşların listesine istedikleri takdirde Belediyemizden ulaşabilmektedir. Tespitin yapı sahiplerince yaptırılamaması durumunda, Belediyemizce yaptırılacak olup, çıkan sonuçlar İRAP kararı gereğince İBB'ye ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne bildirilecektir. Silivri'de yaşayan ve tebligat gitmiş olan vatandaşlarımızın, endişeye kapılmadan izleyecekleri yol bellidir. Vatandaşlarımız, Belediye Başkanımız Sayın Bora Balcıoğlu'nun talimatları doğrultusunda, Etüt Proje Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından karşılanacaklar, yapmaları, izlemeleri gereken yollar hakkında bilgilendirilecekler, yönlendirileceklerdir."
KENTSEL DÖNÜŞÜM YÖNTEMLERİ VE DESTEKLER
"Kentsel dönüşümde binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Birincisi yıkılıp yerine yeniden yapılması, ikincisi de teknik analiz sonucunda uygun olan yapıların güçlendirme ile dayanıklı hale getirilmesidir.
Binaların yıkılıp yeniden yapılmasının tercih edilmesi durumunda; 6306 sayılı kanun kapsamında binanın riskli olarak onaylanması ve gerekli koşulları sağlaması durumunda, yarısı bizden kampanyasına başvuruda bulunanlara, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onayı ile 700.000 TL hibe ve 700.000 TL'ye kadar kredi verilebilmektedir. Bu konu ile ilgili belediyemizde 'yapım yardımı tespit tutanağı kabul komisyonu' kurulmuştur. Gelen başvurular incelenmekte ve gerekli kriterleri sağlıyorsa, onaylanıp ilgili bakanlığa gönderilmektedir. Ayrıntılar belediyemizden öğrenilebilmektedir.
Ayrıca bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve iştirak şirketleri KİPTAŞ ve İMAR A.Ş. tarafından deprem riski taşıyan binaların dönüşümünü sağlamak amacıyla kurulan 'İstanbul Yenileniyor' platformu ile riskli yapıların yenilenmesine yönelik çalışmalar yapılmakta olup www.istanbulyenileniyor.com internet sitesinden gerekli başvurular yapılabilmektedir.
Diğer bir seçenek ise; güçlendirme yöntemi ile yapıların depreme karşı dayanıklı hale getirilmesidir. Bunun için proje ofisleri ile görüşülerek, öncelikli olarak güçlendirmeye uygun olup olmadığı hakkında analizin yapılması gerekmektedir. Çıkacak analiz sonucunda güçlendirmeye uygun ise Belediyemiz bu konuda vatandaşlarımızı yönlendirecek ve süreç hakkında yardımcı olacaktır. Buradan iktidar partisinin meclis üyesi ve grup başkan vekili olan, meslektaşım Sayın Celalettin Yazıcı'dan da bir talebimiz olacak. Yarısı bizden kampanyasının güçlendirmede de kullanılabilmesi, vatandaşımıza da ülke ekonomisine de katkıda bulunacaktır. Bu konudaki talebimizi, gerekli yerlere iletebileceklerini düşünüyorum."
KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ZORLUKLARI VE SİLİVRİ'DE ALINAN ÖNLEMLER
"İstanbul'u ve bizim için öncelikli olan Silivri'mizi deprem konusunda önlemleri alınmış bir kent haline getirebilmek için, geçmişte yapılan hatalardan ya da yapılmayanlardan ders çıkararak ilerlememiz gerekmektedir. Bunlar alınacak kararlar ve önlemler ile mümkün olabilmektedir. Bazı kararlar sancılı süreçler doğurabilmektedir. Ancak kolaya kaçmak ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabilmektedir. Kentsel dönüşüm süreci, normal şartlarda bile kolay bir süreç değildir. Maalesef günümüzde yaşadığımız olağanüstü ekonomik zorluklar karşısında hiç de kolay bir süreç değildir. Yaklaşık çeyrek asırdır yeterince başarı gösterilememiş bir meseleyi kısa sürede çözmek mümkün olmasa da yapabileceğimiz en hızlı ve olabildiğince mağduriyet yaratmayacak şekilde, sağlıklı çözmek gayemiz olmalıdır, olacaktır.
1 Nisan 2024 tarihinden itibaren Belediyemizce;
*12 adet binada riskli yapı tespit dosyası incelenmiştir.
*18 adet riskli yapının yıkım süreci tamamlanmıştır.
*50 adet binada kanuni süreç ve tebligat işlemleri yapılmıştır.
*2 adet parsel için açık artırma usulü satış işlemi yürütülmüştür.
*401 hak sahibine toplamda 4.807.304 TL kira ve taşınma yardımı yapılmıştır.
Bu aşamada ve yaşanan bu gelişmeler doğrultusunda, Silivri'de kentsel dönüşüm sürecini Belediyemiz; Belediye Başkanımız Sayın Bora Balcıoğlu'nun önderliğinde, meclis üyelerimiz ve belediye personelimiz ile vatandaşımızın yanında olarak, yardımcı olarak, yol göstererek en iyi şekilde yönetecektir. Bilgilerinize sunarım. Saygılarımla." Sevginar SALİ

YORUM YAP