Silivri’nin yadigarları, geleceğe emanet ediliyor

Silivri’nin yadigarları, geleceğe emanet ediliyor

29.01.2024 11:28:38

İstanbul'un 1000 eserin restore edileceği “Ecdattan Yadigâr, Geleceğe Emanet” projesi kapsamında, İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ve tarihçi İlber Ortaylı'nın katılımıyla düzenlenen Protokol İmza Töreninde Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın da hazır bulundu.

İstanbul Valiliği ‘Ecdattan Yadigar Geleceğe Emanet' projesi ile İstanbul'un kaybolan ve kaybolmaya yüz tutmuş 1000 tarihi eserini ihya edecek.
İstanbul Valiliği'nin koordinasyonu ve ilçe belediyelerinin destekleriyle başlayan Yadigar Projesi'nin tanıtım toplantısı, Vali Davut Gül'ün konuşmalarının ardından, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'ın moderatörlüğünde, tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın ‘Yadigar' başlıklı söyleşisiyle İstanbul Valiliği'nde gerçekleşti.
KAYBOLAN 180 ESER
YENİDEN İNŞA EDİLİYOR
Vali Gül, konuşmasında ecdattan gelen eserlerin sonraki nesillere aktartılması için 3 yıllık süreç içinde toplamda 1000 eserin ihyasını gerçekleştireceklerini söyledi. Günümüze kadar ulaşmamış ancak tescilli olan 180 eserin aslına uygun şekilde inşa edileceğini belirten Gül, “Bu 1000 eserin şu an 148'i çeşme, 77'si diğer sivil mimari eser olmak üzere 225 tanesinin çalışması fiilen başladı” şeklinde konuştu. Gül ayrıca 2014 yılında kurulan Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından toplamda 344 eserinde restore edildiğini ifade etti.
Yadigar Projesi'nin kaynağının belediyelerin Valiliklere ödedikleri Kültür Katkı Payı olduğunu belirten Gül, projeyi himaye eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, ilçe belediyelerine ve üniversitelere teşekkür ederek, eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının birinci öncelik olduğunu belirtti.
ORTAYLI: YADİGAR
PROJESİ'NDE 3 AŞAMALI BİR DEĞİŞİM
ÖNGÖRÜLÜYOR
Davut Gül konuşmasının ardından, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz'ın moderatörlüğünde tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı ile proje kapsamında söyleşi gerçekleşti. İstanbul için bir kontrol mekanizmasının kurulması gerektiğini ifade eden İlber Ortaylı, “Proje kapsamında 3 aşamalı bir değişim öngörülüyor. İlk aşama İstanbul'daki kayıtlı eski eserlerin tespiti ve yok olanların yeniden ihyası, ikinci safha 1000 eser tespit edildikten sonra çocuk kütüphanelerinin genişletilmesi ve üçüncüsü ise şehrin siluetinin ve kendinin korunmasıdır” dedi.
Halka da sorularak çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan İlber Ortaylı, medeni milletlerin sadece arşivler, mühendis ve mimarlarla değil halka da sorarak çalışmalar yaptığını aktardı.
“BİZANS MİRASININ
TAHRİBİ İÇİN ÖNCE
OSMANLI'NIN TAHRİP EDİLMESİ GEREKİR”
Tarihi kazı ve çalışmalarla ilgili de Ortaylı, "Türkiye'de şöyle bir laf vardır, 'Bizans mirası tahrip ediliyor.' Bunun kadar yalan bir laf olamaz. Bu bir katman meselesi. Bizans mirasının tahrip edilmesi için önce Osmanlı'nın tahribi gerekir. Nitekim de öyle olmuştur. 15. asır çok önemli bir asırdır. Onların hepsi yok olmuş gitmiştir" dedi.
“İSTANBUL VE BURSA KURTARILMAZSA 700
YILLIK TARİH ÇÖP OLUR”
