Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, buğday kesik sineği ve kanola yaprak güvesi konusunda uyarıda bulundu.
Silivri İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, buğday sineği ve kanola yaprak güvesi ile ilgili çiftçilere uyarıda bulundu. Müdürlük yetkilileri tarafından yapılan uyarı şöyle: “İlçe Müdürümüz Nuri Ertuğrul ve Ziraat Mühendisi Koçali Kayabaş, çiftçilerimizle birlikte, buğday ve kanola çıkışlarının kontrolünü yaptı. Özellikle buğday sineği ve kanola yaprak güvesi yönünden üreticilerimizin tarlalarını kontrol etmesi noktasında uyardı.
“BUĞDAY SİNEĞİ POPÜLASYONU ARTIŞ GÖSTERDİ”
İlçemizde buğday ekim alanlarında, Buğday Kesik Sineği (Mayetiola destructor) zararının olduğu arazi çalışmalarımızda tespit edilmiştir. buğday-arpa ekim alanlarında yapılan çalışmalar sonucu zararlının lokal olarak bulunduğu alanlarda, özellikle tohum ilaçlaması yapılmayan, erken çıkış yapan buğdaylarda yoğun olarak bulunduğu ve zarara neden olduğu; Son yıllarda iklim değişikliğine, özellikle sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine bağlı olarak buğday sineği popülasyonunun artış gösterdiği gözlenmiştir.
Buğday sineği kışı toprakta pupa şeklinde geçirir. İlkbaharda çıkan erginler, yumurtalarını yapraklara bırakırlar. Bir dişi ortalama 300 yumurta bırakabilir. Yumurtadan 3-7 günde çıkan larvalar hububat ile beslenerek zarara neden olmaktadır. Erginleri ortalama 4 mm boyunda koyu gri veya siyahtır. (Sivrisineğe benzer şekilde) Asıl zararı veren larva olup larva bacaksız iğ şeklinde sarımsı beyazdan, soluk yeşile kadar değişik renkte olup, yaklaşık 4-5 mm boyundadır. Zarar şekline gelince, ergin olan buğday kesik sineği bitkiye zarar vermez. Zarar larvalar tarafından sonbahar ve ilkbaharda meydana gelir. Larvalar sapa kalkma döneminde toprağa en yakın olan ilk boğumun hemen üstü yaprak kını ile sap arasına girerek bitki öz suyunu emer. Buğday sineği başağa besin akışını engellediği için hem verimde, hem de kalitede azalmaya sebep olurlar. Bitkiler henüz kardeşlenme dönemindeyken zararın yüksek olması, tarlada yer yer seyrekleşmelere neden olur. Görülen zararlardan birisi de buğday sineğinin tahribat yaptığı sapların kırılmasıdır. Sonbahar zararlarından korunmak için geç ekim yapılmalıdır.
Söz konusu zararlı bölgede geçmiş yıllarda sorun olmayan ancak son yıllarda iklim değişikliğine, özellikle Aralık-Mart aylarında sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine bağlı olarak popülasyonun artış gösterdiği de görülmüştür.”