Silivri Belediye Meclisi Ocak ayı oturumunda, borçlanma yetkisi talebi gündeme alındı. Oturumda Cumhur İttifakı adına söz alan meclis üyesi Salim Çavdar, borçlanma sürecine yönelik eleştirilerde bulunarak, belediye yönetimine tasarruf çağrısında bulundu. Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ise eleştirilere yanıt vererek, borçlanmanın hizmetlerin sürdürülebilirliği için gerekli olduğunu savundu. Görüşmelerin ardından borçlanma yetkisi oy birliğiyle kabul edildi.
Silivri Belediye Meclisi Ocak ayı oturumunda, borçlanma yetkisi talebi görüşüldü. Cumhur İttifakı adına söz alan meclis üyesi Salim Çavdar, borçlanma yetkisiyle ilgili kapsamlı değerlendirmelerde bulunarak, mevcut yönetimin borçlanma sürecinde daha titiz davranması gerektiğini ifade etti.
ÇAVDAR: BORÇLANMA KAÇINILMAZ BİR GERÇEK
Salim Çavdar konuşmasına, borçlanmanın hem bireyler, hem şirketler, hem de kamu kurumları için zaman zaman kaçınılmaz bir gerçek olduğuna dikkat çekerek başladı. Çavdar, "Gelirlerin giderleri karşılamadığı durumlarda, ne yazık ki borçlanma bir çözüm yolu olarak karşımıza çıkıyor. Bu durum, belediyeler için de geçerli" dedi.
“SON 5 YILDA BORÇLANMA YETKİSİ KULLANILMADI”
Silivri Belediyesi'nin geçmiş dönem uygulamalarını hatırlatan Çavdar, önceki yönetim döneminde çeşitli zorluklara rağmen borçlanma yetkisi alınmasına karşın bu yetkilerin kullanılmadığını belirtti. "Son 5 yıllık süreçte Silivri Belediyesi, pandemi, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hatta Ukrayna savaşı gibi küresel zorluklara rağmen borçlanma yoluna gitmedi. Ancak yeni yönetimle birlikte 9 aylık süre içinde ilk kez borçlanma yetkisi kullanıldığını görüyoruz" dedi.
90 MİLYON TL NAKİT BORÇLANMA VE YENİ TALEP
Yeni yönetimin geçtiğimiz yıl belediye meclisinden aldığı 200 milyon TL'lik borçlanma yetkisinin 90 milyon TL'sini kullandığını hatırlatan Çavdar, bu miktarın %39 faiz oranıyla nakit kredi olarak alındığını ifade etti. Meclis gündemine gelen yeni talebin ise, mevcut borçlanma limitinin neredeyse tamamı olan 235 milyon TL olduğunu belirtti.
Çavdar, "Mevcut borçlanma limitimiz 235.7 milyon TL. Şimdi, bu limitin %99.7'sine denk gelen 235 milyon TL'lik borçlanma yetkisi talep ediliyor. Bu yetkiyi ihtiyaç durumunda kullanılmak üzere onaylıyoruz, ancak dikkatli olunması gerektiğini vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
TASARRUF VE PLANLAMA ÇAĞRISI
Borçlanma yetkisine olumlu oy kullanmalarına rağmen, Çavdar konuşmasında mevcut yönetimi daha tasarruflu olmaya çağırdı. 2024 yılı bütçesinin eski yönetimden devralındığını, ancak 2025 bütçesinin tamamen yeni yönetim tarafından hazırlandığını hatırlatan Çavdar, “Artık bütçe planlamasında tamamen sizin imzanız olacak. Dolayısıyla kaynakları verimli kullanarak borçlanma ihtiyacını minimuma indirmenizi temenni ediyoruz” dedi.
