Trakya'ya kurulması gündemde olan Termik Kömür Santrallere karşı mücadeleye kararlı bir şekilde çevreci kuruluşlar ve bölgesel destekle öncülük etmeyi sürdüren Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, “Üretim yapamayacağız, topraklarımız gidecek, kanser olacağız. Trakya'yı gözden çıkarmışlar. Çöplük yapmayı planlıyorlar. Santrali Çerkezköy'e kuracaklar, bizim 4850 dönümlük alanımızda kum çıkarıp İstanbul'a satacaklarını, çukurlara da kimyasal atık gömeceklerini düşünüyorum” diyerek geç kalmadan herkesi engel olmak adına duyarlılıklarını arttırmaya davet etti.
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan ve yönetim kurulu üyeleri, Greenpeace ve Kuzey Ormanları Savunma Derneği temsilcileri ile birlikte Silivri Muhtarlar Derneğini ziyaret ederek bölgemize yapılması gündemde olan termik kömür santrali konusunu değerlendirdiler. Toplantıya Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da katıldı.
ELÇİN: DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ, KÖMÜR TERMİK SANTRALLERİ KANSER YAPICI ENDÜSTRİ TESİSİ OLARAK BELİRLEDİ
Greenpeace temsilcisi Reşit Elçin, toplantıda söz alarak kömür termik santrallerinde günde ortalama 5-10 ton arası kömür yakıldığını, kaynatılan sudan oluşan buharla tribünler çevrilerek yoğun miktarda elektrik tüketildiğini ifade etti. Santrallerin zararlarından söz eden Ayçin, iklim değişikliğine işaret etti “Kömürden çıkan karbondioksit atmosferde üst üste bir battaniye oluşturur. Dünyanın iklimi değişiyor; bunun nedeni kömür santraller diyor uzmanlar. Çevre kuruluşları kömüre olan finansmanı gelişmiş ülkelerde düşürmenin mücadelesini verir” dedi.
Kömür termik santrallerin havaya etkisi aktarılırken; yanan kömürden biriken külün büyük bir bölümünün toprağa karıştığını, az da olsa etkili bir kısmının bacadan çıkarak hava kirliliği oluşturduğuna işaret edildi.
“Saatte birkaç olimpik havuz büyüklüğünde yer altı suları kullanılır. Yakılan kömürden biriken küller, kül barajında birikir bunun da toprağa vereceği etkileri düşünün… Termik santraller kaçınılmaz olarak bölgedeki hava, su ve toprağı kirletir. Dünya Sağlık Örgütü, Kömür Termik Santralleri kanser yapıcı endüstri tesisi olarak belirledi. Bizim gözle göremediğimiz ağır metaller bacadan çıkıyor. Kanser oranlarındaki artışın yanı sıra prematüre doğumlara etkisi hissedilir ölçülerin ötesinde fazla olacak. Greenpeace olarak bir araştırma yaptık. 2010 yılında trafik kazalarda (4900) ölenlerin iki katı insan ölüyor kömürlü termik santrallerden (10 bin). Şu an Türkiye'de 25 çalışan kömür termik santral var” diyen Ayçin, sözlerini şu açıklamalarla noktaladı: “Hem iklimi değiştiriyor hem de insan ve doğaya, çevreye zararlı. İnsan sağlığına zarar vermeyen enerji üretim biçimleri de var. Greenpeace olarak Türkiye'nin her yerinde Danıştay nezdinde dava açma yetkimiz var. 485 hektarlık bir alan Bakanlar Kurul kararıyla kamulaştırıldı. Bedeli belirlenip sahiplerine ödenecek. Kamulaştırılması ön görülen alanların önemli bir kısmı tarım ve orman arazisi. Endüstriyel tesis tarım arazilerine kurulamaz. Bakanlar Kurulu kararına istinaden Soma'da bir dava açtık ve kazandık. Arazi koşulları çok benzer. Bu davayı açabiliyoruz mülkü bulunan bireyler ve kurumlar adına da dava açabiliyoruz bundan da ücret talep etmiyoruz.”
