“‘Trakya, tarımın başkenti’ ifadesi çok anlamlı”

“‘Trakya, tarımın başkenti’ ifadesi çok anlamlı”

20.10.2016 10:24:56

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Silivri programı üzerinden TÜRAM ve Silivri Belediyesinin ilçemize yön veren yönetim anlayışını değerlendiren CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, en sık karşılaştığı eleştirilere de “Yargısız infaz” diyerek yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Suna Göçengil ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun son Silivri programını konuştuk. Ayrıca gündemdeki konular ve en sık karşılaştığı eleştirileri sorduk.

“GENEL BAŞKANIMIZ, ÇİFTÇİLERİN SORUNLARINI DİNLEMEYE VE TÜRAM'I GÖRMEYE GELDİ”
Sevginar SALİ: Kılıçdaroğlu ziyaretinin amacı neydi ve ziyaretin ardından bir değerlendirmede bulunacak olsanız neler söylersiniz?
Suna GÖÇENGİL: Genel Başkanımızın esas geliş amacı ülkemizdeki tarım politikaları noktasında üreticileri dinlenmesiydi. Üreticiyle siyasetçiyi bir araya getirip sorunları tespit etmek programı düzenlemekteki başlangıç noktamız oldu. Silivri Belediyesinin geliştirdiği TÜRAM projesinin ulusal anlamda tanıtılması gereği Genel Merkez ve İl Başkanlığımız ile istişarelerimiz sonucunda ortaya çıktı. Silivri ölçeğinde gerçekleşen bir proje ama esasında Türkiye'de uygulanabilecek bir örnek model olduğu için TÜRAM'ı duyurmamız gerektiği her kesimden ifade edildi.
Genel Başkanlığımızın Haziran ve Kasım seçimlerinde hazırlamış olduğu Merkez Türkiye projesi vardı. Türkiye'de bütün tarım alanlarının imkânlarının, lojistiğin kullanılabilmesi, her anlamda üretimi artırarak Türkiye'ye ile paylaşılması ve ülkedeki gelir dağılımının artırılması hedefleniyordu. Buradan yola çıkarak talep ve hedefleri kombinasyon yaparak söz konusu toplantı organizasyonuna karar verildi. Bununla ilgili önce İl Başkanlığımız ardından Genel Merkez'imizle gerekli görüşmeler yapıldı. Genel Başkanımıza projemizi anlattığımızda, tanıtımı ve yerinde görmesi için bir tam günü burada geçirmek istediğini özellikle kendisi ifade etti. “Tam anlamıyla projeyi inceleyelim ve aynı zamanda bu konunun muhatabı olan üreticilerle bir araya getirin bizi” dedi.
Hazırlıklarımızı da buna göre yapmıştık ancak çok sık değişen ülke gündemi nedeniyle programlar sıkıştı. Genel Başkanımız tam gün olacağı programı maalesef yarım güne indirmek zorunda kaldı. Biz programımızda üreticilerimizi dinleyip sorunlarını tespit etmek, sonra çözüm örneği olarak da Silivri'mizdeki örnek projemizi sunalım istedik.
İstanbul'un birçok yerinde tarım alanı artık yok. Son yapılaşmalarla ve özellikle yeni köprünün bağlantı noktası olduktan sonra Arnavutköy'de bile tarım alanları maalesef imara teslim oldu. Tarımın yaşatıldığı başta Silivri olmak üzere Çatalca, Sarıyer, Beykoz ilçeleriyle birlikte İstanbul'un ve Trakya'nın üreticilerini bir araya getirmemiz çok önemliydi.

