Silivri gündemindeki İmar değişikliği

Silivri gündemindeki İmar değişikliği

22.08.2024 09:55:51

Silivri Alipaşa Mahallesi'nde, Saruhan Holding'e ait tarımsal alanların "İmalathane Tesis Alanı" ve "Park Alanı" olarak imara açılması, Silivri kamuoyunda tartışmalara neden oldu.

Alman Fakir ve Nilco markalarının Türkiye ve yakın coğrafyası genel distribütörü olan Rize kökenli Saruhan Holding, 2004-2009 döneminde Alipaşa'da 40 dönüm tarımsal alan satın aldı. 2019-2024 yıllarında ise İBB'nin KİPTAŞ aracılığıyla satışa çıkardığı 60 dönümlük tarım alanını da bünyesine kattı. 2024 yerel seçimlerinin ardından, toplam 100 dönüme yakın bu tarımsal alan, imar değişikliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kararı ile bir bakıma sanayi alanına dönüştürüldü.
İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün bilgi notuna göre, 8314 ada 1 ve 2 numaralı parsellerdeki bu değişiklikler, 06.06.2024 tarihinde Bakanlık tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi ve 3194 sayılı İmar Kanunu ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un 6. maddesi uyarınca yapıldı.
Silivri Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), plan değişikliklerine itiraz etse de, bu itirazlar reddedildi ve imar planları kesinleşti. Daha önce tarımsal nitelikli korunacak alan olarak belirlenen taşınmazlar, yeni imar planı değişikliği ile "İmalathane Tesis Alanı" ve "Park Alanı" lejantlarına alındı. Bu durum, Silivri kamuoyunda ‘kişiye özel' Bakanlık eliyle büyük bir imar rantı olarak değerlendirilerek tepkilere yol açtı.
Plan değişiklikleri, 15 gün süre ile İstanbul İl Müdürlüğü'nün Ataşehir'deki ilan panosunda ve internet sitesinde askıya çıkarıldıktan sonra 26.06.2024 tarihinde askıdan indirildi. Bu süreçle birlikte, Alipaşa'da oldukça geniş bir alana fabrika inşa edilmesinin önü açılmış oldu.
YILMAZ VE BALCIOĞLU DÖNEMİNDE DE SİLİVRİ BELEDİYESİ OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ
2024 yerel seçimlerinden önce Volkan Yılmaz döneminde söz konusu alanın tarımsal nitelik dışına çıkartılması ile ilgili talebe olumsuz görüş verildiği öğrenildi. Yeni yönetimin itirazları ise bakanlığın kamu yararı gerekçesi ile değişikliği yapmasının önüne geçemedi.
GELİŞMELER MERAKLA BEKLENİYOR
Silivri Belediyesi, AK Parti İlçe Teşkilatı'nın görüş ile duruşu ve konuyla ilgili gelişmeler kamuoyunda ilerleyen günlerde merakla takip edilecek.

Sevginar SALİ

YORUM YAP