ÇİFTÇİ: BAŞKA TEKNOLOJİLER VAR, KÖMÜR İLERLEME GETİRMİYOR
Bir diğer Greenpeace üyesi İbrahim Çiftçi Silivri ve Çerkezköy'e kurulacak termik kömür santrali proje detaylarının henüz kesinleşmediğini belirtti ve “Yeni teknolojiler var. Onları kullanarak enerji verimliliğini arttırmak mümkün ve bunu yaparken de doğru kullanımda insan, çevreye zararı olmayan uygulamalar söz konusu. İlerleme ve ekonomik gelişim için kömüre ihtiyacı yok ülkemizin birçok alternatifi var. Şunun kesinlikle bilinmesi gerekiyor; başka teknolojiler var, kömür ilerleme getirmiyor.”
Kuzey Ormanları Savunma Derneği temsilcilerinden Çağdaş Öztürk, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını öne sürerek, kömür termik santrallerin gerekliliğini savunanların kara propaganda yaptığını savundu ve “Türkiye 80 bin kilovat enerji üretiyor, 45 bin kilovat enerji kullanıyoruz. Elektrik üretilsin ama bunun karşılığında ölmek istemiyoruz” dedi.
IŞIKLAR: PROJEYİ SAVUNAN KİMSE YOK
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, dernekte yapılan toplantıda söz alarak bölgenin Termik Kömür Santrallerine karşı mücadelesine destek veren, duyarlılık gösteren herkese teşekkür etti ve “Bu projeyi savunan yok!” dedi. Projeyi “Siyasi bir karar” olarak adlandıran Işıklar, “Ekonomik ve siyasi bir karar olsa yer olarak burası seçilmezdi” dedi.
“TÜRKİYE'NİN TAHIL AMBARINA KÖMÜR TERMİK SANTRALLER YAPMAK TAM BİR FECAAT!”
İstanbul'un geleceği planlanırken Edirne ve Tekirdağ'ın süreçten ayrı tutulamayacağını belirten Işıklar, “1/100000'lik planlar yapılırken bölgemize bilişim alanları, hizmet sektörü ve inovatif sanayi, silikon vadisi planlandı… Yani ileri teknoloji alanları planlandı. Bilişim ve insani gelişim merkezi olarak tanımlandı bu bölge. Sadece Silivri'de 430 km tarım alanı var buna Edirne ve Tekirdağ'ı da ilave edin. Türkiye'nin tahıl ambarı denilen bölgeyiz. Tarım ve üretimine dönük, bir bölge… Tarım açısından üretim ve uygulama alanı olarak nimet sayılabilecek, sanayi, tarım ve hizmet sektörünün birlikte gelişim gösterebilecek ender, nimet bir bölgeyiz. Trakya su havzasının üstündeyiz. 1. sınıf tarım toprağı, su havzası üstündeyiz” diyerek bölgesel özellikler üzerinden yatırım alternatiflerine atıfta bulundu.
Sanayinin gerekliliği ve şartlarına da değinen Işıklar, “Organize sanayi olsun ama kontrolsüz olmamalı. Silivri sanayisi Türkiye'nin milli hasılasının %2,8'ni üretiyor. Bunun önemi ve değeri tartışılmaz.
Kent ve çevresi tarımı dünyada en çok gelişen sektörü. Aynı özelliklerdeki bölgemizde ülkemizin enerji eksikliği gerekçe gösterilerek termik ve nükleer santralle karşılanmak istenmesi tam bir fecaat.
“BUNUN ADI CİNAYET”
Günlük 30 bin kapasite Malkara kömürüne dayanarak bu yatırım gündeme getirilmedi. Tekirdağ limanından bölgemize taşınacak. Çevreye vereceği zararın vahametini düşünün. Bunun adı cinayet. Bütün çabayı gösteriyoruz. Hukuk içinde ilerleyeceğiz. Enerji ihtiyacını, üretim avantajını kimse yadsımıyor ama solar enerji bakımından çok büyük avantajlarımız var. Enerji zenginliğimiz varken kömürde ısrar edilmesi çok yazık. Türkiye'de enerji fazlası var. Yenilenebilir enerjiler konusunda çok zengin imkanlara sahibiz; bunları değerlendirmemiz lazım. Bölgemizin insanları olarak, bölgesel kalkınmamızın dayanaklarını korumalıyız. Önemli lojistik fonksiyonlarımız söz konusu” dedi.
