
Silivri Belediyesi Söyleşileri'nin 42. etkinliğinde Şair Yaşar Miraç konuk edildi. 28 Nisan 2016 tarihinde Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda gerçekleştirilen programda Miraç, Soma faciasında yaşamını yitiren, yaralanan işçilere ve ailelerine adadığı, gelirini çocuklarının eğitimine bağışladığı “Kömürkirchen” adlı şiir kitabını imzaladı.
Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde 20 yıl yaşayan Şair Yaşar Miraç, bu kenti, insanlarını ve kömürü dile getiren şiirlerini Kömürkirchen adlı eserinde topladı. Soma ile ilgili üç yeni şiirini ve önceki kitaplarında yer alan maden işçileriyle ilgili şiirlerini de eklediği bu yapıtı kardeş Büyükçekmece ve Gelsenkirchen Belediyelerinin desteğiyle yayınlandı.
Silivri Belediyesi de katkıda bulunarak şairi Silivrililerle buluşturdu. Söyleşiye CHP Mahalle Konsey Başkanı Muharrem Aydoğan, eğitimciler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.
Aydoğan tarafından şair Yaşar Miraç'ın biyografisi okundu. Silivri'ye davet edilmesinde katkısı olan şair-yazar İhsan Tevfik, Miraç'ın 70-80 kuşağının en önemli şairlerinden olduğu ve eserlerinde toplumsal meselelere değindiğini anlattı. Aynı dönem şairlerinden ve dostu Ahmet Erhan'ı da anmadan geçmedi. Tevfik, Yaşar Miraç'ın Soma ile ilgili üstlendiği anlamlı görev hakkında bilgi vererek kendisini davet etti.
MİRAÇ, DESTEKLERİNİ ESİRGEMEYENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Şair Yaşar Miraç, katılımcılara ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'a teşekkür ederek başladığı konuşmasına son şiir kitabı hakkında şu bilgileri paylaşarak devam etti: “Kömürkirchen adlı kitaptaki şiirlerimi 1983-2003 yılları arasında yazdım. Büyükçekmece ve Gelsenkirchen Belediyeleri kardeş olduğu için kitaba da destek olmalarını istedim, çünkü gelirini Soma'daki işçilerin çocuklarına bağışlamıştım.
Gelsenkirchen ve Büyükçekmece Belediyeleri kitaptan alacaklardı fakat almanlar su koyuverdi. Ben bir takım etkinlikler düzenleyerek onların açığını kapatmaya çalıştım. Silivri Belediyesi sizlere dağıtmak üzere kitap alarak bizi mutlu etti. Belediye Başkanı Özcan Işıklar'la tanıştığımızda benim şiirlerimi çok sevdiğini söylemişti. Bu da çok hoşuma gitti. Söyleşinin düzenlenmesinde katkısı olan başta şair kardeşim İhsan Tevfik'e çok teşekkür ediyorum.”
“SOMA FACİASI BENİ ÇOK ETKİLEDİ”
Şair, madencilerle ilk karşılaşmasının ülkemizde 1977 yılında olduğunu, daha sonraki yıllarda çeşitli şehirlerde onların grevlerine şahit olduğunu, daha sonra Almanya'ya gittiğinde Gelsenkirchen şehrinde kaldığını. Bu şehrin 170 yıl önce küçük bir köyken, kömür bulununca büyük bir işçi kentine dönüştüğünü anlattı. Yaşar Miraç, bu kenti, insanlarını ve kömürü dile getiren şiirlerini Kömürkirchen adlı eserinde topladı. Yayınlanma sürecinde ise Soma olayının meydana geldiğini açıkladı.
Soma'daki facianın ise kendisini çok etkilediğini, duruşmalara girdiğini ve yaşanan süreci yakından takip ederken böyle bir kitaba karar verdiğini anlattı.
“ÇAM SAKIZI ÇOBAN ARMAĞANI OLARAK DÜŞÜNÜN”
Soma'da yaşananları ise üç yeni şiire döktüğünü paylaşan Yaşar Miraç, bu kitabı oluşturduğunu, gelirini de yaşayan, işsiz kalan, yardım alamamış muhtaç durumdaki insanlara vereceğiz. Şu anda 20 bin TL civarında bir miktar birikti. Bunu bir çam sakızı çoban armağanı olarak düşünün. Eğitim-Sen ve CHP Kadın Kolları'nın yardımlarıyla bu aileler saptanacak ve yardımlar ulaştırılacak. Mayıs ayı içinde Soma'da Eğitim-Sen Sendikasının salonunda bir araya geleceğiz. Durum bundan ibaret, katkılarınız için çok teşekkür ederim.”
Şair Yaşar Miraç, madenciler konusunun edebiyat ve sanat dalında birçok kez ele alındığını dile getirdi. Fazıl Hüsnü Dağlarca, Melih Cevdet Anday, Orhan Veli gibi usta şairleri örnek gösterdi. Film, tiyatronun yanı sıra ünlü ressamların da eserlerini görsel olarak paylaştı.
Gelsenkirchen'den ve Soma'dan esinlenerek yazdığı şiirlere yine Gelsenkirchenli usta sanatçı ve yazar Heinz Stein'in ağaç baskı gravürlerinin de eşlik ettiğini paylaştı.
Miraç, Kömürkirchen adlı eserinden şiirler de okuyarak söyleşiyi tamamladı.
CHP Mahalle Konsey Başkanı Muharrem Aydoğan, Silivri Belediyesi adına şair Yaşar Miraç'a teşekkür plaketi sundu. Duygulanan Miraç, “Bu ödülü Somalı çocuklara göstereceğim” diyerek teşekkür etti.
Söyleşi kitabın imzalanmasıyla son buldu.
Renginar SALİ