YOĞUN BİR İLGİ, VERİMLİ BİR İŞTİŞARE TOPLANTISI OLDU
Sevginar SALİ: Sabahki toplantıya kimler katıldı, neler konuşuldu?
Suna GÖÇENGİL: Trakya'da ve İstanbul'da üretim yapan çiftçilerimiz, bunların birlikte çalışmış olduğu Ziraat Odaları Başkanları, Önder Çiftçi Dernekleri Başkanları, Kalkınma Kooperatif Başkanları, Trakya Birlikler Şube Başkanları, Ziraat Mühendisleri Odaları Temsilcileri, Eczacılar Odaları Temsilcileri, bu anlamda bütün sivil toplum kuruluşlarının, özel üreticilerin dahi davet edildiği bir toplantı düzenledik. Davet ettiğimiz kuruluş ve temsilcilerin önemli bir bölümü de programa katılım gösterdi. Buna ayrıca çok mutlu olduk ve çok da teşekkür ederiz. CHP olarak savunduğumuz insan odaklı paylaşım doğrultusunda hepsinin katılımını ve görüşlerini çok önemsedik. Doğru bir çalışma içinde olduğumuzu toplantı esnasında çok daha net ve iyi hissettik. Kahvaltıyı aşağı yukarı 2 saat planlamıştık. Gerçekten o kadar güzel bir fikir alışverişi içindeydik ki süre yetmedi. Süre planlaması kontrolü bendeydi. Vaktin azaldığını söyledikçe Genel Başkan, “Hayır, ben herkesi dinlemek istiyorum” deyince sizleri, kamuoyunu programın devam bölümlerinde maalesef biraz beklettik.

“ “TRAKYA, TARIMIN BAŞKENTİ” İFADESİ ÇOK ANLAMLI”
Sevginar SALİ: Toplantıda CHP'nin bildiği durumlar dışında ekstra bir şey çıktı mı?
Suna GÖÇENGİL: Üreticilerin hepsinin derdi benzerdi. Ve bildiğimiz konular. İşleyiş içindeki eksiklikler, yanlış uygulamalar, plansız yapılan uygulamalar, üretimde neye ihtiyacımızın olup olmadığının bilinmemesi, küçük işletmelere teşvik verilmemesi, girdi masraflarının çok fazla olması tespit edilen başlıca konular olarak ön plana çıktı. Genel Başkanımızın “Trakya toprakları tarımın başkenti” ifadesi çok hoşuma gitti. Gerçekten öyle. Ülkemizde her türlü ürünü üretebileceğimiz çok verimli topraklarımız var. Öncelikle tarım alanlarını imara kurban etmeden, korunarak, tarımdaki teşviki ve ürün çeşitliliğini artırarak tarımın geliştirilebileceğine inanıyorum. Tarımın teknoloji ve sanayiyle birleştirilmesi de çok önemli. Buğday, ayçiçeği, arpa ekmektense yeni ürün vizyonları kazanıp, bunların da endüstri sanayisinde kullanılması hem gelirin, hem istihdamın daha da fazla artmasına yol olacaktır.

“TÜRAM ÖRNEK BİR PROJE VE TARIMA YENİ BİR AÇILIM GETİRİYOR”
Sevginar SALİ: TÜRAM'a CHP olarak sizin bakış açınız nedir?
Suna GÖÇENGİL: TÜRAM Silivri Belediyemizin yerel yönetimde gerçekleştirdiği örnek bir proje ve tarıma yeni bir açılım getiriliyor. Üreticilerin farklı üretimlerle yılda birkaç kez hasat alabileceği, gelirin artış göstereceği bir uygulamayı gerçekleştirdi. Bu uygulama ile tarımsal üretimin bölgemizde çeşitlendirilmesi, yeni bir kalkınma anlayışı, üretimin sürekliliğini, üreticilerin refahının artırılması, çevrenin korunması, tarım ürünlerinden alternatif sektörlerle birleştirildiği yeni modeller geliştirilmesi, yerel üreticilerin kooperatifler, çiftçi birliklerinin kurulmasına imkan sağlanması, bölgemizde doğal ve organik tarım uygulayan çiftliklerin artması ile istihdamın artırılması ve tüm bu kaynaklar sonrasında tarım sanayinin desteklenmesinde katkıda bulunacaktır. Devamını sağlamak ve bu projenin yarattığı yeniliği desteklemek de bence çok önemliydi. Bunu da tarım dalında eğitim görmek isteyen yeni yetişen geçlerimizin eğitim alabilmeleri için yüzde yüz burslu eğitim verebilecek bir Tarım Lisesiyle sürdürecek Belediyemiz.

