Silivri Meclisi, Kırsal Yerleşik Alan sınırlarını gözden geçirdi

Silivri Meclisi, Kırsal Yerleşik Alan sınırlarını gözden geçirdi

18.09.2023 12:06:25

Silivri Belediye Meclisi Eylül gündeminde Kırsal Yerleşik Alan sınırlarının gözden geçirilmesi ile ilgili talepleri İmar ve Tarım Hayvancılık komisyonlarının ortak görüşü doğrultusunda değerlendirdi. Silivri Belediye Meclisinin yeni sınırlara yönelik oybirliği ile almış olduğu karar İBB Meclisinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

İBB'de İSKİ'nin su ücret tarifesi ile başlayan tartışmalar TBMM'ne taşınarak kırsal alanlara belli muafiyetler getiren Kırsal Yerleşik Alan statüsünü doğurdu. Silivri Belediye Meclisi 2022 yılında ilçemiz için belirlediği alan sınırlarına ilişkin yeni talepleri Eylül meclisinde yeniden değerlendirdi.
YAZICI: YOĞUN TALEPLER OLDU
Silivri Belediyesi İmar Komisyon Başkanı Celalettin Yazıcı, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Bu konu uzunca bir süre gündemimizdeydi. Vatandaşlarımızın da itirazları ve talepleri oldu. Aldığımız kararları mecliste paylaşmak istiyoruz. Planlarda göstermek istiyoruz ki meclisimiz de bilgilensin, doğru aldığımız kararlar onaylansın, yanlışlarımız varsa da düzeltelim.
Bildiğiniz gibi 2021 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen kanun değişikliğine paralel olarak yeniden köy, kırsal yerleşik alanları belirledik. Kırsal yerleşik alan mantığında da yer olarak mahalle var. Burada amaçlanan bir yerleşik alan olması ve buraya bazı muafiyetlerin verilmesi. Bunları baz alırken o zamanki mantığımız kırsal köy yerleşik alanları, yani İl Özel İdareler tarafından 1980'li yıllarında belirlenen alanlar ve bunların çeperlerinde yapılaşma varsa istişarelerle dahil etmeye çalıştık. Bunları yaptıktan sonra yoğun talepler oldu. Bu taleplerin bir kısmı plan sınırlaması içinde olan ama yapılaşma olmayan veya az olan yerlerdi, bir kısmı tarımsal niteliği korunacak olan araziler içerisinde, bir kısmı da orman alanı içerisinde yapılan muhtemelen kaçak ya da imar barışından yararlanılan yapılar. Mesela Danamandıra'da orman alanları içerisinde binalar var ya da tarımsal niteliği korunacak yerlerde var.
“İSKİ TARTIŞILACAK BİR KARAR ALDI”
İSKİ bizden sonra bir prensip kararı alarak, dedi ki, “Siz bu köy yerleşik alanları belirlediniz, ama eğer 2. adres ise ben bunlara bu muafiyeti vermiyorum.” Bu, hukuk olarak tartışılabilir bir karar. Bölge tanımlanırken İSKİ'nin böyle bir tasarrufta bulunması artık hukuken yapılacak bir şey.
“KÖY YERLEŞİK ALAN SINIRINI GENİŞLETEREK PLAN ONAMA SINIRINA TAŞIMAYA KARAR VERDİK”
Biz kırsal yerleşik alan belirlesek bile, tarımsal amaçlı olmayan 2. adresteki yere İSKİ abonelik vermediği için köy yerleşik alan sınırını genişleterek plan onama sınırına taşımaya karar verdik. Buna göre bazı yerlerde plan yok, bazı yerlerde de var ama şu anda İBB'nin 1/5 bin'likleri uygulanacak nitelikte değil. Düzenleme ortaklık payları, sosyal donatılar açısından, orada plan olmasına rağmen köylü kaçak yapmak zorunda kalıyor. Bunu hepimiz biliyoruz.”
“8 KÖYÜMÜZÜN PLANI MAYIS AYINDAN BERİ İBB'DE BEKLİYOR”
