Sınır tartışması

Sınır tartışması

14.10.2024 11:36:27

Çatalca ile sınırlarımızın yeniden belirlenmesine yönelik gündem maddesinde doğan fikir ayrılığında Başkan Bora Balcıoğlu, grubunu karar ve oy üstünlüğüne rağmen, siyasi gerilim sınırlarında dolaşan konuda muhalefetin isteğine destek verdi.

Silivri Belediyesi Ekim Meclisi'nin ikinci oturumunda, Danamandıra, Küçüksinekli ve Akören mahalleleri sınırları içinde kalan, ancak kadastro kayıtlarına göre Çatalca ilçesi Gümüşpınar ve Kabakça mahallelerine ait olan alanlarla ilgili sınır değişikliği konusu görüşüldü. Görüşme, bu bölgelere belediye hizmetlerinin sağlanabilmesi için sınırların yeniden düzenlenmesi gerekliliği üzerinde yoğunlaştı.
İMAR KOMİSYONU BAŞKANI AYKUT BATUR'UN
AÇIKLAMALARI
Oturumda ilk olarak İmar Komisyonu Başkanı Aykut Batur söz aldı. Batur, söz konusu alanların mevcut tapu kayıtlarına göre Çatalca'ya ait olduğunu ve bu nedenle yıllardır emlak vergileri dahil çeşitli hizmetlerin Çatalca Belediyesi tarafından sağlandığını belirtti. Batur, "İlçemiz Danamandıra, Küçüksinekli ve Akören mahalleleri sınırları içerisinde kalan ancak kadastro kayıtlarına göre Çatalca ilçesi Gümüşpınar ve Kabakça mahalleleri sınırlarının tapu kütüğünde olan alanlarının mevcut tapu ve kadastro sınırları esas alınacak şekilde, imar ve hukuk komisyonunca uygun bulunmuştur" diyerek durumu özetledi. Batur, bu değişikliğin Silivri için toprak kaybı anlamına gelmediğini, sadece idari sınırların tapu kayıtlarıyla uyumlu hale getirileceğini ifade etti.
AK PARTİ GRUP SÖZCÜSÜ CELALETTİN YAZICI'NIN GÖRÜŞLERİ
Görüşmelerde AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı ise sınır değişikliği önerisinin daha ayrıntılı araştırılması gerektiğin belirtti. "Burada olay ne? Tapu kütüğü Çatalca'da olan ama idari sınır olarak Silivri Belediyesine ait olan bir bölge var. Çatalca Belediyesi, 'bu alanı bize verin, sınırı değiştirin' demiş. Bu durum, Silivri'nin topraklarını küçültmek anlamına gelir" dedi. Yazıcı, ilgili bölgenin kadastro çalışmaları ve muhtarların katılımıyla ortak bir inceleme yapılması gerektiğini savundu. "Bu bölge 86.560 dönüm, diğer yer ise 1.720 dönüm; az buz yerler değil. Kadastro ve muhtarlar kurgusu üzerinden detaylı bir çalışma yapılmalı. Müdürlükten raporlar ve gerekli belgeler gelmeden, bu sınır değişikliğini kabul etmek doğru olmaz" diyerek konunun daha fazla araştırılmasını talep etti.
AŞKIN'IN AÇIKLAMALARI
MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın da Yazıcı'nın görüşlerine katıldığını belirterek, "Bu önemli bir konu, bence daha fazla tartışılmalı. Bu tür sınır değişikliklerinde kadastro ve ilgili kurumların daha kapsamlı çalışmaları yapılmalı" dedi. Aşkın, konunun uzman görüşleri ve belgelerle desteklenmesi gerektiğini, aksi takdirde Silivri Belediyesi'nin mülkiyet hakları ve belediye hizmetleri açısından mağduriyet yaşayabileceğini ifade etti.
CHP BELEDİYE MECLİS ÜYESİ ENDER UNUTAN ERSÖZLÜ'NÜN DÜŞÜNCELERİ
CHP'li meclis üyesi Ender Unutan Ersözlü, konunun uzun süredir var olan bir sorun olduğunu belirtti. "Bu tapu kütüğü yeni değil. Başka bir belediyeye ait olan bir yerin hizmetini biz sağlıyoruz ama emlak vergisi Çatalca Belediyesi'ne gidiyor" diyerek mevcut durumda bir çelişki olduğunu dile getirdi. "Tapu ve kadastro sınırları belirlenmiş, bu nedenle burada herhangi bir vicdani rahatsızlık duymuyorum" ifadelerini kullanarak sınır değişikliğini desteklediğini ifade etti.
BORA BALCIOĞLU'NUN ERTELEME KARARI
Tartışmaların ardından Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, meclis üyelerinin görüşlerini dikkate alarak, konunun daha fazla incelenmesi gerektiğine karar verdi. "Kadastro çalışmaları yapılmış olabilir, ancak elimde bir yazılı belge görmek istiyorum. Bu yüzden, 18 Ekim'de üçüncü oturuma kadar ertelemek için öneriyi oylamaya sunuyorum" dedi. Balcıoğlu'nun erteleme teklifi oy birliğiyle kabul edildi ve böylelikle konu daha detaylı bir çalışmanın ardından tekrar gündeme gelecek şekilde üçüncü oturuma bırakıldı.
SONUÇ VE DEĞERLENDİRME
Toplantı boyunca yapılan konuşmalarda, sınır değişikliğinin sadece idari bir düzenleme olmadığı, aynı zamanda Silivri'nin topraklarının küçülüp küçülmeyeceği konusunda hassasiyetin yüksek olduğu görüldü. Ayrıca, kadastro çalışmaları ve mülkiyet kayıtlarının önemine vurgu yapılarak, konunun uzman görüşleri ve ilgili belgelerle desteklenmesi gerektiği fikri ağır bastı. Meclis, daha geniş bir inceleme ve raporlama sürecinin ardından nihai kararı vermek üzere, 18 Ekim'de konuyu yeniden ele alacak.
Sevginar Sali

YORUM YAP