Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenevleri, turizm otelcilik meslek liselerinin uygulama otelleri gibi konaklama ve dinlenme tesislerinin olduğu kurumların yenisini inşa etmeme kararı aldığı ve var olan öğretmen evlerinin de zamanla kaldırılacağı Temmuz ayında gündeme gelerek tartışmalara neden olmuştu.
Milli Eğitim Bakanlığı İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdiği yazıyla üç öğretmenevi hariç diğer öğretmenevlerinin kapatılması veya devredilmesini istedi. Bu yazının tüm illere gönderilmesi bekleniyor.
SİLİVRİ ÖĞRETMENEVİDEVREDİLİYOR
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız imzalı yazıya göre İstanbul'da faaliyet gösteren Büyükçekmece, Küçükçekmece, Ümraniye Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulları ile Bakırköy Öğretmen Lokali'nin kapatılması, Silivri Öğretmenevi'nin Selimpaşa İMKB Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ne, Sarıyer Öğretmenvei'nin ise Vehbi Koç Vakfı Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ne devredilmesi uygun görüldüğü belirtiliyor. Kapatılan ve devredilen kurumların devir ve tasfiye işlemlerinin geciktirilmeden ve usulüne uygun olması için İlçe Kaymakamlıkça kurulacak komisyonlar marifetiyle yapılacak. Devredilen öğretmenevlerinin otelcilik ve turizm meslek liseleri tarafından nasıl işletileceği konusunda ise Bakanlık tarafından verilen herhangi bir bilgi yok.
İSTANBUL'DA ÜÇ ÖĞRETMENEVİ KAPATILMIYOR
İstanbul'da kapatılmayacak üç öğretmenevinin Beyoğlu Öğretmenevi, Beykoz Sabancı Öğretmenevi ve Validebağ Öğretmenevi olduğu belirlendi. İki öğretmenevinin bağış şeklinin öğretmenlere hizmet şeklinde olması bu öğretmenevlerinin kapatılmasını engelliyor.
ÖĞRETMEN EVLERİ MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Toprak, önergesinde öğretmen evlerinin devletten ödenek almamakla birlikte, devlete vergisini veren bunun yanı sıra elektrik, su, yakacak ile personel sigorta ve maaş giderlerini kendi bütçelerinden karşılayan, unutulmaya yüz tutmuş kurumlar olduğunu ifade etti. Öğretmenevlerinin birçok sebepten ötürü sıkıntılı bir sürece girmesinin ardında yatan sebeplerin araştırılması gerektiğini belirten Toprak, Bakan Dinçer'e şu soruları yöneltti:
"Öğretmen evlerinin kapatılması kararı alınarak öğretmenler zor durumda bırakılmayacak mıdır? Bu karar uygulamaya geçtikten sonra öğretmenlerimiz için alternatif çözüm önerileriniz var mıdır?
Yalnız öğretmenlerin faydalanabileceği ve geniş bir sosyal tesis olarak da kullanılabilecek lokal, misafirhane gibi olanakları olan ikame bir yapılanma düşünmekte misiniz? Veya mevcut öğretmen evlerini iyileştirmek için planlarınız var mı? Kapatmak çözüm müdür?
Öğretmen evlerinin kapatılması, öğretmen atamasında ilçelere gelecek yeni öğretmen adaylarını da sıkıntıya sokmayacak mıdır?
Kapatılan/kapatılacak öğretmen evlerinde çalışan sözleşmeli işçiler için nasıl bir istihdam alternatifi yarattınız?
Öğretmenevlerinin amacından saparak yetersiz yönetimlerle görevi kötüye kullanarak işletilmesini nasıl açıklıyorsunuz? Aksaklıkların giderilmesi için aldığınız önlemler nelerdir? Yapılan denetimler yeterli midir? Bu durumun faturasını öğretmenlere çıkarmak ne kadar doğrudur?”
Haber:
Renginar SALİ