Deprem gündemimizi Küpe FM'de katıldığı programda Turhan Alyakut'un sorularını yanıtlayarak değerlendiren Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, “Silivri üzerine düşeni büyük bir gayret, şevk ve titizlikle yerine getiriyor. Kaymakamlığımız ve yerel idaremizin çok iyi bir koordinasyonu ve sinerji var” dedi ve “Depremin yaralarını hep birlikte saracağız” mesajını verdi.
Silivri Kaymakamı Tolga Toğan, Türkiye'yi sarsan deprem sürecini, yardım çalışmalarını Küpe FM'de katıldığı programda değerlendirdi.
TOĞAN: SİLİVRİ BELEDİYESİ ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Silivri İlçe Kaymakamı Tolga Toğan, Küpe FM'de Turhan Alyakut'un canlı yayın konuğu oldu. Toğan, yaşanan deprem felaketi kapsamında ilçemizde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Program akışı şöyleydi:
Turhan ALYAKUT: Şu ana kadar Silivri'den deprem bölgesine ne tür ve ne kadar yardım gitti?
Tolga TOĞAN: Sabahın ilk saatlerinde deprem haberini alır almaz Belediye Başkanımızla irtibat sağladık. 12 kişiden oluşan profesyonel ve tecrübeli Silivri Belediyesi Arama Kurtarma ekibimiz, bölgeye ulaştırmak üzere yola çıkardık. Adıyaman'da arama kurtarma faaliyetlerini icra ettiler. Çok sayıda insanımızın hayatını kurtardılar. Enkazda gerekli mücadeleleri verdiler ve bugün hep beraber onları karşıladık. Sizin aracılığınızla buradan onlara teşekkürü borç biliyoruz.
“SİLİVRİLİLERİN YARDIMLARINI 10 İLİMİZE ULAŞTIRDIK”
Belediye Başkanımızla beraber Afet Koordinasyon Merkezimize geçtik ve bir yardım kampanyasını organize ettik. Kaymakamlığımız, Belediyemiz ve Kızılay Silivri Şubemizle birlikte düzenlediğimiz bu kampanyaya aynı ve nakdi yardımlar toplamaya başladık. Depremin yaşandığı 6 Şubat tarihi itibariyle, içerisinde hayatı idam ettirmeyi sağlayan gıda, giyim, temizlik malzemeleri, çadırlardan oluşan kolilerimizi hazırladık. Şu ana kadar Silivri'den 110'un üzerinde tırı deprem bölgesine ulaştırdık. Afet bölgesinde 40 valimiz ve 150'nin üzerinde kaymakamımız hizmet ediyor. Onlarla tek tek irtibat sağlayarak araçlarımızı yönlendirdik. Önce nerede neye ihtiyaç duyulduğunu belirledik ki malzemeler ziyan olmasın hedefine ulaşsın. Hatay'a 52 tırımız ulaştı. Hepsi depolara boşaltıldı. Silivrililerin yardımlarını 10 ilimize ulaştırdık.
Kampanyamız aynı ve nakdi olarak devam ediyor. Bize iletilen ihtiyaca göre tırlarımız yüklenerek bölgeye ulaşacak.
Depremin 2. gününden itibaren yaklaşık 15 tır un gönderdik. Bunları da Silivri'den değil, bölgeye yakın un fabrikalarından tedarik ettik. Unlar fırınlara indirildi, bu fırınlar da ürettikleri ekmekleri ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum.
Silivri Arama Kurtarma ekibinden sonra, ilçemizdeki yaklaşık 100 kişilik AFAD gönüllülerini deprem bölgesine sevk etmeye başladık. Uçakla bölgeye intikal ettiler.
Bize başvuran demirci ustası, kaynakçı, çocuk gelişim uzmanı vatandaşlarımızı araç ve ekipmanlarıyla bölgeye sevk ettik. Bu anlamda yaklaşık 600 gönüllümüzü göndermiş olduk.
