Son kuvvetle yağış baskınından sonra siyasi atışmalar ile çözüm yerine çözümsüzlüğü tetikleyen çıkışlara herkes doyduysa biraz gerçeklerimizi konuşalım.
Olağanüstü bir yağışın meydana geldiğini ( az zamanda çok miktar) göz ardı edemeyiz.
Plansız ve çarpık büyümemize de ne desem bilemiyorum artık; her şey defaten söylenip, çok az yapmamız gereken şeyi yerine getirdik çünkü.
Sadece yöneticiler ve yetkililer mi suçlu?
Seçilmişlere yerin altına yapılan yatırımın boş olduğu, seçimde oy kazandırmadığı algısını kim empoze etti? “Yerin altına yapılan yatırım, ölü yatırımdır!”
Ne zaman bir yerde çalışma başlasa ortalığı hoşnutsuzlukları ile kim ayağa kaldırdı? Vatandaş olarak çok büyük oranlarda kendimiz edip, kendimiz buluyoruz. Ama bence yöneticilik iddiasında olan kimseler de yönettiklerine benzememeli, onları kendine benzetmeli.
***
Çarşamba günkü yağışın etkisini en ciddi şekilde hisseden bölge Alibey Mahallesi, Şerif Sokak'ın 10 yıllık sakini olarak yaşananlar hakkında birkaç kelam etmek isterim…
Bölgedeki sorun 10 yıldır var. Öncesini bilmiyorum. Bölge çok yoğun bir yerleşim altında değilken belki hissedilmiyordu bu kadar. Son üç yıldır ilk kez bu denli şiddetli bodrum ve giriş katları sulara gömüldü, sokaktaki araçlar yarı yarıya kadar suyun altında kaldı.
Volkan Yılmaz'ın göreve gelmesi ile birlikte yağmurun geleceğini iki gün önceden kanalların temizlenmesinden anlıyorduk. Son olaya kadar yağmurun başlaması ile bölgeye en az iki İSKİ aracı gelip müdahaleye başlıyordu.
Bu kez temizlik yapan görmedim (atlamışsam özür dilerim). Ayrıca taşkının meydana geldiği bölgede kentsel döşüme giren büyükçe bir binanın yıkım işlemleri nedeniyle çevreye saçılan atıklar her zamankinden fazlaydı, kanalların tıkanmasında etkili olduğunu düşünüyorum.
Olay yerine yağmur suları epey biriktikten sonra Silivri Belediyesi personeli geldi ama kanal kapakları, ızgaraları açıp suyun çekilmesini beklemekten başka yapacakları bir şey yoktu.
İSKİ'nin kanal temizleme aracı ve vidanjörü yağmur dindikten, sular çekildikten sonra geldi.
Silivri Belediyesi ve İSKİ ekipleri birlikte su baskınına uğrayan yerlerden (iş yeri ve evlerin bodrumlarından) suları çekti, kanallar temizlendi.
Taşkının en ciddi boyutunda bölgede bizzat bulunanlar Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve teknik ekibiydi. Olay yerine İSKİ Silivri Şube Müdürü, Kaymakam bey tarafından aratılarak çağırıldı. Sonrasında İSKİ geldi, CHP İlçe Başkanı Berker Esen ve İBB Meclis Üyesi Melih Yıldız da bölgedeki durumu yerinde değerlendirdi. Herkes gittikten sonra da İSKİ kaldı.
Olayı ve vatandaşın tepkisini sıcağı sıcağına göğüsleyen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz oldu. İlçe Belediyesinin yetkisi nerede başlıyor, nerede bitiyor vatandaş çoğunlukla bilmez.
Geçen dönem, AK Parti zamanında İSKİ'den nöbetçi bir arkadaş tayin etmişlerdi bize (Metin Karakaş-İlçe Başkanıyken, Sami Barlas-İSKİ'den sorumlu AK Parti İlçe Yöneticisi olduğu için konuyu teyit edeceklerdir…), bodruma sular akmaya başlar başlamaz, arıyorduk, ekip anında geliyordu. Müdahalede hiç eksiklik yok ama kalıcı bir çözüm de ne yazık ki getirilemedi. Niye oluşacak her taşkında takviye müdahale yerine gerçekleştirilecek bir yatırımla kalıcı çözüm getirilmedi AK Parti döneminde bulmak çok zor değil. CHP'li Belediye Başkanının bu hususta yapabilecekleri siyasi engellerle kısıtlıydı. Bu dönem siyasi engelleri aşacak bir MHP'li Belediye Başkanımızın olmasına şükredebiliriz bence. Yoksa İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ne kadar eşit bakmaya çalıştığını söylerse söylesin, herkes için önce can sonra canan geldiğini bilecek kadar büyük, yaşamış, görmüş, siyaseti tanımış insanlarız.
İSKİ'nin son yaşananların ardından açıkladığı “Yağmur suyu hattının önemli bir bölümünün beton atığı yüzünden tıkandığını tespit ettik. İSKİ görev ve sorumluluğunda olmamasına rağmen iyileştirme çalışmalarının başlamasına karar verilmiştir” beyanı sorumluluğunu ortadan kaldıramaz.
Son yıllarda bölgede ciddi bir inşaat faaliyeti döndü. İSKİ'nin iddiası doğru da olabilir ancak bölgenin sıkıntısı öyle 3-5 yıllık değil, 10 senelik. Yani o beton oraya dökülmeden önce de aynı taşkınları gördük. Yağmur suyu hattı, tıkanıklığı ile alakalı değil yaşanan sorun.
Son taşkının ardından İSKİ tarafından alt yapı sorunun çözümü ile bir çalışma yapıldı. İlk yağışta getirilen çözümü test edeceğiz!
Aynı sorun için daha önce İSKİ'yi ararken, bu dönem aramak aklıma bile gelmedi. Bölgedeki pek çok kişi gibi ben de Silivri Belediyesi'ni aradım. Aynı sorunun yetkisi iktidar değişikliği ile kurum farklılaşması yaşamadı. Çare ve çözüm beklentisinin hangi noktaya yöneldiğini idrak etmek gerek.
Çarşamba günü yaşanan olumsuzluklar için ne Volkan Yılmaz, ne de bugünkü İSKİ'nin suçu diyemeyiz. Ama şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki çözüm şu an onların elinde. Volkan Yılmaz Silivri Belediye Başkanı, İSKİ CHP'deki yönetim dönemi olarak ev ve iş yerlerini su basan vatandaşların gözünde milat olarak kendini saydırabilir. Kronik bir sorunu çözüme kavuşturanlar olabilirler söz konusu sıkıntıyı yıllardır tecrübe etmiş vatandaşın nazarında ya da kısır çekişmeler ile çözümsüzlük deryasına su taşıyıp yağmura bir bereket habercisi değil, felaket endişesi olarak insanların bakmasına yol açabilirler.
Yetkiyi teslim ettiklerimize hangi yoldan gideceklerinin inisiyatifini vermişiz. Vardıkları noktayı beğenmezlerse halka değil kendilerine kızsınlar.