
"YENİ PLANLA BİRLİKTE SİLİVRİ
ARTIK BİRİNCİ DERECE
BİR MERKEZ"
ONUR SEVİMLİAY: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlamış olduğu 1 / 100.000 'lik çevre düzeni planı Silivri özelinde ne gibi yenilikleri beraberinde getirecektir?
ÖZCAN IŞIKLAR: 1/100.000 plan politikalarından birisi Silivri'de bilgi ekonomisinin bileşenlerinin gelişebileceği çekim merkezi ve gelişme alanlarının oluşturulmasıdır. Silivri birinci derece merkez olarak planlamıştır. 1/100000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda, etki alanı Avrupa Yakası'nın büyük bölümüne ulaşan Bakırköy merkezinin bu potansiyelini gelecekte de devam ettirmesi, Silivri merkezinin ise kentin batı bölgesine hizmet edecek yeni bir merkez olarak geliştirilmesi planlanmaktadır. Silivri'nin planlama vizyonu, İstanbul MİA'ya baskıyı azaltarak kentsel gelişmeyi batıya yönlendirecek, güçlü ve rekabetçi bir altyapıya sahip bir çekim merkez alanı olmaktır.
Yeni planla birlikte Silivri'nin yeni rolü artık alt kademe bir merkez değil, birinci derece bir merkez. Bu rol, İstanbul'un en gelişmiş ilçelerinden Bakırköy'ün rolü ile paralellik göstermektedir. Ancak gelişme alanlarının büyüklüğü, yapılaşmamış boş arazilerin çokluğu, kuşkusuz Silivri'nin önemli potansiyelleridir.
Silivri bu potansiyeller ile mevcutta yapılaşmasını büyük ölçüde tamamlamış ilçelere göre daha büyük avantajlara sahiptir. Büyük arazi kullanımları gerektiren stratejik fonksiyonlar Silivri'de yer seçecektir. Nitekim Silivri için 1/100000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nda verilen stratejik kimi fonksiyonlar, ilçenin çekim merkezi olma hedefini destekleyen, nüfus çekecek, istihdam yaratacak, büyük alan kullanımı gerektirecek fonksiyonlardır.
Planda Silivri'nin bilgi, iletişim ve teknoloji odaklı bir ekonomik yapıya sahip olması amaçlanmaktadır. Üst düzey merkez niteliğinde olacak bu merkezin, kentsel yapılanma içinde üniversite, teknoloji geliştirme bölgesi, fuar, kültür ve kongre merkezlerinin yanı sıra turizm alanlarıyla desteklenmesi ve bilgi ekonomilerinin yoğunlaşma alanının çekirdeğini oluşturması hedeflenmektedir.
Bu yapı içerisinde kentte gelişmesi planlanan ekonomik faaliyetler arasında finans, ticaret, hizmet, sağlık, eğitim ve turizm sektörleri yer almaktadır. Planda, İstanbul'un küresel düzeyde güçlenmesini sağlamak hedefi doğrultusunda Bilgi ve Teknolojiye dayalı, yüksek ekonomik rekabet gücüne sahip sürdürülebilir ekonomiyi sağlamak gibi temel stratejiler oluşturulmuştur. Bilgi teknolojilerinin ve Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ,"ekonomi-teknoloji" dengesinin sağlandığı eğitim bilişim ve teknoloji geliştirme alanları (EBT), ileri teknoloji alanları (İTA) ve tarımsal üretim teknolojilerini geliştirme parkı (TTP) gibi bilgi ekonomilerinin gerektirdiği alanlar oluşturulmuştur. Bilgi ve teknolojiye dayalı bu alanlar özellikle Silivri Alt Bölgesi'nde yoğunlaşmaktadır.
SİLİVRİ ÜST ÖLÇEK PLANLARDAN
GELEN AVANTAJLARI DA
KULLANARAK ÜNİVERSİTE
KENTİ OLACAK"
ONUR SEVİMLİAY: Silivri 'de kurulması muhtemel üniversite girişimlerini desteklediğinizi ve eğitim şehri olması için olumlu katkılarınızı basından izliyoruz, Silivri bir üniversite kenti olacak mı?
ÖZCAN IŞIKLAR: Silivri üst ölçek planlarda bilim ve teknoloji alanlarının yoğunlaştığı bir bölge olarak planlandı. İlçemiz üst ölçek planlardan gelen bu avantajları da kullanarak bir üniversite kenti olacak. Hazırlık çalışmaları devam eden belediyemizin stratejik planının hedefleri arasında da ilçemizde en az 1 tane vakıf, 1 tane de devlet üniversitesi olmak üzere 2 üniversite kurulması yer almakta.
