Sevginar Sali

Tek yumruk!

CHP Silivri İlçe Başkanı İbrahim Kömür, sıra dışı bir basın toplantısına imza attı. Düzenledikleri basın toplantılarına ilçe yöneticileri ve meclis üyelerinin tam kadro katıldığına şahit olduk, ancak Kömür, onları yanına alarak basının karşısına çıkan ilk ilçe başkanı olarak siyasi tarihimizde bir ilke imza attı.
Bu basın toplantısının yapılmasındaki temel itici sebep, Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun yalnızlaştırıldığına dair gözlem ve yorumlardı. Yokluğunda bütün meclisinin, ilçe başkan ve yönetimiyle birlikteliği Başkan Bey'in kalabalıklığına veya yalnız olmadığına ne derece yorumlanır bilemiyorum. Ancak Kömür'ün usta bir politikacı çıktığının net bir tablosu olduğunu söyleyebilirim.
Bütün meclis ve ilçe yönetimini yanı başına alarak tam bir gövde gösterisine imza atan Kömür'ün, basın toplantısı ilçe başkanlığı gücünü sorgulayan varsa kuşkularını eminim bir kez daha gözden geçirmelerini sağlamıştır.
Balcıoğlu'na, "Bu kadar insanı tek yumruk olarak tutabilirim" manifestosu olarak algılanabilecek bu mizansen boşa gitmedi. Hatta rakiplerden ziyade, içteki Kömür ve Balcıoğlu muhaliflerine sıkı bir mesaj oldu.
CHP gibi çok sesliliğin hâkim olduğu yapılarda yekpare hareket etmek, sözde bile zordur. Bu zorluğun üstesinden gelmek, Belediye Başkanı'nın yerel yönetim yoğunluğu arasında pek de kolay değildir. Kömür, gerek siyasi tecrübesi gerekse kendisine rekabet potansiyeli barındırmaması açısından Balcıoğlu için ideal bir ilçe başkanıdır. Meclis ve ilçe yönetimini bu şekilde bir arada tutma başarısı da eklenince, daha ne olsun? Kömür, büyük ölçüde mevcut yerel iktidar şemasında en etkin ‘siyasi belediye başkan yardımcısı' olarak da değerlendirilebilir.
CHP İlçe Başkanı Kömür'e yöneltilen eleştirilerin, hatta saldırıların önemli bir bölümü, Balcıoğlu'nun Belediye Başkanlığı pozisyonu ile alakalı. Kömür'ün, Balcıoğlu'nu yönlendirdiği, yönettiği söylentilerine fazla itibar etmiyorum çünkü (Başkan Adayı Bora Balcıoğlu kısmını geçtik kabul edersiniz) Başkan Bey, kendi bildiğini okumaktan başka bir yola başvurmuyor.
Balcıoğlu'ndan bir süredir işitmediğimiz %52'lik seçim sonucu başarısını, Kömür basın toplantısında vurgularken, “Bugüne kadar aldığımız siyasi kararları artık sorgulamayın” der gibiydi. Ancak kötü bir haberim var: Beklentilerini bununla sınırlı tutmalı çünkü iktidardayken yaptıkları bir yana, attıkları her adımın hesabı sorulur.
CHP İlçe Başkanı'nın seçim başarısı, muhalefetteki duruşunun iktidardayken de değişmemesi, iletişimdeki ustalığı, denge kabiliyeti, hoşgörüsü ve tahammülü takdiri hak ediyor. Berker Esen'in ardından, yerel seçim arifesinde sürpriz bir biçimde İlçe Başkanlığı koltuğuna oturduğunda, yaşı ve Silivrili olmamasından kaynaklı yaşayacağı yabancılık, zorluk epey mevzu olmuştu. Seçimlerde adeta bir cadı kazanını andıran CHP'de, o çok başkan ve meclis üyesi aday adayları arasından adayları geri dönülmez krizlerden muhafaza ederek çıkartmak... Yetmedi, bir de Volkan Yılmaz gibi güçlü bir başkan ve yönetimine karşı seçim kazanan ekibin baş aktörlerinden biri olmak, Kömür'e ömür boyu övünülecek bir değer kattı kuşkusuz.
Hakkında ileri sürülen kimi sevimsiz iddialara şahit olmadım, ispat eden de çıkmadı henüz. Ama doğru kabul etsek bile, CHP İlçe Başkanı'nı siyaset sahnesinden ve oturduğu koltuktan etmek, bir süre daha zor görünüyor.

 

YORUM YAP