“DÖRT AİLEMİZİN TEDAVİSİ YAPILIYOR”
Turhan ALYAKUT: Silivri'ye deprem bölgesinden gelen vatandaşlarımız var mı?
Tolga TOĞAN: Şu anda hastanemizde dört ailemiz var. Tedavileri yapılıyor. İhtiyaçlarını karşılamak noktasında sıkıntımız yok. İlçemize ailelerinin ve akrabalarının yanına gelen insanlarımız var. Onların da herhangi bir sıkıntıları olduğu zaman, irtibat halindeyiz, bu anlamda envanterimiz var, Silivri'nin içtenliğini ve yardımlarını onlara sağlayacağız.
“GELDİKLERİ BÖLGENİN AFAD İL MÜDÜRLÜKLERİNE KAYIT OLMALARI GEREKMEKTE”
Turhan ALYAKUT: Sosyal medyada depremzedelere kart veriliyor haberi çıktı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.
Tolga TOĞAN: Valiliklerimizin ve Kaymakamlıklarımızın böyle bir kart uygulaması yok. Depremzede vatandaşlarımızın, geldikleri bölgelerde AFAD İl Müdürlüklerine kayıt olmalarını istiyoruz. Depremzede olduklarına dair bu belgeler geldikleri bölgeden edinilebilir. İşin sağlıklı yürümesi ve ileriki hukuki süreç açısından bu önemli. Buraya gelerek akrabasına sığınmış insanımıza da herhangi bir mazeret sunmadan hizmet etmeye devam ediyoruz.
“BİNA DURUMUNU SORGULAMA İMKANLARI VAR”
Depremzedelerimiz e-devlet üzerinden ve internet üzerinden binalarının durumunu sorgulayabilir. Bunu yapma imkanları var.
Turhan ALYAKUT: Buraya kendi imkanlarıyla gelen vatandaşlar, diğer depremzedelerle aynı haklara mı sahip olacaklar?
Tolga TOĞAN: Depremzede olan herkes belli haklara mutlaka sahip olur ancak sürecin sağlıklı işlemesi için geldikleri bölgelerde AFAD İl Müdürlüklerine kayıt olmaları ve oradan bir belge almaları daha doğru olur. Sürecin başından itibaren tahliye planlaması, merkezi idare tarafından yapıldı. Bütün illerimizdeki depremzedelerin nerelerde konaklatılacakları Antalya'dan tutun Muğla'ya kadar bunlar belli ve paylaştık. İlk etapta bütün depremzedelerin buralara gitmeleri istendi.
Gelen vatandaşlarımız için de KYK'ya bağlı Büyükçekmece yurdumuz şuan faal. Orada ikametleri için bütün tedbirler alındı. Oraya yönlendiriliyor.
“DEPREMİN YARALARINI HEP BİRLİKTE SARACAĞIZ”
Turhan ALYAKUT: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Tolga TOĞAN: Kamuoyunun doğru bilgilendirmesi adına bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Depremin yaralarını hep birlikte saracağız.
“SİLİVRİ ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRİYOR”
Bu anlamda Silivri üzerine düşeni büyük bir gayret, şevk ve titizlikle yerine getiriyor. Kaymakamlığımız ve yerel idaremizin çok iyi bir koordinasyonu ve sinerji var.
Biz Hatay'ın iki ilçesine kuracağımız çadır köylerin planlamasını yapıyoruz. İnşallah en kısa sürede faaliyete geçireceğiz. Önemli adımlarımız var.
Deprem bölgesinden gıda ve hijyen paketi, çadır ve konteyner noktasında talepler geliyor. Bu noktada destek olmak isteyen tüm firmalarımızı ve vatandaşlarımızı bekliyoruz. Uzun bir süreç olacak. Yardımlarını Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu ve Alibey Spor Salonu'na teslim edebilir, nakdi bağışlarını Silivri Belediyesi ve Kızılay'ımızın hesabına yatırabilirler.
Milletimize geçmiş olsun, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Allah bu devlete ve millete bir daha böyle bir acı yaşatmasın.
Sevginar SALİ