Ortaylı açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Bazı eserler birbirine bağlıdır. Ayasofya'nın yer altı sistemine dikkat etmediğiniz takdirde aynı sistem Topkapı Sarayı'nın altında olduğu için orası da gider. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan iken kuyumcuların imalat kısımlarını, atölyelerini buradan çıkarmak için karar aldı ve üstünde durdu. Bürokrasinin alt katmanı buna dikkat etmiyor ve adamlar çıkmadılar. Halbuki altın işlenen yerlerin kalıntılarının eski eserleri tahrip ettiğini herkes biliyor. Bunlara yer de gösterildi ama yarısı bile gitmedi. Onların işine gelen şey tarihin ve milletin işine gelmesi gerekmiyor. Türkler böyle garip bir zengin formundadır. O yeni zenginlikten kurtulmak lazım. Yeni zenginlikten kurtulacağımız iki tane büyük merkez, şu anda tahrip olan İstanbul ve Bursa'dır. Buraları kurtarmadıkça bu memleketin 700 senesi çöpe gitmiş demektir. Sakinlerinin de bundan haberi yoktur. Bunun mesuliyeti herkese aittir."
YILMAZ: O KADAR
KIYMETLİ BİR ŞEHİRDE OTURUYORUZ SAHİP
ÇIKMAK EN TEMEL
VAZİFEMİZ
Ecdattan Yadigar Geleceğe Emanet Projesi'nin protokol imza töreninde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Adına en güzel şiirlerin yazıldığı, fetihlerin düzenlendiği en nadide şehrimiz İstanbul'un, der saadetinin Cumhurbaşkanımızın himayesinde Valimizin koordinasyonunda, tarihi mirasın miras değil emanet olarak görülerek bir yadigar mantığıyla geleceğe emanet edilmesi için yapılan bu çalışmayı çok önemsiyorum. Hem de bugün imrenerek izliyorum. Roma'da Kolezyum'da yürürken eşimle biz niye İstanbul'da sur içinde metruk binaların arasından yürüyoruz diye hayıflandığım günü hatırladım. O kadar kıymetli bir şehirde oturuyoruz sahip çıkmak en temel vazifemiz.
Silivri 7.000 yıllık tarihi geçmişiyle 3 medeniyete ev sahipliği yapmış Piri Mehmet Paşa hazretlerini barındırmış, Orhan Gazi ile Bizans prensesi Theodora'nın nikahına şahitlik etmiş çok kıymetli, nadide bir yerleşim alanı. Kültür Müdürümüzle, Valimiz, geçmiş dönem bakanımız Ali Yerlikaya ile Silivri'de çok kısa zamanda önemli işler yaptık.
10 yıldır kapalı, metruk halde duran Mimar Sinan'ın en nadide eseri 32 Gözlü Köprünün restorasyonunu bitirdik. Şehrin merkezi, kalbindeki kısa köprünün restorasyonunu bitirdik. Yine Orhan Gazi ile Teodora'nın nikahının yapıldığı yer olarak tarih kitaplarına geçen, birinci derecede arkeolojik sit alanı olan Kale Park'ı bir açık hava müzesine çevirdik. Restorasyonunu tamamladık. Cumhuriyetin ilk yıllarının kurucu unsuru mübadele nüfusludur. Silivri'de, ben de mübadil bir ailenin evladıyım, yerinde yeller esen tarihi bir yapıyı anıtlar kurulu ve Valimizle müze evi yaptık. Lozan mübadelesi ve Atatürk'ün “Muhacirler kaybedilmiş toprakların aziz hatıralarıdır” sözünden yola çıkarak o müzemizi tamamladık. Cumhuriyet tarihinden önce bir Ermeni kereste tüccarına ait olan bir konağı restore ettik fotoğraf kamera ve Yeşilçam müzesi haline getirdik. Belki az bilinir ama Silivri'de Ayasofya ile beraber kılıç hakkı diye tabir edilen 7 camiden biri, Hünkar Şerif Camii inşa edildi. Projesini Valimizle takip ediyoruz bilim kurulu marifetiyle hazırlıyoruz, yeniden bölgemize kazandıracağız. Çalışmalarda emeği olan herkese teşekkür ediyorum.”
PROGRAMA SADECE 6 İLÇE BELEDİYE BAŞKANI KATILDI
Program sonunda projede yer alan belediyelerden Fatih, Eyüpsultan, Üsküdar, Beyoğlu, Kağıthane, Silivri Belediye Başkanları ve ilçe Kaymakamlarıyla proje protokolü imzalandı.
Sevginar Sali

YORUM YAP