Kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce içi oyularak tahrip edilen yaklaşık 400 yıllık çınar ağacı, Silivri Belediyesi ekipleri tarafından koruma altına alınmıştı. Tarihi çınar yapılan doku tedavisinin ardından yeniden yeşillenerek, eski canlılığına geri döndü.
Geçtiğimiz Şubat ayında, Silivri Ortaköy'de kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce, yaklaşık 400 yıllık bir çınar ağacının gövdesi testereyle oyulmuş halde bulunmuştu. Silivri Belediyesi ekipleri tarafından koruma altına alınan çınarda, ağaç restorasyonu uygulandı. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri öncelikle mantar ilacıyla ağacın içini yıkayarak, steril bir hale getirdi. Aşı macunuyla sıvanarak havayla teması kesilen ağaç kovuğunun içi dolgu malzemesiyle dolduruldu. Üzeri ince gözenekli krom tel ile çevrelenen ağaç için yapay doku oluşturuldu. Zarar gören ağaç dokularının tedavisi sağlanan tarihi çıkar ağacı, yeniden yeşillendi.
BUDAK: AĞACIMIZ YAPRAKLANDI, SON DERECE SAĞLIKLI
Yapılan çalışmalar ve çınarın mevcut durumu hakkında bilgi veren Park ve Bahçeler Müdürü Zerrin Budak, şunları söyledi: “Aylar önce kimliği belirsiz kişiler bu asırlık çınar ağacımızın içini oyarak, ağacımızı hayati tehlikeye atmışlardı. Biz de ekiplerimizle önce ağamızın içini bir aşı macunuyla sıvadık, arkasından da dolgu malzemesiyle doldurarak yapay bir doku oluşturduk. İnsanlardaki damarlar gibi, ağaçlarda da kan birim dokuları mevcuttur. Biz de bunların tedavisini gerçekleştirerek asırlık ağacımızın hayatını korumaya çalıştık. Şuan ağacımız son derece sağlıklı hale geldi, yapraklandı. Etrafında görülen, çınardan çıkan sürgünlerimizde bu ağacın canlı faaliyete devam ettiğini ve uzak bölgelerinde de canlılığını koruduğunu gösteriyor. Asırlık çınarımızın, asırlarca yaşamaya devam edeceğini ümit ediyoruz” dedi.