Tarım politikaları

Tarım politikaları

25.10.2021 12:25:31

Silivri Belediyesi tarım politikaları ile bu dönem epey ses getirirken sürece birebir dahil olanlar ve alanın aktörlerinden görüşlerini aldık.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın en iddialı olduğu konulardan biri tarım politikaları. Silivri'de 2,5 yıldır hayata geçirilen uygulamaların yeni yeni İstanbul, Ankara gibi Büyükşehirlerde somut olarak vücut bulması Yılmaz'ın örnek ve öncü çıkışını desteklerken, yerel değerlendirmelere bir göz atalım…

Turgay Sakarya / Çiftçi / Silivri Trakya Birlik Başkanı
Silivri Belediyesi'nin tarım politikalarını destekliyorum. Sebebi de şu; Bir yanı ile sosyal yardımlaşma açısından değeri diğer yönüyle de ülke ekonomisine katkısı. Çiftçilerimizin üretim maliyetlerini azaltırken üretimi destekleyen yönünü kıymetli buluyorum. Yapılan desteklerin yüzde 70-80'i doğru yere ulaşıyor. Bir kısmı da, tohum ve yem desteği muhtarların oluşturduğu listelere göre dağıtıldığı için, üretim yapmayan bu desteği suiistimal eden kimselere gidiyor. Tek eleştirilecek nokta belki de bu denetim ve kontrol aşaması olabilir.
Dışarı bağımlılığımızı azaltması açısından üretimin desteklenmesi ve bu aşamada belediye bütçesine de her hangi bir yükün bindirilmemiş olması kıstası da takdiri hak ediyor.
Kişisel olarak geçen yıl Belediyemizin Ayçiçek ekimini de tohumdan, ilacına, gübresine kadar sağlayarak ortaya konan iyi niyete yapılan işlerin doğruluğuna inandığımız için destek olduk.

Recai Yalçın / Çiftçi / Silivri Köy Pazarı Esnafı
Silivri Belediyesinin bu dönem tarım çalışmalarını çok iyi buluyorum. Köylüye, üreticiye çok güzel destekler yapıldı. Geçtiğimiz gün Selimpaşa'da Kooperatifte bir toplantı düzenlendi ve Silivri Belediyesi'nin bu sene sürme, ekip, ilaç, bizme konusunda bizlere destek olacağı söylendi.
Köy Pazarında tezgah ihtiyacımız var. Daha çok ürün getirmek ve satmak istiyoruz. Yer yetersiz. Umarım bu husustaki taleplerimiz karşılık bulur.

Yaşar Köse /Beyciler Muhtarı / Çiftçi
İnsan sırtındaki elbiseyi 5 yıl taşır ama yemek yedikten sonra 5 saat içinde tekrar acıkır. Tarımsal üretimin nasıl bir zorunluluk olduğu anlaşılmalı. Daha önce de bazı faaliyetler vardı ancak Silivri Belediyesi'nin tarım adına yaptığı çalışmalar bu dönem direkt olarak vatandaşa ulaştı.
Şöyle de bir farkındalık oluştu Silivri Belediyesi'nin tarım projelerinden sonra İBB ve Ankara Büyükşehir Belediyelerinin de benzeri çalışmaları gerçekleştirme girişimlerini görüyoruz. Tarımla uğraşan insanlar fark ediliyor ve destek çabası gelişiyor.
55 çiftçimize köyümüzde arpa tohumu verdik bunlar ile 300-400 dönüm yer ekilecek. Silivri Belediyesi'nin bu desteği hiçbir karşılık şartı gözetmeksizin yapması çok önemli. Genel şartlar göz önünde bulundurulduğunda ‘çürük dişe dolgu' olsa da yapılan üreticinin hatırlanmasının sağlanması ve gelişen bu destek başlangıç olarak çok güzel.

Sabri Özer / Çiftçi / Ziraat Odası Başkanı
Silivri Belediyesi'nin tohum dağıtımı çok doğru bir çalışma. Daha iyi denetlendiği haliyle çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Genel olarak yapılanların yanı sıra özelde Danamandıra'da kadın üreticilerimize sunulan barbunya üretim desteğini çok kıymetli buluyorum. Bu yıl Selimpaşa'da bamya ve kavun üreticilerine de çok kapsamlı bir katkı ortaya konulması kararlaştırıldı. Seymen eskiden çok iyi bir biber üreticisiydi belki bu yönde de bir çalışma yapılabilir.

Güler Yılmaz / Kadın
Üreticiler Kooperatifi Başkanı/Çiftçi / Silivri Belediyesi Köy Pazarı Esnafı
Silivri Belediyesi'nin tarım çalışmaları güzel. Silivri Belediyesi üreticilere pazar ve arazi verdi. Bu konuda iyileştirmeler yapılabilir. Silivri Belediyesi'nin kendisinin üretim yapmasından ziyade vatandaşı üretime teşvik etmesine ağırlık verilmesi daha etkili olur gibi geliyor bana. Gerçek üreticilerin maliyetlerini azaltmaya yönelik destek çoğaltılabilir. Traktörle sürme desteği ilk etapta aklıma gelen.
Bu dönem İBB'nin de çok büyük katkısı oldu özellikle bizim gibi sebze üreticilerine. Eğitim ve kooperatiflere araç gereç desteği de İBB'nin katkıları olarak mutlaka ifade edilmeli.
Yerel yönetimlerin üreticiyi destekleme anlayışları adil bir şekilde gelişerek devam eder dileriz ki ancak o zaman maliyetlerin düşürülmesi ile uygun fiyata ürün satışı ve çiftçinin kar etmesi gerçekleşebilir.

Metin Oral / Çiftçi / Önder Çiftçi Dernek Başkanı
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın tarıma bakış açısını pozitif buluyorum. Bu da üreticiler olarak bizleri mutlu ediyor. Özcan Başkan da aynı bakış açısındaydı. Ne yazık ki tarımın sorunları çok derin. Tohum, fide dağıtmak palyatif çözümler. Vatandaş aldığı fide veya tohumu iki sene sonra unutur. Belediye başkanı öyle bir şey yapmalı ki yıllar sonra bile burada tarım yapanlar onu hatırlasın. Popülist yaklaşımlardan ziyade temelde tarım topraklarının korunması, üreticinin gelirini arttıracak çözümlere ihtiyacımız var. Planlama kesinlikle bu yolda gerçekleştirilmesi gereken en önemle şeylerden biri.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ın çalışmaları belki henüz bir başlangıç olarak görülebilir. Ama söylediğim gibi tarımın çok daha büyük ve devlet politikaları nezdinden çözüme ihtiyaç duyulun sorunları var.

Sevginar SALİ

YORUM YAP