Muhtarlara ve STK'lara duyarlılıkları için bir kez daha teşekkür eden Işıklar, “4 500 bizde 5 500 hektarlık alan Çerkezköy'de birlikte mücadele edeceğiz. Hukuk alanında, kamuoyu baskıları ve yetkililere ulaşarak hassasiyetlerimizi anlatacağız. Süreci kararlı bir şekilde takip edeceğiz” şeklinde konuştu.
22 Mart'a kadar acele kamulaştırma kararlarına karşı dava açma sürecinin devam ettiği hatırlatılırken, Işıklar, İstanbul Barosu ve Silivri Temsilciliğinin desteğiyle de çalışmaları bu açıdan yürüttüklerini paylaştı.
ERCAN: ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIRIZ
Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Ercan, “Üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız. Bilgilendirme ve mücadeleniz için teşekkür ediyoruz” diyerek başka bir programa yetişmek için aralarından ayrılan Silivri Belediye Başkanını uğurladı.
“ALMANYA 2022 YILINDA BÜTÜN NÜKLEER VE TERMİK SANTRALLERİ KAPATIYOR”
Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan toplantıda söz alarak şunları söyledi: “Silivri'ye hükümetimiz kömürlü termik santral yapmak istiyor. 4850 hektarlık bir alan kül dökme ve kömür çıkarma yeri olarak ilan edildi. Daha önce aynı alana Kimyasal Bertaraf Tesisi yapılacaktı. Biz bunu siz muhtarlarımız ve siyasi partilerimizle beraber 12 bin imza toplayıp gerekli kurumlarla yazışmalar yaparak durdurduk. Şimdi burada santral dışındaki alanda çıkardıkları kumları satmayı planlıyorlar. Aynı zamanda yurtdışındaki atıkların buradaki 4850 dönümlük arazinin içindeki çukurlara gömüleceğini düşünüyorum. Almanya 2022 yılında bütün nükleer ve termik santralleri kapatıyor. Bunun için 170 milyar Euro ayırdı. Biz 2 milyar Euro için 3 milyon Suriyeli besliyoruz, Cumhurbaşkanımız 1 milyar Euro vermedi diye Avrupa'yı ‘kapıları açarım' diye tehdit ediyor. Türkiye'de hayata geçirilmesi düşünülen 70-80 tane termik santral projesi var. Bölgemizde Çerkezköy, Vize, Kırklareli, İğneada, Silivri, Marmara Ereğlisi, Şarkköy'e termik santral yapılması planlanıyor. Kaygılarımız var. Durdurulması için gerekli irtibatları sağlıyoruz, bütün sivil toplum örgütleri ile diyalog içerisindeyiz. Sizleri de bu konuda bilgilendirmek istedik. Ömer Başkanıma bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyorum. Bizim tarım alanlarımız birinci sınıf. 2-3 santimetre kalınlığındaki toprak tabakası binlerce yılda oluşuyor. Buraları çöplük yapmanın bir anlamı yok. Buralarda yaşayamayacağız. Kömür tozlarından ölümcül hastalıklara, akciğer kanserine yakalanma riski artacak. Ne kadar büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu düşünürsek buna göre de tepkimizi daha güçlü ortaya koyabiliriz. Köylerdeki vatandaşlarımızı da bu anlamda uyarmalıyız.
“TRAKYA'YI GÖZDEN ÇIKARMIŞLAR, ÇÖPLÜK YAPMAYI PLANLIYORLAR”
Toplanan imzalar yeterli değil. İstimlak alanında kalanların bir kısmı Çayırdere'de bir kısmı da Halaçlı'da kalmakta. Köylerdeki parsel sahiplerine ulaşmamız gerekiyor. Bu konuda az zamanımız kaldı. Arazi içerisinde kalan herkesin dava açma hakkı var. Üretim yapamayacağız, topraklarımız gidecek, kanser olacağız. Topraklarımız 1 lira etmeyecek. Köyleri terk etmek zorunda kalacaksınız. En azından yürütmeyi durdurma kararı alabiliriz. Bunu engelleyeceğimizi düşünüyorum. Bunun için sizlerden destek bekliyoruz. Trakya'yı gözden çıkarmışlar. Çöplük yapmayı planlıyorlar. Santrali Çerkezköy'e kuracaklar, bizim 4850 dönümlük alanımızda kum çıkarıp İstanbul'a satacaklarını, çukurlara da kimyasal atık gömeceklerini düşünüyorum.”
Haber Merkezi