“GENEL BAŞKANIMIZ, TÜRAM'INÖRNEKLERİNİN BÜTÜN TÜRKİYE'DE UYGULANMASINI İSTEDİ”
Sevginar SALİ: Oteldeki toplantıdan sonra TÜRAM'a geçildi. TÜRAM'la ilgili Genel Başkanın sizinle paylaştığı gözlemleri oldu mu?
Suna GÖÇENGİL: Tabi ki. Toplantı aralarındaki kendisi özellikle ifade etti, hatta İl Başkanımız da yanımızdaydı o süreçte, “Bakın işte biz bu projeleri yaptığımız sürece ülke aydınlanacak” dedi. Genel konuşmasında da birkaç yerde ifade etti. Mevcut iktidar araştırma yapmadan ve bilimi kullanmadan maalesef paldır küldür iş yapmaya kalkışıyor. Eksikler, yanlışlar, doğru gitmeyen bir şeyler olduğunda “Hadi bir daha başka türlü deneyim” diyorlar. İşte bu projede şunu çok net görüyoruz, üretimi bilimle birleştirdiğinizde gerçek başarı böyle ortaya çıkıyor. Genel Başkanımız, TÜRAM'ın örneklerinin bütün Türkiye'de uygulanmasını istedi. Hatta Okan (Gaytancıoğlu-CHP Genel Başkanının Tarımdan Sorumlu Başdanışmanı ve Edirne Milletvekili) Bey'e bu çalışma üzerine iki kitap hazırlaması talimatını verdi. Bir tanesi ‘tarımda yeni ürünler', diğeri de ‘tarımın ülkede gelişebilmesi için ne anlamda çalışmalar yapılması gerekiyor' konu içerikli olacak şekilde ve bu yayınların örgütlere dağıtılmasını istedi. Silivri'ye tekrar gelip bu projenin ne kadar devam ettiğini görmek istediğini sözlerine ekledi. Liseyi Gümüşyaka Tarım Lisesi açılışını yapma sözü de verdi. Genel Başkanımız Silivri'den çok memnun ayrıldı.

GÖÇENGİL'DEN TEŞEKKÜR
Sevginar SALİ: Önemli bir evsahipliği üstlendiniz ayrıca belirtmek istediğiniz bir husus var mı?
Suna GÖÇENGİL: Teşekkür etmek istiyorum. Programımıza katılım sağlayan Genel Başkanımıza, Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun'a, CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay'a, partimizin tarım politikalarından sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu'na, İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat'a, parti meclisi üyelerimize, milletvekillerimize, Kadın Kolları Genel Başkanımız Fatma Köse'ye, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli İl başkanlarımıza ve yönetim kurulu üyelerine, İlçe Başkanlarına, Kadın ve Gençlik Kolları Başkan ile yönetimlerine, Belediye Başkanlarına, meclis üyelerine, Silivri'mizin kalkınmasında sosyal belediyecilik anlayışı ile devamlı yeni projelerini gerçekleştiren Belediye başkanımız Özcan Işıklar'a teşekkür ediyorum.
Ayrıca programın hazırlanması ve uygulanmasında emeği geçen; CHP Silivri ilçe Yönetim Kurulu üyelerimize, İlçe Kadın Kolları Başkanım Elif Yılmazer ve yönetim kuruluna, Gençlik Kolları Başkanımız Berker Esen'e ve yönetim kuruluna, meclis üyelerimize, Belediye Başkan Yardımcılarına, Belediyemizin Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Çetin'e, Murat Onkadeşler'e, Oğuzhan Kayhan'a, Özel Kalem Müdürlüğüne, Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğüne, Melis Avcı'ya, Bilgi İşlem Müdürü Can Ayata ve ekibine, Halkla İlişkiler Müdürümüz Duygu Kartal ve ekibine, Muharrem Aydoğan'a, Olcay Yılmazer'e, Orhan Öpçin'e, Gözde Göçmen'e, Halk-List'te görev yapan gençlerimize, programı başından sonuna kadar takip eden tüm basın mensubu emektarlarına teşekkürleri bir borç biliyorum.