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, meclis görüşmelerinde, konuyla ilgili şöyle bir parantez açtı: “Silivri Belediyesi olarak köy planları mağduriyetlerinin giderilmesi için İBB'nin vazifesi olan 1/5 bin'lik planları kendileriyle görüştük, ücretini kendimiz karşıladık, tavsiye niteliğinde çalıştık. 8 Köyümüzün planı Mayıs ayından beri İBB'de bekliyor. Başkan Yardımcımız Harun Akkan, İBB'ye giderek planların hızlandırılması için görüşmede bulundu. Köylünün mağduriyetinin giderilmesi, kaçak yapının önüne geçilmesi açısından da önemli bir plan çalışması olacak. Beyciler ve Çavuşlu planlarını da teslim ediyoruz. Geriye 9 köyümüz kalıyor. Bir ay içerisinde o da bitecek ama İBB bir an evvel bu planları kontrol edip meclise indirip, sonra da askıya çıkarırsa köylünün sorununu çözmüş oluruz.”
“MUHTARLARIN EN BÜYÜK TALEPLERİ PLANLAR”
Celalettin Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başkanım bu, çok değerli bir katkı. Muhtarlarla görüşürken onların en büyük talepleri bu planların yapılıyor olmasıydı. Silivri Belediyesi ve İmar Komisyonu olarak bizim böyle bir etkimizin olmadığını kendilerine söylemiştim. Soru önergesi olarak gündeme taşıyacağımıza söz vermiştim. O zaman da İBB'de soru önergesi vermiştim. “Programa aldık, yapıyoruz” şeklinde bir cevap aldım.
“İBB'NİN YAPMASI GEREKEN PLAN İŞİNİ SİLİVRİ BELEDİYESİ YAPTI”
İBB'nin yapması gereken plan işini Silivri Belediyesi yaptı. Bu da çok değerli. Takip edelim. Köylülerimizin bu sorununun çözümü önemli.
“KAÇAK ALANLARA DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”
Reddettiklerimizin bir kısmı orman alanı içerisinde yar alan yerler. Tarım ve orman alanlara kaçak yapılar bir şekilde yapılmış. Belediyemiz bununla çok mücadele ediyor. Yıkmakla başa çıkamıyor. Meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları olarak bu kaçak alanlara dikkat etmemiz gerekiyor.”
SİLİVRİ MECLİS İKIRSAL YERLEŞİK ALAN SINIRLARI YENİDEN BELİRLEDİ
Silivri Belediyesi İmar Komisyon Başkanı Celalettin Yazıcı, yapılan başvurular doğrultusunda Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile ortak kararlarını şöyle açıkladı: “Kırsal Yerleşik Alan” sınırlarının genişletilmesi yönünde yeni talepler doğrultusunda alınan kararı şöyle açıkladı: “Toplam 161 adet başvuru ile 103 adet parselin kırsal yerleşik alan sınırlarına dâhil edilmesi talep edilmiş olup, söz konusu “kırsal yerleşik alan” sınırlarının genişletilmesine ilişkin taleplerden; Beyciler Mahallesinde 1 adet parselin imar planlarında “Orman Alanı” ve 5 adet parselin ise 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu uyarınca yerleşim alanına dâhil edilmeyen “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar” olarak planlı olduğu, Büyükçavuşlu Mahallesinde 1 adet, Büyükkılıçlı Mahallesinde 2 adet, Büyüksinekli Mahallesinde 1 adet, Çayırdere Mahallesinde 22 adet, Danamandıra Mahallesinde 7 adet, Sayalar Mahallesinde 23 adet parselin 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu uyarınca yerleşim alanına dâhil edilmeyen “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar” olarak planlı olduğu değerlendirilmiş olup, ilgi parsellerin (32 adet) kırsal yerleşik alana dâhil edilmesi talebi bu doğrultuda uygun bulunmamıştır.
