Sultan Aşkın: Hizmete para yok, festivale var!

Sultan Aşkın: Hizmete para yok, festivale var!

21.10.2024 11:50:58

Silivri Belediyesinin 2025 tahmini bütçesine onay verdiklerini belirten MHP Grubunun Sözcüsü Sultan Aşkın eleştiri ve uyarılarını da “2025 yılı tahmini bütçesi, belediyenin temel hizmetlerine değil, 'vur patlasın, çal oynasın' anlayışına dayanan bir eğlence bütçesi niteliğindedir” şeklinde ifade etti.

MHP Grup Sözcüsü Sultan Aşkın'ın, 18 Ekim 2024 Cuma günkü oturumda Silivri Belediyesi 2025 yılı tahmini bütçesi hakkında konuştu.
AŞKIN: BU BÜTÇENİN AÇIK VERECEĞİ ŞİMDİDEN AŞİKÂRDIR
Aşkın grubunun görüşlerini şöyle aktardı: “Belediye bütçesi, belediyenin bir yıllık gelir ve gider tahminlerini gösteren, hizmetlerin yapılmasına ve giderlerin karşılanmasına olanak tanıyan bir kararname olarak tanımlanır. Başarılı ve uygulanabilir bir belediye bütçesi, gelir-gider dengesini sağlamalı ve denk bütçe olmalıdır. Yatırım ve hizmet kalemlerinde dengeli dağılım da temel bir prensiptir.
Ancak, 2025 yılı tahmini bütçesine baktığımızda bu bütçenin açık vereceği şimdiden aşikârdır. Ayakları yere basmayan, hizmet ve yatırımdan çok 'eğlence bütçesi' olarak nitelendirebileceğimiz bir bütçe hazırlanmış. Sermaye giderleri, yani yatırım kalemlerinin oranı yalnızca %23. Diğer yandan, basın, yayın ve halkla ilişkilere ayrılan bütçe ise 143.659.000 TL. Personel giderleri hariç, 140 milyon TL gibi devasa bir miktar reklam ve eğlenceye ayrılmış.
“TEMİZLİK İŞLERİNE AYRILAN BÜTÇE BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER BÜTÇESİNİN 6/1”
Temizlik işlerine ayrılan bütçe yalnızca 22.726.000 TL, yani basın ve halkla ilişkiler bütçesinin altıda biri. Personel giderleri eklendiğinde bu oran neredeyse ona katlanıyor. Ancak Silivri'de çöpler toplanamıyor; bu bütçe ile yıl sonunda başarısız olunduğunda sorumluluğu ya vatandaşa ya da çalışanlara yüklersiniz.
“BELEDİYEYİ SAYIN KÖMÜR YÖNETİYORMUŞ”
Geçtiğimiz günlerde, Cumhuriyet Halk Partisi Silivri İlçe Başkanı İbrahim Kömür, belediyenin altı ayını değerlendirirken, çalışanlara yönelik bazı ifadelerde bulundu. Kömür, “Kimseyi ekmeğinden etmedik ama helal lokma kazanmalarını istedik” dedi. Görünen o ki, belediyeyi Sayın Kömür yönetiyormuş, bunu da öğrenmiş olduk. Aynı süreçte başkan, “Çöplerinizi çöp konteynerine atın” şeklinde iki video yayımladı. Sorumluluğu vatandaşa yıkmaya çalışmak, yönetim zafiyetini gizlemekten başka bir şey değildir.
“KÖYLÜYE, ÇİFTÇİYE KAYNAK YOK AMA REKLAMA VE EĞLENCEYE VAR”
Bütçenin diğer kalemlerine bakıldığında, tarımsal hizmetlere yalnızca 28.750.000 TL ayrıldığı görülüyor. Personel giderleri düşüldüğünde, faaliyetlere yalnızca 25 milyon TL kalıyor. Buna karşın reklam ve tanıtıma 143 milyon TL ayrılmış. Köylüye, çiftçiye kaynak yok ama reklama ve eğlenceye var.
Sosyal belediyecilikten sıkça bahseden belediyemiz, sosyal yardımlara sadece 25.250.000 TL ayırmış. Yoksul, yaşlı, engelli ya da öğrencilere destek yok, ancak reklama ve festivallere bütçe var. Afetle mücadele için ayrılan bütçe yalnızca 17.770.000 TL, bunun faaliyete ayrılan kısmı ise 7 milyon TL. Stratejik plan ile bütçe uyumsuzluğu da ortada. Allah korusun bir afet yaşanırsa, mücadeleye bütçe yok ama reklama ve eğlenceye para var.
“2025 YILI PERFORMANS PROGRAMI, YATIRIM VE HİZMET ODAKLI OLMAKTAN UZAK BİR YÖNETİM ANLAYIŞINI YANSITMAKTADIR”
Tarımdan temizliğe, sosyal hizmetlerden afete kadar birçok temel hizmetin bütçesi, basın ve halkla ilişkiler bütçesi kadar bile değil. Maalesef, 2025 yılı performans programı, yatırım ve hizmet odaklı olmaktan uzak bir yönetim anlayışını yansıtmaktadır.
Bütçenin artış oranlarına bakacak olursak:
- 2020: %15,22
- 2021: %18,06 (Pandemi dönemi)
- 2022: %105,39
- 2023: %160,07
- 2024: %57,90
Bu yılki artış oranı %33,33 olmuştur. Bu oranlar bize, bütçenin gerçekleşme oranında en az %20-30 açık vereceğini şimdiden göstermektedir.
Gelir kalemlerine bakıldığında, sosyal belediyecilikten uzaklaşarak, tarife artışlarına yönelindiğini görüyoruz. Mesela imar işlerine dair ücret artışları yaklaşık yüzde 10 civarında iken vatandaşın en özel günlerine dair ücretler ise şöyle:
- Fuaye salonu hafta sonu ücreti 1.100 TL'den 2.200 TL'ye çıkarılmış (%100 artış).
- Kale Park Sosyal Tesisleri'nde nikâh ücreti 1.000 TL'den 3.000 TL'ye yükselmiş (%200 artış).
Özetle, belediye tarıma, çiftçiye, temizliğe, afetle mücadeleye, sosyal yardımlara para ayırmıyor; ama festivallere bolca bütçe ayırıyor.
2025 yılı tahmini bütçesi, belediyenin temel hizmetlerine değil, 'vur patlasın, çal oynasın' anlayışına dayanan bir eğlence bütçesi niteliğindedir. Ancak, tahmini bütçeler bir niyet mektubudur. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak, bu bütçeyi takip edeceğimizi belirtmek isterim.
Sözlerime son verirken, 2025 yılı bütçesi ve performans programının Silivri'miz için hayırlı olmasını diliyorum."

Sevginar SALİ

YORUM YAP