Silivri Meclisi’nde engelliler konuşuldu

Silivri Meclisi’nde  engelliler konuşuldu

04.12.2018 12:51:45

Pazartesi günü gerçekleştirilen Silivri Belediye Meclisi'nin Aralık Ayı Meclis Toplantısı'nda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık mesajları verildi.

Silivri Belediye Meclisi'nin 03/12/2018 Pazartesi tarihine rastlayan Aralık Ayı toplantısının I. Birleşiminin I. Oturumu, saat 10.00'da, Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Meclis toplantısının Dünya Engelliler Günü'ne denk geliyor olması nedeniyle engelli bireylerin eşit vatandaşlar olarak toplumda var olabilecekleri, topluma tam olarak katılabilecekleri ve hayallerini gerçekleştirebilecekleri imkânların sunulmasının büyük önem arz ettiği vurgulanarak, her birimizin engelli adayı olduğu bilinciyle, toplumsal duyarlılığın daha da artması için herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğinin altı çizildi.

IŞIKLAR: ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARI KONUSUNDA DUYARLI BİR İLÇEYİZ
Silivri Belediyesi olarak engelli vatandaşların ve ailelerinin geleceğe daha güvenle bakabilmeleri için çözümler ürettiklerini, onların önlerindeki sosyal ve fiziki engelleri peyderpey kaldırdıklarını ve kaldırmaya devam ettiklerini söyleyen Başkan Özcan Işıklar, “İlçemizin bu konudaki duyarlılığı hepimizin malumu. Bu konuda duyarlılık gösteren hemşerilerime, Kent Meclisi'nden başlayarak bütün sivil toplum kuruluşlarına, devletimizin kurumlarına ve buna öncülük eden Silivri Belediyesine, 10 yıldır devam eden Engelli Yaşlı Koordinasyon Merkezi'nde Meral hanımın önderliğinde orada görev yapan bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Onlara farklıymış gibi muamele yapmadan eğitimde, sanatta, kültürde, işte, sporda hayatın her alanında ortak yaşamanın yolları gündeme geldi ve dünya bunu konuşuyor. Bizde başlangıcından bu yana böyle bir çalışmayı hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ben bu anlayışın kalıcılaşması, yapılan çalışmaların daha da yaygınlaşması konusunda bir vesile olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

GENCOĞLU: ENGELLİ BİREYLERE ÜZÜLMEK YERİNE ONLARI ANLAMAYA ÇALIŞIN
Silivri Belediyesi ve Divan adına söz alan Katip Üyesi Saadet Gencoğlu, görüşlerini şöyle paylaştı: “Dünya nüfusunun yaklaşık %15'i yani 1 milyardan fazla kişi çeşitli engellilik durumuna sahip. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır. Ülkemizde 8 milyon civarında engelli bulunmaktadır. %60'ı kadın, %40'ı ise erkektir. Biz biliyoruz ki kamu kuruluşları, merkezi hükümet ve yerel yönetimler bu konuya her geçen gün daha duyarlı yaklaşmakta. Bunun en güzel örneği de bizim de temsilcisi bulunduğumuz Silivri Belediyesi'dir. Tek başına Engelli ve Yaşlı Koordinasyonu bile bu duyarlılığa yeterli bir örnektir. Peki, her şeyi kurumlardan mı beklemeliyiz? Birey ve toplum olarak biz ne yapmalıyız? Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Kayıhan, toplumu ötekileştirmeden herkesin biricik olduğunu, güçlü ve geliştirmeye açık yanlarının olduğunu farkına varması lazım diyor ve şöyle devam ediyor: “Biz tipik bireyler olarak her şeyi yapabileceğimizi zannederek yanılırız. Engelli bireylerinde hiçbir şey yapamayacağını düşünürsek aynı oranda hata yapmış oluruz. Fazla koruyucu yapı, engelli bireylerin fanusun içinde kalmasına sebep olmakta. Engelli bireylerin bazı yetenekleriyle ilgili sorunları olsa da güçlü yanları olduğunu ve gerçek dünyada yarışabileceklerini göstermeleri gerekiyor. Yapmayı istediği iş için ‘şunu yapabilirsin, bunu yapamazsın' demiyoruz. ‘Görme engelli biri sadece santral memurluğu yapabilir' gibi kategorizasyonlara karşı olmak gerekir. Kişinin mevcut bir bozukluğu olabilir ama pek çok güçlü yanı da vardır. Merkeze kişiyi koymak gerekir, sonra engele bakmak. Bir engelliyle iletişime girerken şunlara dikkat ediniz; ona acımayınız, konuşurken acıyormuşsunuz gibi bir üslupla konuşmayınız. Merak etmeyiniz, o her şeyle mücadele eden bir insan. Ona yaklaşımlarınız sen yapamazsın şeklinde olmamalı, ona güvendiğinizi gösterin. Bir iş yaparken ondan yardım isteyiniz. Sokakta gördüğünüz engelli bir insana usulca yaklaşarak, "size yardım edebilir miyim ya da sizinle beraber yürümek istiyorum" tarzında nazik bir şekilde söyleyip ona yardımcı olabilirsiniz. Unutmayın en etkili dil, beden dilidir. Diliniz söylemese de insanoğlu çoğu zaman beden diliyle kendini ele verir. Beden diliyle samimi olduğunuzu, ona acımadığınızı gösterin. Onun size ihtiyacı olduğundan ziyade onunla bir arkadaşlık kurun, bu sayede yanında bulunmanız daha iyi olacak bir bakıcı olarak değil. Aslında en büyük engel belki de sevgisizlik. Haftamız ve yaşamımız sevgiyle geçsin diyorum.”

