Yaz sezonuydu, bayramdı derken durgun gibi görünen siyasetimiz içten içe kaynıyor aslında. Yerel seçimlerin ortaya koyduğu projeksiyonun etkileri yanı sıra, genel politika yeniden şekil alıyor.
İYİ PARTİ SİLİVRİ 1,5 AYDIR BAŞKANSIZ
İYİ Parti Silivri, 17 Mayıs'ta Gökhan Ceylan'ın istifasından sonra sessizliğe büründü ve ilçe siyaset sahnesinden adeta çekildi. Parti genel merkezinde Koray Aydın'ın 15'e yakın milletvekili ile Demokrat Parti'nin başına geçeceği ulusal politik kulislerde değerlendirilirken, bu hareket Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığına destek adımı olarak yorumlanıyor.
İMAMOĞLU, CHP GENEL BAŞKANLIĞINA MI HAZIRLANIYOR?
Yavaş, Cumhurbaşkanlığı adaylığına giden yolun taşlarını döşerken, Ekrem İmamoğlu'nun hiçbir şey yapmadan durduğunu düşünmek hata olur. İmamoğlu'nun da CHP'nin yerel seçimlerden önce ertelenen tüzük kurultayını seçimliye dönüştürerek Genel Başkanlığa aday olmak istediği konuşuluyor. İmamoğlu gibi iddialı bir siyasetçinin CHP Genel Başkanının onayına ihtiyaç duymak, hedeflediği pozisyona adaylık için iç rekabete girmek gibi engellerden kurtulmak ve İBB Başkanı olarak Türkiye çapındaki çalışmalarının kısıtlanmasından kurtulmak için Genel Başkanlığı istediği söyleniyor. İmamoğlu'nun Genel Başkanlığa aday olması, Özgür Özel'in gitmesi (tam da havasına girmişken) demek! Diğer yandan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Genel Başkanlığa dönmek için hazırlıklara başladığı yazılıp çiziliyor.
CHP'DE KONGRE KULİSLERİ
Genel Merkez eksenli bu gelişmeler ışığında CHP'nin ilçe kongreleri de var gündemde. Silivri'de hiçbir zaman aday bolluğu konusunda sıkıntı çekmeyen CHP'nin en bereketli kongrelerinden birine şahitlik etmemiz kimseye sürpriz olmaz. Doruk Bulut'un dikkat çeken çıkışları, Melih Yıldız'ın sessiz ama etkinliği azımsanmayacak ağırlığı, Semih Ayeş, Özcan Işıklar ve hatta Selami Değirmenci, pek tabi partinin Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, bu yarışa depar atarak dahil olacaklar. CHP'nin dinamik yapısı, her an her şeyi olası kılmaya muktedir şartları ziyadesiyle besliyor ayrıca. Malum yerel iktidar faktörü de hissedilir derecede devrede.
BELEDİYEDE İLK 100 GÜN GELİŞMELERİ
Yerel iktidar demişken, kısa süre içinde Silivri Belediyesinde artık açılan iki bürokrat Başkan Yardımcısı kadrolarına (Emre Sarısaltıkoğlu ve Hasan Solak'ın biten izinleri sonrasında herhangi bir sürpriz gelişme olmazsa ayrılmaları bekleniyor) yeni atamaların gerçekleşmesi bekleniyor. Bir diğer güçlü iddia da müdürlükler konusunda Balcıoğlu dönemini tarif eden yenilikler yapılacağı yönünde. Belediyenin ilk 100 günü, parti dışında olduğu kadar içinde de sabırsızlıkla beklenmeye başladı.
AK PARTİ'DE KONGRE GÜNDEMİ
Kongrelerden bahsetmişken; AK Parti'de de güçlü bir değişim beklentisi hakim. Seçim sonuçlarının beklentilerin altında seyretmesi, artık birilerine fatura edilecek gibi görünüyor. Yeni dönemde iyice parlayan parti içinde Celalettin Yazıcı'nın belirleyici etkisi yanı sıra, Sami Barlas ve de Hüseyin Turan faktörü AK Parti denince halen baskın bir biçimde hissediliyor.
Dikkat ettiniz mi? AK Parti'ye Silivri'de kan kaybettiren Cumhur İttifakı, genelde ayakta tuttu. Aynı ittifak, MHP'yi de Türkiye genelinde zayıflatıp ilçemizde güç kattı! Bunun için Silivri'de AK Parti ittifaktan kopmak, MHP ise sağlamlaştırmak için daima gayret etti.
Aslında her şeyin iyi ve kötü tarafı var. Önemli olan bakış açısı ve nasıl hareket geliştirdiğinizdir.
MHP'DE TEŞKİLATLANMA EKSİKLİĞİ
MHP'ye, Silivri'deki ilk döneminde imza attığı Türkiye'ye örnek olan yerel yönetim referansları iktidar devamı konusunda yeterli gelmemiş olsa da muhalefette ellerinde güçlü bir koz teşkil ettikleri tartışılmaz. Belediye meclisindeki kuvvetleri, ilçe başkanlığı ayağına da oluşturulmalı. İktidardayken etkin teşkilat yapısı noksanlığını gideremeyen MHP, muhalefette bu hususta dönüştürücü bir adım atmaya (siyasi iddiasını sürdürmek istiyorsa) mecbur görünüyor. Siyasi ağırlığı Türkiye genelinde artık ne olursa olsun, MHP Silivri siyasetine kendini iktidar alternatifi olarak güçlü bir şekilde kodladı. Bunları doğru çözümlemek, MHP'ye yeni iktidar fırsatları için hep iyi bir referans olarak kalacak ama tabi ki tek başına yeterli olmayacak. Seçimlerin asıl belirleyici olan üçlü bir saç ayağı vardır; aday, örgüt/teşkilat ve kampanya! Bunlar sizin elinizde olan ve adeta sınırsız dönüştürme imkanınız olan şeylerdir. Rakip de önemli ama onun üzerinde sizin etkiniz sınırlıdır.