GENEL BAŞKAN HALKA HİTAP ETMEDİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Sevginar SALİ: Kılıçdaroğlu'nun TÜRAM'da halka hitap etmeyişi konusuna bir parantez açalım mı?
Suna GÖÇENGİL: Genel Başkanımızın Silivri'ye geliş sebebi tamamen tarım çalıştayı ve TÜRAM Projesini yerinde görmek noktalarındaydı. Hep derler ya, “Siyasetçiler gelir konuşur konuşur giderler.” Hâlbuki burada tam tersi oldu. Öncelikle üretici vatandaşlarımız konuştu, sorunlarını anlattı. Gerçekten kendi sorunlarının yanında partimize dair eleştirilerini de bütün samimiyetleriyle yaptılar. Genel Başkanımız, “Bizi dahi eleştirdiler. Bu çok önemli ve verimli bir toplantıydı” dedi. Katılan, destek veren, fikirlerini sunan herkese teşekkür etti. Değerlendirmeyi otelde yaptı daha sonra bölgeyi gezip incelemek amacıyla TÜRAM'a geldi. Halkımız doğal olarak Genel Başkanımızın hitap etmesini dinlemek istiyordu. Çok haklılar fakat güvenlik gerekçesi ve sonradan programda istisnai durumlar oluşması sebebiyle bu konuda halkımızın beklentisini gerçekleştirememiş olduk. Büyükçekmece ve Beylikdüzü programları gelişti, Esenler'de 2 gün önce vefat eden şehit polisimizin ailesine ziyaret gündeme eklendi. Böyle özel durumlardan dolayı vakit kısıtlaması oldu ama Genel Başkan kesinlikle Silivri'ye halkına hitap etmek için gelecek ve büyük bir ihtimalle de bu Tarım Lisesi açılışına denk gelecek.

“YARGISIZ İNFAZ”
Sevginar SALİ: CHP İlçe Başkanı olarak Belediye Başkanıyla çok aynılaştığınız eleştirilerine ne diyorsunuz? Bu eleştirileri duyduğunuzda ne hissediyorsunuz?
Suna GÖÇENGİL: Yargısız infaz olarak görüyorum. İlçe Başkanı ve Belediye Başkanı birlik ve bütünlük içerisinde çalışmazsa bu bize ne kazandırır? Bizim aramızda fikir ayrılığının olmaması mümkün mü? Ama bunu kamuoyuyla mı paylaşalım? Amacımız aynı, ülke ve ilçemize katkıda bulunmak. Görev tanımlarında bir karışıklık yaratılıyor. Partinin hiyerarşik yapısında İlçe Başkanı öncedir, Belediye Başkanı sondadır. Ben partimin içinden seçilerek göreve geliyorum ama Belediye Başkanı Silivri'de seçilerek göreve geliyor. Parti içinde bu hiyerarşik yapıyı gerçekten son derece saygı içerisinde uyguluyoruz ama kamu nezdinde Belediye Başkanı öncedir. Arada sırada elbette fikir ayrılıklarımız var ama bu sokakta kavga edelim demek değildir. Böyle bir şey yok. Bizim iddiamız aynı, hedefimiz aynı. Amacımız siyaset yapmak. Biz de bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Aynı partiliyiz, ortak noktadayız, bakış açımız aynı zaten. Düşüncelerimizin farklılıklarını kendi içimizde yoluna koyuyoruz. Yan ben onu ya da o beni ikna ediyor. Genelde olan aramızda kalsın… Kimseyi bu yönde tedirgin etmeye gerek yok, CHP ve Silivri, daha da ötesinde Türkiye için yapmamız gerekeni elimizden geldiğince yerine getiriyoruz. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın.

İL VE GENEL MERKEZLE İLİŞKİLERE DAİR
Sevginar SALİ: ‘Özcan Işıklar'ın Genel Merkezle arası kötü', ‘İl Başkanı'yla ilişkiler bozuk' tarzında yorumlar yapılıyor yer yer. Bu sürecin en yakın şahidi sizsiniz. Durumlar nasıl bir de size soralım…
Suna GÖÇENGİL: İl Başkanlığı seçimi oldu ve biz ilçe il delegeleri olarak başka bir adayımızla yola çıktık. Oyumuz gayet açık ve net. Örgütümüzün takdiriyle mevcut İl Başkanı Cemal Canpolat kazandı. Benim İl Başkanımdır ve inanın Cemal Bey öyle tecrübeli bir siyaset adamıdır ki ‘bu beni destekledi', ‘bu beni desteklemedi' diye ayrım yapmaz. Tam tersi size iddia ediyorum 39 ilçede belki ilişkileri en iyi olan ilçelerden bir tanesi de biziz. İstanbul'da 39 yeri incelediğinde belediyesiyle ilçesi uyum içerisinde olan 3 ya da 4 ilçeyiz. Bu çok önemli bir değer. Genel Başkanımız bundan önceki Kumburgaz Çalıştayında söylediği tek ifade, “İlçe Başkanıyla Belediye Başkanı birbirini anlayacak, ortak çalışacak” oldu. Bizim bu anlamda ne İl Başkanlığıyla ne de Genel Merkezle bir problemimiz yok. Eğer gerçekten Genel Merkezle böyle bir problemimiz olsa veya Özcan Başkana karşı bir tavrı olsa böyle bir proje için özel olarak ilçemize gelmez. Bu aslında en güzel kanıt.

“ŞİMDİ TERCİH SİLİVRİ”
Sevginar SALİ: Uzun zamandır siyasettesiniz Silivri'nin bugünü ve geleceğini nasıl buluyorsunuz?
Suna GÖÇENGİL: Silivri şu an İstanbul'un gelişmişliği ve siyaset açısından ilgi çeken bir ilçe. İstanbul artık doydu, tıkandı, dar boğaz içerisinde. Trafik ve kalabalıktan kamunun hizmeti sağlık bir şekilde alamama sorunu var. Eğitim sorunu var. Şimdi tercih Silivri. Neden? Silivri biraz daha dışarıda, Trakya'nın başında bir konumda. Silivri, İstanbul'un merkez ilçelerine göre bu anlamda çok şanslı bir ilçe. İşte bu şansı bilen herkes buraya akın etmek istiyor. Çok doğaldır. Evet, Silivri gelişecek, büyüyecek ama bizim önceliğimiz planlı gelişim, planlı büyümesini sağlamak olmalı. Bazı konular Valiliğin, bazı konular Büyükşehirin yetkisi dâhilindedir. Bu anlamda ilişkilerimiz her zaman olmuştur. Gerek belediye başkanı gerek ben kutuplaştırıcı bir siyaset hiçbir zaman gütmedik. Bugün bütün ilçe başkanlarıyla hiç çekinmeden, her konuyu konuşabilirim. Silivri için ortak bir payda olacaksa hiçbir endişe duymadan görüşürüm. Aynı şey belediye başkanımız için de geçerli. Bugün Silivri'nin Belediye Başkanı Özcan Işıklar ise, İstanbul'un Başkanı da Kadir Topbaş'tır. Bizim oyumuza saygı gösteriliyorsa ben de onların oyuna saygı göstermek zorundayım. Demokrasinin şartı budur. Bu anlamda elimizden gelen her şeyi de yaparız. Yeter ki Silivri kazansın. Silivri kazansın derken çılgınca ve hızlı bir şekilde Esenler, Bağcılar gibi değil, bizim yapmamız gereken en önemli şey Silivri'nin planlı, programlı ve bilimle, doğal kaynaklarıyla gelişmesini sağlamak. Bunun ucunu kaçırdığınız anda hepimiz için çok geçmiş olur.

EN SIK KARŞILAŞILAN ŞİKAYET
Sevginar SALİ: Şu en sık karşılaştığınız şikâyet nedir?
Suna GÖÇENGİL: Genelde altyapı çalışmalarından kaynaklanan sorunlarla karşılaşıyoruz. Bunlar ilçemiz için çok önem arz eden ve yapılması gereken çalışmalar. Hemen bir anda olacak bitecek şeyler değil. Derenin ıslahı, kanalların temizlenmesi, atık ve içme suyu şebekelerinin yenilenmesi, arıtıcıların bağlantıları bunlar hakikaten çok büyük yatırımlar olup meşakkatli de işler. Biz bu süreci kamuoyuyla sabırla karşılamak zorundayız. Şu an bu işleri yapan İSKİ'nin çalışmaları daha titizlikle bitirmeleri çok önemli. Halkımızın rahatı önemsenmeli. İşlemler bittiğinde açılan yolların, kazılan kaldırımların daha düzgün bir şekilde kapatılması gerekiyor. Zaten yerel yönetim olarak yeniden düzenlemeler yapılacak ama alt yapı çalışmaları bitene kadar halkımızın hayatını zorlaştırmadan işlemlerin sürmesi çok önemli.

YORUM YAP