"BELEDİYE HEPİMİZİN ORTAK EMANETİ"
Salim Çavdar, belediyenin tüm Silivri halkının emaneti olduğunu belirterek konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Silivri Belediyesi, hiçbirimizin özel mülkü değil; halkın oylarıyla seçilen kişiler olarak hepimizin görevi, halkın hukukunu korumaktır. Bu nedenle, borçlanma gibi önemli bir konuda daha titiz ve sorumlu davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Temennimiz, bu borçlanmanın son olması ve önümüzdeki 4 yıllık süreçte böyle bir yetkiye ihtiyaç duyulmamasıdır."
OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Cumhur İttifakı'nın bu uyarıları ile borçlanma yetkisi talebi mecliste oy birliğiyle kabul edildi. Çavdar, konuşmasında bu sürecin Silivri halkının yararına olacak şekilde yönetilmesi gerektiğinin altını çizdi.
BALCIOĞLU: PANDEMİ YILLARINDA FAALİYET YAPILMADI, BÜTÇE FAZLA VERDİ
Silivri Belediye Meclisi'nde borçlanma yetkisi tartışmaları sırasında Cumhur İttifakı adına yapılan eleştiriler ve tasarruf çağrılarının ardından Başkan Bora Balcıoğlu, pandemi dönemindeki bütçe fazlasının faaliyet eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Balcıoğlu, projelerin devamlılığının önemine dikkat çekerek, borçlanmanın belediye hizmetlerinin sürdürülebilirliği için gerekli olduğunu savundu.
Başkan Balcıoğlu, önceki yönetimin pandemi döneminde borçlanma yapmamasına yönelik hatırlatmalara yanıt vererek, pandemide birçok faaliyetin yapılamadığını ve bu nedenle bütçe fazlası verilmesinin doğal olduğunu ifade etti. “2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle birçok faaliyet yapılmadı. Hiçbir şey yapmazsanız, bütçe fazla verir. Bu gayet doğal bir sonuç. Ancak biz, belediyecilik anlayışımızla vatandaşa verdiğimiz sözleri yerine getirmek için çalışıyoruz” dedi.
"DEVLETTE VE KURUMLARDA DEVAMLILIK ESASTIR"
Belediyenin projeleriyle ilgili detaylar paylaşan Balcıoğlu, önceki dönemden devralınan projelerin tamamlanması gerektiğini söyledi. Özellikle gençlik ve kültür merkezi projesine değinen Balcıoğlu, “Önceki dönemde temeli atılmış projelerin %5 seviyesinde olduğu bir noktada, şu an kaba inşaatı %80 seviyesine ulaştırdık. Bu da devlette ve kurumlarda devamlılığın esas olduğunu gösterir. Vatandaşa verilmiş bir sözü yerine getirmek bizim görevimiz” diye konuştu.
"BORÇLANMA YÖNETİLEBİLİR, GÜÇLÜ BİR BELEDİYEYİZ"
Borçlanmanın belediye faaliyetlerinde sıkça başvurulan bir yöntem olduğuna dikkat çeken Balcıoğlu, belediyenin mali gücüne vurgu yaptı. "Belediyeler çalışıyorsa borçlanır. Ancak bu borçlar, güçlü bir ekibimiz ve deneyimimiz sayesinde ödenir. Belediyeyi asla gereksiz harcamalarla zora sokmayacağız. Bu geçiş sürecindeki sıkıntılar nedeniyle mecbur kaldık. Gençlik merkezinin devam etmesini sağlamak için bu borçlanmayı yaptık" ifadelerini kullandı.
PERSONEL GİDERLERİ VE BÜTÇE YÖNETİMİ
Başkan Balcıoğlu, belediyenin mali yükümlülükleri hakkında da bilgi vererek, aylık personel maaşlarının 90 milyon TL'ye ulaştığını söyledi. “Bu ay sadece personel maaşı olarak 90 milyon TL ödeyeceğiz. Bu nedenle aldığımız borçlar belediye bütçesi için yönetilebilir düzeyde. Güveninizi boşa çıkarmayacağız” dedi.
BORÇLANMA YETKİSİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
Başkan Balcıoğlu, komisyonda görev yapan üyelere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Borçlanma yetkisi talebi, yapılan oylamada oy birliğiyle kabul edildi.
Sevginar SALİ