Ahmet Yücegök

Silivri’nin bütçesi...

Silivri Belediyesi'nin 2013 Yılı bütçesi oy birliği ile kabul edildi…
Etrafımızdaki ilçelerin büyük çoğunluğu oy çokluğu ile geçerken, Silivri Belediyesi'nin 2013 Yılı Bütçesinin Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edilmesi, diğer ilçelere karşı örnek bir görüntü oldu…
***
Evet…
Geçen hafta başı üçüncü oturumunu yapan Silivri Belediye Meclisi 2013 Yılına ait bütçeyi tartıştı. Başkan Özcan Işıklar her yıl olduğu gibi kısa bir sunuş yaptı, eski yıllara göre bu günkü bütçeyi kıyasladı.
Aynı şekilde, geçmiş yıllara göre bütçe kalemleri üzerindeki artış rakamlarını ve gerekçelerini slaytla tek,tek açıkladı…
Mecliste tek grubu olan muhalefet partisi AKP'nin görüşünü Meclis Üyelerinden Tamer Şişman açıkladı...
O da…
Geçmiş yıllara göre, bütçe kalemleri üzerinde değişik rakamları ele alarak artışlara meclis üyelerinin dikkatine sundu...
Silivri Belediye Meclisinde, her zaman olduğu gibi diğer ilçelerdeki gergin ve çekişmeli anlar yaşanmadı…
Ardından bütçe oylamasına geçildi…
2013 Bütçesi oy birliği ile kabul edildi…
Ha…
"Diğer İlçelerde neden gergin ve çekişmeli oluyor da burada olmadı” denebilir…
Açıklamak gayet kolay…
Nedeni …
Bilindiği gibi, Meclis salonunda yalnız meclis üyeleri bulunmuyor. İzleyici koltukları var. Oralar, statlardaki tribüne benzer. O izleyici koltukları her ilçede, her toplantı günü tıklım,tıklım dolar…
Eh…
Meclis Başkanı veya üyesi de, sonuçta bir siyasidir. Dolayısıyla tribüne oynaması kadar doğal bir şey olamaz…
O nedenle de …
Zaman, zaman, tartışmaların dozunda artış olabilir. Hatta, bazen ağız yerine yumruklar konuşur, sandalyeler havalarda uçuşur, istemeyerek de olsa Meclis Üyelerinin ağzından küfürler çıkabilir…
Bunlar gayet normal şeyler…
Bir de şu var…
Bir İktidar Meclise ne kadar düzgün bütçe getirirse getirsin, muhalefet mutlaka itiraz edecektir. Öyle yapmak zorundadır. Çünkü, onun tabanının beklentisi o yöndedir…
Ama…
Sonuçta bu bütçe!
Er veya geç Meclisten geçecektir…
Nitekim…
Öyle de oluyor…

ORADAYDIM ….
Her zaman olduğu gibi geçtiğimiz hafta içinde bir gün Silivri Kaymakamı Salih Keser Beyle karşılaştım. İlk önce tanımakta zorlandım, nedeni, üzerindeki yürüyüş kıyafetiydi… O da herkes gibi, sabah, sabah yürüyordu. Her zaman resmi kıyafeti ile görmeye alıştığım için seslenmese inanın tanımıyordum. Neyse…
Olay, Şahin Fırın önünde gerçekleşti. Kaymakam bey bana doğru dönerek "Görüyorsun, fırın haricinde hiçbir dükkan açık değil” dedi. "Haklısınız Kaymakam Bey” dedim. O an Silivri Çarşısında ikimizden başka kimse de görünmüyordu ama dükkanlar gerçekten kapalıydı…
Birkaç gün sonrasıydı yine ayni yerde karşılaştık, yine bir tek fırın açıktı ama bu defa Yavuz Dirik, Döviz Bürosu'nu açmak üzereydi, kilide anahtarı sokmaya çalışıyordu… Kaymakam Salih Keser Bey bu defa "Ahmet Abi bak yine ayni durum, hiç biri açık değil şahitsin” dedi. Ben de "Durum ayni değil, tutanaklara yanlış geçsin istemem, geçen defa fırın haricinde hiçbir yer açık değildi ama bu sabah gördüğünüz gibi Yavuz Bey Döviz Bürosunu açıyor” dedim. Yavuz Bey de beni tamamladı "Kaymakam Bey bizim açma kapama saatimizi karakol belirliyor onun için bu saatte açıyorum, aslında ben erken kalkarım” dedi.
Kısaca…
İşin özü…
Silivri'de…
Sabah erken kalkmak…
Sonra…
Sahilde yürümek…
Sonra işbaşı yapmak …
İnsanın gününü uzatıyor…
İnanın!