"SİLİVRİ, YÜKSEK TEKNOLOJİ
ALAN POTANSİYELİNE SAHİP"
ONUR SEVİMLİAY: Yüksek teknoloji içerikli bir çalışma sahasını Silivri'ye kazandırmak mümkün müdür? Bununla ilgili gelişmeler hakkında kısa bir bilgi alabilir miyiz?
ÖZCAN IŞIKLAR: Yukarıda kısaca değindiğimiz gibi üst ölçekli plan kararları Silivri'de ileri teknoloji alanlarının yer almasını hedeflemekte. Bunun için Silivri gerekli potansiyellere sahip.
5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun, belediyenin görev ve sorumluluklarını açıkladığı 14. maddesinin (a) fıkrasına göre belediye ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır. Bu kanun ve ilgili maddelerine dayanılarak belediyemizce bir ajans kurma çalışması devam etmekte. Bu ajans, kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşlarının bir arada yer alacağı bir yapı olacak. Ajans bu kesimler arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, ulusal kalkınma plânı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandıracak, sürdürülebilirliğini sağlayacaktır. Silivri üst ölçek plandan gelen potansiyel ve fırsatları ajans aracılığı ile kullanacak, kent rekabetçi bir çekim merkezi haline gelecektir. Ajansın amaçlarından birisi de Teknoloji Geliştirme Alanları ile ilgili kararların hayata geçirilmesini sağlamaktadır. Bu alanlarda yapılacak yatırımları yönlendirecek ve yatırımların yapılmasını sağlayacak yasal düzenlemeler mevcuttur. Bu yasal düzenlemeler arasında 4737 Sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu, 4691 Sayılı Teknolojik Geliştirme Bölgeleri Kanunu ve 5746 Sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun sayılabilir.
Üniversiteler ve AR-GE faaliyetleri birbirlerine yakın olmayı tercih etmektedirler. Bu açıdan bölgede yer seçecek üniversiteler ve AR-GE faaliyetleri aynı zamanda birbirlerini de çekeceklerdir.
"EMEK YOĞUN, SEKTÖRLER
YAVAŞ YAVAŞ SİLİVRİ'DE
YERİNİ İLERİ TEKNOLOJİ
SEKTÖRLERİNE BIRAKACAK"
ONUR SEVİMLİAY: Silivri'nin gelişiminde sanayileşmenin yeri olmaya devam edecek mi? Mevcut sanayi bölgelerinin beraberinde yeni sanayi sahalarının yaratılması söz konusu mu?
ÖZCAN IŞIKLAR: 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı kararlarına göre, Silivri Değirmenköy ve Kavaklı'da yer alan sanayiler için mevcut sınırlar içerisinde sağlıklaştırma kararı bulunmaktadır. Silivri merkezde mevcutta sanayi yapılaşmalarının bulunduğu alanda yerleşik tesisler ömrünü dolduruncaya kadar kalacak, uzun vadede hepsi üst merkezin öngördüğü fonksiyon alanlarına dönüştürülecektir
Planda yer alan İleri Teknoloji Alanları, sanayi, araştırma kurumları, üniversiteler ve kamu sektörü arasında işbirliğini sağlayacak ortamı oluşturarak yenilikçi ve katma değeri yüksek, genel endüstri ve savunma sanayilerinin nitelikli üretim süreçlerine katkı sağlayacak, bilimsel bilgiden teknoloji üreterek, esnek üretim ve esnek otomasyon sistemlerinin, bilişim ve iletişim teknolojilerinin geliştirildiği ve üretildiği alan olarak hizmet verecektir. Silivri merkezde planlanan bu alanlarda üretim yapılabilecektir.
Görüldüğü gibi Silivri'de sanayinin niteliğinde bir değişim öngörülmekte. Emek yoğun, sektörler yavaş yavaş yerini ileri teknoloji sektörlerine bırakacak. Bu alanlarda katma değeri yüksek ürünler üretilecek. Bu sanayi faaliyetleri üniversite ve ar-ge faaliyetleri ile desteklenecek. Böyle bir yapılanmanın dünyada en iyi bilinen örneği Silikon Vadisidir.
"KONUTA HEDEF; ORTA VE ALT
GELİR GRUBU OLACAK"
ONUR SEVİMLİAY: Toplu konut yatırımlarının gelişmesi için yeni imar sahaları oluşturulacak mı? Bununla ilgili yerel anlamda bir çalışmanız var mı?
ÖZCAN IŞIKLAR: Evet, depreme dayanıklı ve deprem öncelikleri ele alınarak bölgenin ihtiyacına dönük toplu konut projesi yapılacaktır. Hedef orta ve alt gelir grubu olacaktır.