ŞİŞMAN: HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYI OLARAK ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞMALIYIZ
AK Parti Belediye Meclis Üyesi Tamer Şişman ise konuyla ilgili düşüncelerini şöyle aktardı: “Engellilerimiz toplumun bir parçası değil, bütünüdür. Çünkü hepimiz birer engelli adayıyız ve hayatın karşımıza neler çıkaracağını bilemiyoruz. Engelli olmak ya da olmamak bizim tercihimiz değildir. Bu yüzden hepimiz daha duyarlı olmalıyız. Hükümetimiz engellilerle ilgili çok ciddi yatırımlar yapmakta. Bugün engelli vatandaşlarımıza kamuda çok ciddi iş imkanları sağlanmıştır. Engelliler için hayatı kolaylaştırmak lazım. Onlara her yerde ve her zaman elimizden geldiğince hoşgörü içinde yardımcı olmalıyız. Bu vesileyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutluyor, hepinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini temenni ediyorum.”

GÖRÜŞÜLEN GÜNDEM MADDELERİNDEN 6'SI İLGİLİ KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ
Konuşmaların ardından gündeme geçildi. Meclis toplantısında görüşülen gündem maddeleri ve alınan kararlar şu şekilde:

• Gündemin 1. maddesinde Silivri Belediyesi ile Silivri Beyaz Melekler Spor Kulübü arasında ilçemizde yaşayan özel sporcularımıza eğitim verilmesine yönelik işbirliği yapılabilmesi için ortak hizmet protokolü görüşüldü. İlk gündem maddesi oybirliğiyle Hukuk Komisyonu'na havale edildi.
• Gündemin 2. maddesinde Silivri Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğümüze bağlı Şehirlerarası Yolcu Terminali ile ilgili Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinin görüşülerek Hukuk Komisyonu'na havale edildi.
• Gündemin 3. maddesi olan Silivri Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğümüze bağlı Uluslararası ve Şehirlerarası Yolcu Terminali ile ilgili ücret tarifesinin görüşülmesi, Plan ve Bütçe Komisyonu'na havale edildi.
• Gündemin 4. maddesinde Piri Mehmet Paşa Mahallesi, 1237 ada, 4 parsele ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinin görüşüldü ve akabinde İmar Komisyonu'na havale edildi.
• Gündeme ilave alınan 5. madde olan, Sosyal Yardım İşleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği revizesinin görüşülmesi Hukuk Komisyonu'na havale edildi.
• Gündeme ilave alınan 6. madde de Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ve Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının ilgili yazısı gereğince mülkiyeti Silivri Belediyesi'ne ait olan Piri Mehmet Paşa Mahallesi, 1077 ada, 5 parsel üzerinde bulunan New Center alışveriş merkezindeki 33 ve 37 nolu bağımsız bölümlerin Seçmen Kütük Bürosu olarak kullanılmak üzere tahsis edilmesi talebi Hukuk Komisyonu'na havale edildi.

SAYIŞTAY DENETİM RAPORU OKUNDU
Meclis sonunda Katip Üyesi Arzu Yalçınkaya tarafından Silivri Belediyesi'ni teftiş eden Sayıştay müfettişlerinin hazırladığı rapor hakkında bilgi verildi. Raporda, “Denetim görüşü; Silivri Belediyesi'nin 2017 yılına ilişkin mali rapor ve tabloları tüm önemli yönleriyle doğru ve güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmıştır. 2017 yılına ait yapılan denetimde herhangi bir kamu zararı tespit edilmemiştir.” ifadeleri yer aldı.
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP