Silivri Sanat Platformu adı altında bir araya gelen ve destek arayışında bulunan ilçemiz sanat değerleri, “Silivri sanatına katkıda bulunmak istiyoruz” dedi.
İlçemiz el sanatları ustaları, ressam ve müzisyenlerin bir araya gelerek 2019 Mayıs ayında kurulan Silivri Sanat Platformu, sanatın tanıtılması, yaygınlaştırılarak yaşatılması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması adına katkıda bulunmak istiyor.
Platformun kurucularından Hat ve Tezhip Sanatçısı Leyla Yanık, Sedefkâr Abdullah Mutlu, Ebru sanatçısı Vedat Vahittaş, Ressam-Fotoğraf Sanatçısı Ömer Faruk Küçükkaya, Geleneksel Ahşap Sanatçıları Hikmet Bürkük ve Ahmet Fahrettin Avcı, dün Hürhaber Gazetesi'ne ziyarette bulundu.
Sanata bakışın zayıf olduğu, sanatçıya ve emeğine değer verilmediğini üzüntüyle paylaşan ilçemiz değerleri, buna rağmen bir araya gelerek Silivri'ye bu alanda yeni bir soluk getirme çabaları içinde olduklarını paylaştılar.
MUTLU: SİLİVRİ SANATINA KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ
Kuruluş amaçlarını ve hedeflerini Sedefkâr Abdullah Mutlu, şöyle açıkladı. “Yerel yöneticilerimizin sanata olan ilgilerinin oldukça zayıf olduğunu gözlemliyoruz. Buradan yola çıkıp, tek başımıza belki bir şey ifade etmiyoruz, birlik olursak acaba bizi kale alırlar mı diye düşündük. Sanatla uğraşan arkadaşlarımız hoş karşıladılar. Buradan başladık. İlçe Kaymakamımız Ali Partal'ı ziyaret ettik. Silivri'de sanatın yayılmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz.”
KÜÇÜKKAYA: SİLİVRİ'NİN POTANSİYELİ YÜKSELDİ, SANATA VE SANATÇIYA DEĞER VERİLMELİ
Ressam-Fotoğraf Sanatçısı Ömer Faruk Küçükkaya, “20-25 sene önce Silivri'de sanat dediğiniz kadar elle gösterilecek kadar kursiyer ve usta vardı. Şu anda Silivri'nin potansiyeli daha yüksek. Halkımıza eğitim yoluyla iyi şeyler göstermek ve vermek istiyoruz. Onlarla beraber çalışmak istiyoruz.
Silivri konusunda çok yanlışlar yapılıyor. Bunları muhataplarımıza anlatmak istiyoruz. Deniz olsun, peyzaj olsun v.s. Örneğin konan elektrik direkleri yüzünden caminin bile doğru dürüst fotoğrafını çekemiyoruz. 20-25 yıl önce burada sergi bile açılmıyordu. Yetiştirdiğimiz öğrenci ve okullardaki resim öğretmenlerinin çabalarıyla belli bir yere getirdik. Sağ olsun İnci Aydar ve el verdiği insanların da büyük katkıları oldu. Hep birlikte büyük bir camia olduk. Siz bile kurslarımıza katıldınız. Biz bu camianın daha da büyümesini ve değer görülmesini istiyoruz. Burada bir Güzel Sanatlar Lisesinin açılmasını çok isteriz. Daha önce bu konuda 5 bin imza topladık, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık ve Belediyeye ilettik, cevap olumsuz geldi.
Sanatçıya sahip çıkacak, değer verecek potansiyelin oluşmasını sağlamak istiyoruz. Hiçbir çıkar gözetmeden Silivri'nin sanatsal geleceği hakkında fikirlerimizi paylaşmak ve katkı sunmak istiyoruz.”
BÜRKÜK: USTALARIN AZALMASI ÜZÜCÜ
Geleneksel Ahşap Sanatçısı Hikmet Bürkük, “Silivri'de saat ve zanaat var. Proje üretmemiz lazım. Bizim sesimiz de bu kadar çıkıyor. Sanat için her şeyi yapmaya hazırız. Alanlarımızda ustaların her geçen gün azaldığını görmek çok üzücü.” paylaşımında bulundu.
