Silivri Belediyesi ve Silivri TEMA öncülüğünde, Engelsiz Pedal Derneğinin katılımıyla ilçemizde gerçekleştirilen termik kömür santrale hayır etkinliği kapsamında bisiklet grupları caddelerimizde pedal çevirdi, çevreciler de etkinliğe yürüyüşle destek verdi.
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğa Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) üyeleri, kömür ocakları ve termik santral tehdidine dikkat çekmek amacıyla Türkiye genelinde başlattıkları farkındalık hareketini Silivri'de de sürdürdüler.
Silivri TEMA “Kömür üzer” diyerek ilçemiz sınırlarını da kapsayacak şekilde kurulması planlanan Termik Kömür Santraline karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla Cumartesi günü bir etkinlik gerçekleştirdi. “Sağlıklı yaşam için harekete geç, pedal çevir” sloganı ile faaliyetlerini sürdüren Engelsiz Pedal Derneği ile birlikte Silivri Otogarında toplanan bisikletliler Belediye-Kaymakamlık-Uğur Mumcu-Hasan Özvarnalı İlkokulu, Fuar Alanı, Sahil, Atatürk Caddesi ve Atatürk Meydanı güzergâhında pedal çevirerek kömür santrale karşı farkındalık uyandırmaya çalıştılar.
Etkinlikte Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Has, Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, TEMA Silivri Sorumlusu Seher Dertop da hazır bulundu.
DERTOP: KÖMÜRE BAĞIMLI OLAN ÜLKELERİ ÇOK KÖTÜ BİR SON BEKLİYOR
Etkinliği anlatan Seher Dertop, “Kömür iklimi değiştiren en tehlikeli fosil yakıtıdır. Bu tehlikenin yaratacağı sonuçlar bundan da fazladır. Kömüre bağımlı ülkeler yüzünden gezegenimizin iklimi hızla değişiyor. Türkiye'de bu bağımlı ülkelerden biri olmaya aday. Kömüre bağımlı olan ülkeleri bekleyen bazı acı gerçeklerden bir kaçının; toprağın ve suyun zehirlenmesi, olası asit yağmurları ve erozyondur. Bu tur farkındalık çalışmaları ile ülkemizin kömüre bağımlı bir ülke olmaması açısından toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini amaçlıyoruz” dedi.
KORSAN: KÖMÜR TOPRAĞI KİRLETİR, SUYU TÜKETİR
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, “Enerji, üretiminde kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılması ve yeni açılacak kömür santrallerinin engellenmesi işinin toplumun sağlığı açısından bir zorunluluktur” derken değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Termik Kömür Santrali toprağa, suya ve havaya zarar verir. Kömür için hektarlarca tarım alanı kazılır, kömürlü termik santrallerden çıkan kirli, zehirli emisyonlar toprağın sağlığını bozar, toprakta yaşayan canlılara zarar verir.
Termiklerden çıkan kül, meyve, sebzeleri kaplar, zehirler, kurutur. Kömür çıkarılırken su ve hava ile teması asit oluşturur. Asidik hale gelen su, ulaştığı diğer su kaynaklarını da kirletir. Termik santraller, sistemlerini soğutmak için su kullanır. Çiftçinin sulama için kullandığı dere, göl, gölet, yer altı sularına ortak olur. Tarım alanları üzülür; kömür madenciliği tarım alanlarını, binlerce yılda oluşan verimli toprakları yok eder, termiklerden çıkan hava kirliliği toprağın sağlığını bozar, üretimi de verimi de azaltır. Kömür toprağı kirletir, suyu tüketir.”
AS: SANTRALLER VE MADEN OCAKLARIN ADAHA TEDBİRLİ YAKLAŞMALIYIZ
Termik Kömür Santraline karşı farkındalık eylemine destek veren Silivri Belediyesi adına açıklamada bulunan Başkan Yardımcısı Mehmet Has, “Tarım alanlarımızı maden, enerji, turizm, kentleşme gibi nedenlerle kaybediyoruz. Planlanan kömürlü termik santraller ve maden ocakları süreçlerine daha dikkatli ve tedbirli yaklaşmalıyız. Silivri'nin Termik Kömür Santrali mücadelesine destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Haber Merkezi