"Tünelin ucunda görülen ışık üzerinize gelen trenin farı olabilir” dip notundan yola çıkarak yazıldı bu köşe… Murphy Kanunları'nın içinde başka neler var ve Silivri ile onu yönetmeye talip olanlara dair çağrışımlarını ele alalım…
Silivri Belediyesi'nin yaptırdığı son ankete itirazı olanların sesi o kadar yükseldi ki neredeyse "Bütün Silivri bu sonuçlara inanmıyor” neticesi çıktı ortaya adeta. Kimin karşı çıktığını ve nedenlerini tahmin etmek hiç de zor değil oysaki… Anket sonucu Işıklar %51, CHP %42 diyor…
Özellikle Işıklar'ın muhalifleri, (parti içindekiler) "CHP %36, Işıklar %30” diye itiraz ediyor ve diretiyor… Onlara hatırlatacağım kanun "Eğer düşman menzil içinde ise sen de öylesindir.” 2009 yerel seçimlerinde CHP Işıklar ile %46,6 seçimi kazanırken Ak Parti %40'la Turan'la kaybetti… CHP'nin parti oyu %36'lardaysa aday tartışmasına ne gerek var, Ak Parti'nin Silivri Belediye Başkanı kim olacak onu tartışalım! "Aday çok şeyi değiştirir” görüşüne de katılıyorum ama olumlu yönde olduğu gibi bunun olumsuz etkileri de mutlaka olacaktır bunu siz unutsanız da halk hatırlatır!
Anket sonuçlarına Ak Parti de itiraz etti. Işıklar'ın destek oranını, yani %52'yi inandırıcı bulmadığına dair beyanatlar verdi. Bu da bana "İnsanlar gerçekleri arar, fakat hep kendi görüşleri doğrultusunda ilerler” şeklindeki Murphy Kanunu'nu hatırlattı… İktidara en yakın siyasi partinin Işıklar'ın başarısını tescilleme gibi bir derdi olamaz tabi. Ama alacağı seçmen desteğini arttırma sorumluluğu tartışılmaz. Bu noktada da; "Her şey yolunda gidiyor gibi görünüyorsa, senin dünyadan haberin yok” hatırlatmasının tam yeri.
CHP'nin en önemli sorunu "Dostlar gelip gider, düşmanlar birikir” kuralıyla açıklanabilir.
"Hiçbir iyilik cezasız kalmaz”ı Ak Parti Silivri'ye atfetmek isterim.
Aslında CHP ile Ak Parti'nin buluşabildiği ender ortak noktalardan birini daha keşfettim… Biraz daha üzerinde düşününce siyasetin demek daha doğru olur fikrine vardım (ilk çağrışımı örneklemeyi uygun buldum). Üstteki iki kural konusunda "CHP” ile "Ak Parti” yerlerini değiştirseniz de anlamda bir bozukluk olmaz.
Metin Karakaş'ın en belirgin zaafı, zor durumda kaldığında uyguladığı ve süreklilik arz etmesi nedeniyle dikkat çeken eksikliği: "Emin değilsen mırıldan, başın dertte ise birine yık.”
Özcan Işıklar, "Kendinden emin olmadığın zaman ikna edici konuş” kanununa uygunluk ile övünebilir! Ve tabi "İşi nasıl halledeceğinizi bilemiyorsanız, hızlı hızlı yürüyün ve endişeli görünün” kaidesine de ne kadar uygun davrandığını bir görebilse…
"Başarı sadece şans meselesidir. İnanmazsanız çuvallamış birilerine sorun” deyip bütün uğraşlarınızı boşa çıkartmak istemem yine de… Yüreğim el vermez…
"Popüler olan kişi, sevilmemeye mahkûmdur” yükselişlerin en acı kuralı olsa gerek… Ama bu durumda da şunu unutmamak gerekir ki "Direnen, yücelir”…
"Çözülen her problem yeni problemler yaratır” onun için halkın sorunlarını ortadan kaldırmak için yola çıkanların gidecek çok yolu var, bizim bu süreçte onların yaptıklarını size aktarırken yazacaklarımız keza yine öyle ziyadesiyle fazla… Murphy amcamın, kanun listesi çok kalabalık… Bilgilenmekte fayda var…
MURPHY KİMDİR?
1917 doğumlu Edward A. Murphy Jr. ABD Hava Kuvvetlerinde 1949'da roketler üzerine deney yapan mühendislerden biriydi. İnsan üzerine ivmelenmenin etkilerini inceliyordu (USAF proje MX981). Deneylerden biri pilot üzerinde 16 değişik noktaya akselometre takılması gerekiyordu. Sensör bir yapıştırıcı ile ancak iki türlü takılabiliyordu ve birisi 16 sensörün tamamını da yanlış takmayı becerdi. Bunun üzerine Murphy, daha sonra kanun olarak nitelendirilecek ilk söylemlerini bir basın toplantısında açıkladı. Bir kaç ay içinde "Murphy'nin Kanunları" mühendislik sahasında çalışanlar arasında yayıldı ve 1958'de de nihayet Webster'in sözlüğüne girdi.
MURPHY KANUNU
Murphy kanunları ilk olarak 1949 yılında Captain Ed Murphy tarafından "Anything that can go wrong will go wrong" "yanlış gitme olasılığı bulunan bir şey, yanlış gider" olarak emrindeki proje yöneticisi George Nichols'un yarattığı bazı durum ve tersliklerden mülhem olarak vazedilmiştir. Zaman içinde pek çok kişi benzer terslikleri Murphy kanunu adı altında listeye eklemiş, kurallar anonim bir hal almıştır.