“STEM et ne olur KODLA senin de olur” adlı ilçemiz projesi kapsamında Silivri'nin ilk Robotik Kodlama ve Bilim Şenliği düzenlendi.
Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstanbul Kalkınma Ajansına yapılan başvuru üzerine “STEM et ne olur KODLA senin de olur” adlı proje, “Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı” kapsamında başarılı projeler listesine girip kabul edildi.
İstanbul Rumeli Üniversitesi, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Türkiye Gençlik Vakfı ortaklığında gerçekleştirilen, girişimcilik ruhuna sahip, özgüvenli ve yaşam becerileri yüksek, yenilik ve yaratıcılık odaklı bakış açısına sahip çocuklar ve gençlerin fırsatları daha rahat değerlendirebilecekleri sorunları daha farklı yorumlayıp çözüm üretebilecekleri ve yaşadıkları topluma katkı sağlayabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlayan proje kapsamında çalışmalar yapıldı.
Önce öğretmenler eğitim aldı, ardından okullarımızda kurulan Robotik Atölyelerde dünyadaki teknolojik gelişmeler ve robotik uygulamalar yakından takip edebilecek öğrencilere robotik kodlama öğretilerek; bilişsel, sosyal-duyuşsal, psikomotor ve algoritmik düşünme becerileri geliştirildi, yaratıcılık, yenilikçilik, girişimcilik kapasitelerini ortaya koyma ve geliştirme imkânı verildi.
Erguvan Anaokulu, Nurullah Baldöktü İlkokulu, Selimpaşa İlkokulu, Turgut Reis İlkokulu, Yavuz Selim İlkokulu, Çağrıbey Ortaokulu, Ertuğrul Gazi Ortaokulu, Gazi İmam Hatip Ortaokulu, İBB Abdülezel Paşa Ortaokulu, Kavaklı Ortaokulu, Ortaköy Sezin Öztaş Ortaokulu, Selimpaşa Ahmet Ziylan Ortaokulu, Silivri Ortaokulu, Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu, Atatürk Anadolu Lisesi ve Prof. Dr. Fuat Sezgin Fen Lisesi öğrencileri, proje kapsamında çalışmalarda bulundu.
ÜÇ PROJEYİ KAPSAYAN BİLİMSEL ÇALIŞMALAR SERGİLENDİ
“STEM et ne olur KODLA senin de olur” adlı projesinin yanı sıra TÜBİTAK Projesi ve Harezmi Projesi kapsamında okullarımızın yoğun emek harcayarak ortaya koydukları ürünlerin sergilendiği Robotik Kodlama ve Bilim Şenliği düzenlendi. 11-12 Haziran 2019 tarihlerini kapsayan Bilim Şenliğinin açılışı dün saat 11.00'da yapıldı. Açılışa İlçe Kaymakamı Ali Partal, İstanbul Rumeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Dodurka, İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Altınöz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Spor Müdürü Can Dağaşan, Belediye Meclis Üyeleri, Kültür Müdürü Meral Türkmen Terlikçi, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve Başkan Yardımcısı Mesut Söylet, Türkiye Gençlik Vakfı Silivri Temsilcisi ve Belediye Meclis Üyesi Salim Çavdar, okul yöneticileri, öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.
Bilim Şenliği açılışı öncesi Çağrıbey Müzik Öğretmeni Volkan Yaran ve öğrencileri müzik dinletisi sundular.
