Ülkemizin en önemli eğitim projelerinden Köy Enstitüleri, Eğitim Sen Silivri Temsilciliği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen ortak programla anıldı.
Büyük özlem duyulan ve değeri günümüzde daha da iyi anlaşılan Köy Enstitüleri, Eğitim Sen Silivri Temsilciliği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 12 Nisan 2017 tarihinde, Yaşar Kemal Sergi Salonunda düzenlenen programla anıldı. Üyelerinin yanı sıra sendikanın Silivri Temsilcisi Caner Erdoğan, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu hazır bulunurken, Silivri Belediye Meclis Üyeleri Süheyl Kırkıcı ve İbrahim Çeşmecioğlu, Eğitim İş Silivri Şube Başkanı Sanlı Taşkın, Silivri Rotary Kulübü Dönem Başkanı Mustafa Yazıcı ve Silivri RK GDB - Düş GRB GVY Aysel Akbulut da programı takip eden davetliler arasındaydı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin kurucusu aydın Türk Kadını Prof. Dr. Türkan Saylan ve bu toprağın çocuklarının eğitim sevdasına gönül vermiş tüm eğitim emekçileri adına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşı okundu.
ERARSLAN: BU TOPRAKLARI VE ÇOCUKLARINI BAŞ TACI EDEN ANLAYIŞLA KURULMUŞTU
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Eğitim Sen üyesi Asuman Erarslan programda yaptığı açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “17 Nisan 1940 tarihinde açılan Köy Enstitüleri sadece eğitim tarihimiz için değil Türkiye'nin çağdaşlaşma ve aydınlanma tarihi için de son derece önemli bir adımdır. “Bilgiyi işe dönüştürerek uygulayan bir eğitim sistemini” öngören yani öğrenerek üreten, üreterek öğrenen bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Köy Enstitüleri, bu toprakları ve bu toprakların çocuklarını baştacı eden bir anlayışla kurulmuştu.
“ANADOLU AYDINLARINI YETİŞTİRMEK HEDEFİNDEYDİ”
Sadece okuma yazma öğreten öğretmenlerin yetiştirildiği kurumlar değillerdi. Köy Enstitüleri tarımdan teknolojiye, tiyatrodan müziğe uygulamalı dersleriyle aslında “yerel aydınlar”, Anadolu Aydınları yetiştirmek, bu yolla köyden kente göçleri engellemek, kalkınmak ve aydınlanmak hedefi ile kurulmuş okullardı. Bu okullar, Anadolu'nun pek çok şeyden yoksun ama zeki ve çalışkan çocuklarını alıp birkaç yıl içinde sayısız bilgi ve beceri ile donatıp yine Anadolu'ya gönderecekti. Anadolu, kendi bağrından çıkan bu aydın öğretmenlerle kalkınacaktı.
“17 BİNDEN FAZLA ÖĞRETMEN, YAZAR VE DÜŞÜNÜR YETİŞTİRİLDİ”
Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün görevlendirdiği Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri, 1940-1954 yılları arasında 17 binden fazla öğretmen yetiştirdi. Her biri modern çağın tüm becerileriyle donatılmış olan bu öğretmenlerin arasından tüm Türkiye'ye mal olmuş Fakir Baykurt, Ümit Kaftancıoğlu, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran, Ali Dündar, Mehmet Uslu ve Dursun Akçam gibi yazar ve düşünürler yetiştirmiştir.
“BÜYÜK UMUDUN ÖNÜNE GEÇİLDİ”
Daha kurulma aşamasında Köy Enstitülerinin köylüyü uyandıracağından endişelen büyük toprak sahiplerinin muhalefeti vardı. Bu muhalefet yıllar içinde Köy Enstitülerinin başarıya ulaşacağı görüldükçe önce korkuya sonra düşmanlığa dönüştü. Çeşitli bahanelerle haksız ve ağır ithamlarla saldırıya uğrayan Köy Enstitülerinin tamamı 1953 yılında kapatıldı. Cumhuriyet ve Atatürk Devrimleriyle başlayan ve bu milletin aydınlanması ve toprak reformu için en büyük umudunun ve rüyasının önüne böylece geçildi.
“ÜLKEMİZİN KAÇIRDIĞI TARİHİ AYDINLANMA FIRSATI BUGÜN DAHA İYİ ANLAŞILMAKTA”
Günümüz eğitim sisteminin sorunları ve yap boz tahtası haline gelmiş işler acısı durumu düşünüldüğünde Köy Enstitülerinin kıymeti ve ülkemizin kaçırdığı tarihi aydınlanma fırsatı çok daha iyi anlaşılmakta.”
KÖY ENSTİTÜSÜ MEZUNU BAHRİ GÖKÇEK ANILARINI PAYLAŞTI
Erarslan'ın açılış konuşmasının ardından Köy Enstitüleri ile ilgili sinevizyon gösterimi izlendi. Köy Enstitüsü mezunu Bahri Gökçek'e söz verildi. Kolektif yaşam ve demokrasiye dair olan düşüncelerini paylaşarak konuşmasına başlayan Gökçek, Köy Enstitüsü'ndeki eğitim sürecini, öğrenci ve öğretmenlerin yaptıkları iş bölümlerini anlattı. Burada yetişenlerin kültür ve sanatsal alanda da toplumda fersah fersah ileride oldukları, yaşayarak öğrendiklerini, topluma da büyük katkılarının olduğundan söz etti.
Konuşmaların ardından Müzik öğretmenleri Emre Yaşar Kahraman ve İbrahim Orçin seslendirdikleri bir birinden güzel türkülerle kulakların pası silindi. Müzik dinletisi İzmir Marşı'yla alkışlar eşliğinde son buldu. Eğitim Sen Silivri Temsilcisi Caner Erdoğan ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Silivri Şube Başkanı Mübeccel Çeşmecioğlu, müzik öğretmenlerine teşekkür ederek çiçek takdim etti. Renginar SALİ