ONUR SEVİMLİAY: Silivri Belediyesi 'ne bağlanan yeni beldelerin kentin gelişimine ne gibi katkıları olacaktır? (Selimpaşa - Kavaklı- Ortaköy ve Gümüşyaka - Değirmenköy-Çanta üçgenlerindeki kentleşmenin yorumunu almak isteriz)
ÖZCAN IŞIKLAR: Söz konusu beldeler bir takım potansiyellere sahip. Örneğin Selimpaşa ve Ortaköy tarihi değerleri ile öne çıkmakta. Pek çok tarihi okul, şaraphane, kilise, çeşme, ev Selimpaşa'nın kimliğini oluşturmakta. Bu yapıların gerekli çalışmalar yapılarak toplumun kullanımına açılması hem hak ettikleri değeri görmeleri hem de bölgenin turizm potansiyelini hareketlendirerek sosyal ve ekonomik hayata katkı sağlamaları açısından oldukça önemlidir. Kavaklı ve Değirmenköy'de yer alan sanayi faaliyetleri ilçemizin ekonomik hayatı için vazgeçilmez unsurlardır. Çanta ve Değirmenköy'deki verimli tarım arazileri de ilçenin ekonomisine önemli katkı yapmakta. Gümüşyaka'da planlanan lojistik ve liman faaliyetleri Silivri'nin gelişmesinde oldukça önemli rol oynayacak. Burada yer seçecek yeni ekonomik aktiviteler için bu lojistik merkezi çekici bir unsur olacak. Tüm bu beldeler ile Silivri'nin sahil şeridinin uzunluğunu da arttı. Bu da başka bir turizm potansiyeli demektir. Görüldüğü gibi Silivri yeni katılan beldelerin de katkısıyla tarım, sanayi, turizm, hizmet, lojistik gibi farklı sektörlerin geliştiği, ekonomik yapısı oldukça çeşitli bir merkez olma yolunda ilerlemektedir.
"ARITMA İHALESİ YAPIL
DI, ÇALIŞMASI DEVAM
EDİYOR"
ONUR SEVİMLİAY: Kentte turizmin gelişmesi için özel bir çalışma söz konusu mudur? Biyolojik arıtma tesisi projesi hala gündemde mi? Böylesi bir projeyle ne kadar bir sahil şeridi temizlenebilir ?
ÖZCAN IŞIKLAR: Silivri'de ilk defa tarihi yapılar şefliği kuruldu. Tarihi değerler envanteri çıkarılarak tarihi eserlerin retorasyonu yapılacak. Din ve Kültür turizmine uygun tarihi eserlere sahip olduğumuz için bunları kazanmak ve sergilemek amacındayız.
İSKİ'nin programı dahilinde kent arıtması ihalesi yapılmış, çalışması devam etmektedir.
"GEREKLİ ALTYAPIYA SAHİBİZ"
ONUR SEVİMLİAY: İstanbul'a hızla entegre olan Silivri bu hızlı gelişime ayak uyduracak altyapıya sahip midir ?
ÖZCAN IŞIKLAR: Bu altyapıya sahip olduğunu düşünüyoruz. Ulaşımda eksiklikle olmasına rağmen altyapımızın yeterli olduğunu düşünüyoruz.
"SİLİVRİ'NİN CAZİBESİ
GİDEREK ARTIYOR"
ONUR SEVİMLİAY: Türkiye'nin bozulan ekonomik dengelerinde gayrimenkul değerlerinin Silivri de az etkilendiği konuşuluyor , bunun Silivri'nin bir çekim merkezi haline dönüştüğünün etkisi var mıdır? Siz kenti ne kadar cazibe merkezi olarak görüyorsunuz?
ÖZCAN IŞIKLAR: Silivri son yıllarda bir cazibe merkezi konumuna gelmişti. Ancak yeni beldelerin katılması, üst ölçekli planda yer alan havaalanı, liman, birinci derece merkez gibi stratejik karar ve fonksiyonlar ilçeye olan ilgiyi daha da artırmaktadır. Tüm bu kararların raylı sistem ulaşım sistemleri ile desteklenmesi kentin erişilebilirliğini dolayısıyla cazibesini daha da artırmaktadır.
"SİLİVRİ'NİN GELECEĞİNE YATIRIM
YAPILMAYA DEĞER
OLDUĞUNU BİLİYORUZ"
ONUR SEVİMLİAY: Silivri gayrimenkul yatırımcısını memnun eder mi? Kısa bir yorum alabilir miyiz?
ÖZCAN IŞIKLAR: Silivri'nin geleceğine yatırım yapılmaya değer olduğunu biliyoruz.