YAVAŞ, PROJE ÇALIŞMALARINI VE BAŞARILARI PAYLAŞTI
Açılış programında Selimpaşa İlkokulu Müdürü Bahar Yavaş, projeler kapsamında yapılan çalışmaları ve elde edilen başarıları şöyle özetledi: “ Başvuru yapan 18 okulumuza Robotik Kodlama Atölyeleri kuruldu ve bu okullarda bulunan 100'ü aşkın gönüllü öğretmenimiz hizmet içi eğitime katıldı. Atölyelerin kurulduğu okullarda eğitim alacak çocuklarımızın velilerine yönelik, bilgilendirme seminerleri düzenlendi. Öğrencilerimiz ile Rumeli Üniversitesi Bilim Şenliğine geziler düzenlendi. 30 Öğretmenimiz Rumeli Üniver7sitesinde ileri düzeyde Robotik Kodlama eğitimi aldı, 500'ü aşkın öğrencimiz Robotik Kodlama Atölyelerinde eğitim görmeye devam etmekte ve son olarak bugün burada İSTKA Projesi kapsamında 6 ay gibi bir sürede ortaya konan ürünlerimizi siz kıymetli katılımcılarımızın huzuruna sunmaya çalışacağız. Ve hepsi birbirinden kıymetli olan eserlerimizden ikisi var ki Silivri'mize büyük bir gurur kaynağı oldu. 13. Uluslararası MEB Robot Yarışması'na katılan Atatürk Anadolu Lisesi ekibimiz, serbest kategoride 142 okul arasından 4. oldu ve ayrıca Jüri Özel Ödülüne layık görüldü. Kendilerini tebrik ediyoruz.
13. Uluslararası MEB Robot Yarışması'na katılarak ilçemizi başarıyla temsil eden Prof. Dr. Fuat Sezgin Fen Lisesi öğrenci ve öğretmenlerini de tebrik ediyoruz.
Yine şenliğimizde yer alan Silivri'miz için güzel bir gurur kaynağı olan TÜBİTAK Projelerimiz vesilesiyle; 28 proje ile TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda projesi en çok geçen ilk 3 ilçenin içerisinde olmanın mutluluğunu yaşadık. Bugün burada; 20 okulumuzun her biri 2 proje ile ortaya koydukları ürünleri sizlere sunacaklar. Harezmi Eğitim Modeli uygulayan okullarımızın ortaya koyduğu projeler de sergilenmekte. Geçen yıl sadece bir okulumuzda uygulama mevcutken bu yıl 6 okulumuzda Harezmi Eğitim Modeli Projeleri şenlik alanında gözlemlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Proje sürecimizin başından bu yana kadar desteklerini esirgemeyen İlçe Kaymakamımız Ali Partal'a huzurlarınızda çok teşekkür ediyoruz.”
PARTAL: BU PROJEYİ ÖNEMSİYORUZ
İlçe Kaymakamı Ali Partal, Bilim Şenliğinde birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda uygulanmakta olan ve belki de ilçenin tarihinin en önemli projelerinden birisi olan bu çalışma arkadaşlarımız tarafından başarıyla yürütüldü. Bu gün de çıktısını göreceğiz. Robotik Kodlama ile ilgili bir adım atıldı. Gelecekte tüm öğrencilerimiz bu çalışmanın bir parçası olacaklar. 4. Sanayi Devri dediğimiz olay, malum robotlar üzerine kurulmuş. İnsan faktörünün çalışma hayatında en aza indirgendiğini yaşayacağız. Birçok meslek tamamen unutulmuş olacak. Bu süreçte verilerin işlenmesi, depolanması ve makinelerin tamamen öğrenilmesi ve yapay zekâ öne çıkacak. 28 Projede yer alan tüm öğrencilerimiz hem bilime bir adım atmış olacaklar, hem bilimsel yaratıcılık ortaya çıkmış olacak. Yeni icatlar yaratmalarına fırsat tanımış olacağız. Onun için bu projeyi önemsiyoruz.
Türkiye'mizin kalkınması, bilimle mümkün olacak. Bu projeleri bizler her zaman destekleyeceğiz. Emek veren öğretmenlerimize, yöneticilerimize, işbirliğinde bulunan İstanbul Rumeli Üniversitesi, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği, Türkiye Gençlik Vakfı Silivri Temsilciliğine teşekkür ediyorum. Yaptığımız projeleri vatandaşımıza da göstermemiz açısından çok önemli. Hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından sergi alanına geçilerek açılış yapıldı. Ardından konuklar, okulların sergiledikleri çalışmaları uygulamalı olarak gördüler ve öğrencilerden bilgi aldılar.
Sergi alanında Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Türkiye Gençlik Vakfı'nın da stantları yer aldı.
Bilim Şenliği bugün sona erecek.
Renginar SALİ