Bunların yanı sıra, onaylı imar planları uyarınca yerleşime izin verilen alanların tanımlandığı dikkate alınarak, Akören - Bekirli - Beyciler - Büyükkılıçlı - Büyüksinekli - Çeltik - Fener - Gazitepe - Kadıköy - Kurfallı - Küçükkılıçlı - Küçüksinekli - Sayalar - Seymen -Yolçatı Mahallelerine ait Silivri Belediyesi'nin 05.11.2021 tarih ve 146 sayılı Meclis Kararı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 16.12.2021 tarih ve 1326 sayılı Meclis Kararı ile onaylanan “Kırsal Yerleşik Alan” sınırlarının, onaylı uygulama imar planları uyarınca, “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar”, “Orman Alanları” ile “Sanayi Alanları” ve “Tarım Dışı Çalışma Alanları” olarak planlı alanlar hariç olmak üzere, uygulama imar planı onama sınırları doğrultusunda genişletilmesine; Danamandıra Mahallesinde onaylı uygulama imar planı bulunmaması sebebiyle, nazım imar planında “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar”, “Orman Alanları” ile “Sanayi Alanları” ve “Tarım Dışı Çalışma Alanları” olarak planlı alanlar hariç olmak üzere, yerleşim alanları doğrultusunda kırsal yerleşik alanın genişletilmesine; Çayırdere Mahallesinde onaylı uygulama imar planları uyarınca, “Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar”, “Orman Alanları” ile “Sanayi Alanları” ve “Tarım Dışı Çalışma Alanları” olarak planlı alanlar hariç olmak üzere, uygulama imar planı onama sınırları doğrultusunda genişletilerek ve 2023 yılının Mart Meclisinde Kırsal Yerleşik Alan Sınırına dâhil edilmesi talep edilen ve yoğun hayvancılık faaliyetinin gerçekleştirildiği tespit edilen Çayırdere Mahallesi 4199 ada 2 parsel, 4170 ada 81 parsel, 4205 ada 31 ve 33 parsellerin ise plan onama sınırı dışında ancak hemen bitişiğinde yer alması sebebiyle kırsal yerleşik alan sınırına dahil edilmesine, Büyükçavuşlu ve Alipaşa Mahallelerinde ise kentsel ve kırsal dokunun iç içe geçmesi sebebiyle onaylı kırsal yerleşik alan sınırlarının aynen korunmasına karar verilmiştir.
Buna göre; toplamda Akören (yaklaşık 166 hektar) - Bekirli (yaklaşık 61 hektar) - Beyciler (yaklaşık 131 hektar) - Büyükkılıçlı (yaklaşık 157 hektar) - Büyüksinekli (yaklaşık 84 hektar) – Çayırdere (yaklaşık 123 hektar) - Çeltik (yaklaşık 90 hektar) - Danamandıra (yaklaşık 54 hektar) - Fener (yaklaşık 80.5 hektar)- Gazitepe (yaklaşık 77 hektar) - Kadıköy (yaklaşık 82 hektar)- Kurfallı (yaklaşık 97 hektar)- Küçükkılıçlı (yaklaşık 60 hektar)- Küçüksinekli (bir kısmı idari olarak Büyüksinekli Mahallesinde kalmak üzere yaklaşık 31 hektar) - Sayalar (yaklaşık 77 hektar) – Seymen (yaklaşık 67 hektar) - Yolçatı Mahallesi (yaklaşık 65 hektar ) olmak üzere, ekli krokilerde (16 adet) sınırları gösterilen alanların “kırsal yerleşik alan” olarak mevcut alana ilave edilmesi, komisyonumuzca uygun bulunmuştur.”
Gündem maddesi oybirliği ile kabul edilirken, İBB'de onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Sevginar SALİ

YORUM YAP