“SANATI HER KESİMLE BULUŞTURMAK İSTİYORUZ”
Sedefkâr Abdullah Mutlu, yerel sanatçıları bir araya getirmek ve birlikteliğini sağlamak, ilkokuldan üniversite düzeyine öğrenci yetiştirmek, engelli ve yaşlıları sanatla buluşturmak, sanatı köylere taşımak, Silivri'ye bir sanat galerisinin kazandırılması gibi projelerinden bahsetti.
“SİLİVRİ'DE SANAT VE SANATÇI VAR”
Mutlu, konuşmasında şu sözlerine de yer verdi: “Hikmet ustamla bir iki yıl önce tanıştığımızda öyle mutlu olduk ki, hazine bulmuş gibiydik. Silivri'de sanat ve sanatçı var. Biz toparlayıp bir yere getirmeye çalışıyoruz. Ahşap Oyma ustamız Ahmet Fahrettin Avcı, küsmüş. Değer verilmediği için küsen birçok arkadaş var. Onları bir araya getirip, Silivri sanatına kazandırmamız lazım.
Silivri Kent Konseyi'nde de bu fikirlerimizi paylaşacağız, orada da temsil edilmek istiyoruz.
SANATÇILAR KİŞİSEL KONSEPT SERGİLERİ AÇMAYA HAZIR
Hat ve Tezhip Sanatçısı Leyla Yanık, Belediye Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu ile görüştüklerini, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın da onayı sonrasında sanat galerisine dönüştürülmesi beklenen üçüncü tarihi binada Eylül 2019-Haziran 2020 arasında sergi programları düzenleyebileceklerini dile getirdi. Yanık, sergi dizisi programlarını hazırladıklarını ve Kurban Bayramı sonrasında Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a sunacaklarını paylaştı.
“İSTİYORUZ Kİ SERGİ GEZME KÜLTÜRÜ YERLEŞSİN”
Sanatçıların kişisel konsept sergilerin yer alacağı program hakkında Leyla Yanık: “İstiyoruz ki Silivri'de sergi gezme kültürü de yerleşsin. İnşallah 19 Eylül 2019 tarihinde Ustalar Sergisi ile açılış yapacağız. Haziran ayında da tüm ustaların bir arada farkında yaratılacak bir konuyu (kadına şiddet, çocuk istismarı) ele alacak sergiyle tamamlayacağımız bir takvim oluşturduk. Bu takvime göre her ay iki sergimiz var. Arada bir iki günlük boşluğumuz olacak. Silivrili çarşıya çıktığında, orada sürekli bir serginin olduğunu bilecek. “Önceki sergi buydu, şimdi acaba ne var?” diye merak edecek.
“BİZ SANATÇILARA VE BELEDİYEMİZE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR”
Ben doğma büyüme Eskişehirliyim. Biz de hiç sergi görmeden, tiyatroya gitmeden büyüdük. Şu anda Eskişehirliler haftada bir operaya gidiyor. Bu kültür oluşturulabiliniyor, ama bize ve belediyemize çok iş düşüyor. Bunu hep birlikte oluşturacağız. İnsanlar sergi gezmeyi bilmiyor diye şikâyet edemeyiz. Biz öğreteceğiz. Amacımız bu. Silivri'ye turist çekebiliriz. Silivri deyince herkesin aklına cezaevi gelmemeli.”
“SİLİVRİ'NİN GÜZELLEŞTİRİLMESİNE FİKİRLERİMİZLE KATKI SUNMAYA HAZIRIZ”
Hat ve Tezhip Sanatçısı Leyla Yanık, bir de kent tasarımı konusunda şu öneride bulundu: “Silivri'nin kent olarak güzelleştirilmesinde bizlerden de fikir alınabilir, biz bu konuda belediyemize destek olmaya hazırız. Silivri, zaten doğal güzelliği olan bir yer, ancak sonradan eklenecek estetik durumlar, bunu tamamlayabilmeli.”
Ressamlar Niyazi Bulut ve Emine Toprak, Müzisyenler Volkan Yaran ve Erdoğan Eren, Silivri Sanat Platformu'nun üyeleri arasında.
Renginar SALİ