Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı düzenlendi

Tıbbi ve Aromatik Bitki Çalıştayı düzenlendi

31.01.2018 10:02:15

Silivri Belediyesi tarafından “Türkiye'de Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Kaynakların Yönetimi, Sektörel Sorunlar ve Gelecek İçin Stratejiler Çalıştayı” düzenlendi.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sürecinin tüm paydaşlarını bir araya getirmek, ülkemizde katma değeri yüksek zengin tarım ürünleri üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik bir farkındalık çalışması yapmayı amaçlayan Çalıştay, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın ev sahipliğinde, 26 Ocak Cuma günü, Eser Diamond Hotel & Convention Center'da gerçekleştirildi. Sabah ve öğlen olmak üzere iki oturumda kaydedilen Çalıştay'a Işıklar'ın eşi aynı zamanda Silivri Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerinden Danışma Kurulu Başkanı Esma Işıklar, İYİ Parti Silivri İlçe Başkanı Ozan Ersaraç, Silivri Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Has ve Bora Balcıoğlu, CHP İlçe Kadın Kolu Başkanı Elif Yılmazer, Ziraat Odası Başkanı Metin Gürsu, belediye meclis üyeleri, kamu, yerel yönetim ve sivil toplum temsilcileri ile konuyla ilgili diğer paydaşlar katıldı.

IŞIKLAR: BÖLGEMİZ TARIMININ GELİŞTİRİLMESİNE KATKI SUNMAK BİZLERİ MEMNUN ETMEKTEDİR
Çalıştayın başında bir değerlendirme yapan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar: “Türkiye'de yerel yönetimler olarak yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Yerli ve milli olmanın bize göre en önemli unsuru tarım topraklarının korunması ve geleceğe taşınmasıdır. Bölgemizin florasına uygun 41 çeşit aromatik bitkinin yıllara dayanan tecrübelerden sonra en temiz türlerini geliştirip, mahreç oluşturup Silivri'nin birer markası haline getirilmesi için çabalarımız yoğun bir şekilde sürmektedir. Bizler 8 yıldır sivil toplum kuruluşlarıyla, köylümüzle hep beraber bölgemizin kalkınması amacı ile çalışmaya devam ediyoruz. Bundan sonra atacağımız adımlar çok daha hızlı olacaktır. Artık pazarla buluşmamız gerekmektedir. Ürünlerimizi dünyanın çok değerli markalarından daha kaliteli ürünlere dönüştürebilecek koşullarımız var. Bununla da gurur duyuyoruz. Kırlarda üstüne bastığımız ısırgan otunun bile uzaya giden çelik liflerin yapımında kullanılacak kadar bir teknoloji üretebildiğini öğrendik. Değer vermediğimiz birçok ürünün aslında teknolojiyle, akılla üniversitelerin eğitimiyle birleştiğinde muhteşem bir kalkınma aracı haline dönüşebildiğini gördük. Ülke tarımının tehlike altında olduğu bir dönemde; bilimsel çalışmaların kamuoyuyla paylaşabilme olanaklarının sınırlı olduğu ülkemizde böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmak ve bölgemiz tarımının geliştirilmesine katkı açısından bizleri memnun etmektedir. Çalıştay'ın hazırlanmasında proje ortağı olan, desteklerini esirgemeyen Bezmi Alem Üniversitesi'ne, Namık Kemal Üniversitesi'ne, çok değerli konuşmacılarımıza ve katılan misafirlerimize, çiftçilerimize sevgi ve saygılarımı sunar, çalıştayımızın farkındalık yaratıp amacına ulaşmasını dilerim.” dedi.

TARIM ÇEŞİTLİ YÖNLERİYLE ELE ALINDI
Çalıştay kapsamında tıbbi ve aromatik bitkilerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve pazarlanmasından tıbbi bitkilerin üretimi ve ticaretine, Türkiye'de tıbbi ve aromatik bitki pazarının gelişmesi için yapılacaklardan flora kaynaklarımız ve apiterapiye, tıbbi aromatik bitki ve bitkisel ürünlerin ticaretinde yaşanan sorunlardan çözüm önerilerine, çiftçinin sıkıntılarından geleceğe yönelik beklentilerine kadar pek çok konu değerlendirildi.
Haber  Merkezi

YORUM YAP