SİLİVRİ HUZURLUYMUŞ…
Hafta içi Silivri gündeminde, İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından yılda bir defa yapılan "Huzur Toplantısı” vardı…
Silivri Emniyet Müdürlüğü tarafından Ünsal Düğün Salonu'nda düzenlenen her yıl yapılan bir toplantının tekrarıydı. İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Gültekin, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Silivri Belediye Başkanı ve Kaymakam da oradaydı, onlar da günün anlamına uygun kısa konuşmalar yaptılar. Her şey tamam.
Velhasıl…
Her yıl olduğundan farklı bir şey yoktu…
Yalnız…
Dikkat çekici olan…
Vatandaşın ilgisi çok düşük…
Neden acaba?
İlgisizliği baz alıp…
Veya, buradan yola çıkarak "konunun öznesi vatandaş olduğuna göre demek ki "Vatandaş Huzurlu” manasını çıkarabilir miyiz acaba?…
Bir başka gözlemim!
Masaların üzerinde dağıtılmış kalem ve kağıtlar gördüm. Okudum. Anladığım kadarıyla, bu kağıt ve kalemler, toplantıya gelen vatandaşların, salonda bulunan polis ve amirlerin gözleri önünde şikayetlerini söyleyemeyebilirler, söyleyemedikleri bu şikayetlerini bu kağıtlara döksünler istenmiş. İnçe bir davranış…
Ve, masalarda, kurabiye ve su vardı…
Özetle, vatandaşın kendini rahat hissetmesi için her şey düşünülmüş…
Toplantıdan çıkan sonuç…
Veya…
Benim anladığım sonuç…
Silivri gayet Huzurlu…

SANAT ÜZERİNE ….
Geçtiğimiz Perşembe Piramit Çay Bahçesi'nin bulunduğu alan içerisine yerleştirilmiş bir anıt açılışı vardı.
Anıt, Karaköy Rötary Kulübü tarafından 1991 Yılında, Yurt dışında işçi, esnaf veya girişimci olarak ülke ekonomisine büyük katkı sağlayanlar adına yaptırılmış…
Anıt her ne kadar Karaköy'de yaptırılmış olsa da Silivri'de yer bulduğu için açılıştaki konuşmalardan anlaşıldığı kadarıyla bu sonuçtan hem Silivri Belediye Başkanı ve yaptıranlar çok memnundu…
Mütevazi bir tören oldu...
Bilindiği gibi Anıt yakınında bulunan alana Silivri Belediyesi Nazım Hikmet Heykelini yerleştirecek. Ve, bilindiği gibi Nazım Hikmet de gurbetçiydi…
Ama, Nazım Hikmet Heykelinin o alana dikme nedenlerinden en önde geleni "Silivri açıklarında bir gemide yargılanmış ve mahkum edilmiş olmasıdır” …
Daha, daha…
Belediye Başkanı Özcan Işıkların sık, sık dile getirdiği gibi Silivri'nin başka alanlarına da heykeller dikilecek…
Demem…
Silivri önümüzdeki yıllarda "Hapishanesi ve Mahkemesi” ile anılmayacak. Başka şeyleri ile de sesini duyuracak…

OTO GALERİLERİ
"Oto Galerisi” demek, kısaca otomobil satan dükkan demek…
Tıpkı ayakkabı satışı yapan dükkan gibi…
Tıpkı Kamyon Satan bayii gibi….
Silivri Belediyesi, 2012 Yılı Şubat ayı meclisinde "oto galerisi” sahiplerinin 2012 Yılı sonuna kadar İlçe Merkezinden çıkarılacaklarına dair karar aldı…
Bu karar tek Silivri Belediyesi'nin tasarrufu değil İstanbul'un diğer ilçelerde de ayni karar alınmıştı…
Hatta, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nin kendi de ayni uygulamalar içindeydi…
Bu karar öncesi…
Galeri sahipleri ile defalarca toplantılar yapıldı…
Ve, bildiğim kadarıyla, çoğu karara itiraz da etmedi ve Belediyenin önerisini olumlu buldu…
Bulmayanlar için söylüyorum!.
Şimdi…
Yasada, "Silivri Belediye Meclisi böyle bir karar alabilir” diyor. Ona göre de, ortada Belediye Meclisinin aldığı bir karar var…
O zaman…
Konu kapanmış demektir…
***
Karar öncesi, ilgilileri ile geniş toplantılar yapılmış. Öneriler alınmış. Zorunlu olmadığı halde, belli bir yer önerilmiş…
Demek ki…
Karar, alelacele alınmamış…
"Esnaf apar topar yerinden edilmemiş” …
O zaman…
Yapılması gereken…
Verilen bu karara uymak!
Doğru olan bu!
Ha…
Karara itiraz edilebilir…
O ayrı…
Ama, "Belediye bize bir yer göstermek zorunda, yoksa çıkmayız” demek doğru değil. Bunu doğru kabul etmek demek, buna boyun eğmek demek diğer dükkan sahiplerine haksızlık yapmak demektir…

GÜNE UYAN
"Boş çuval dik durmaz”
(Benjamin Franklin)

KISA-KISA….
• Bu güne kadar Palamut çok olduğu için fiyatlar ucuzladı diyorlar. Ve, daha bir süre devam edecek diyorlar…
• Bölgemizdeki Kurbanlıkların çok pahalı olduğu söyleniyor.
•2013 Yılında yapılması muhtemel Yerel Seçimler için her parti startvermiş. Silivri'de de CHP'den çok fazla değil ama AKP'nin Belediye Başkan aday sayısı, neredeyse Meclis Üyesi aday sayısından fazlaymış, deniyor.

YORUM YAP