“Türk milleti İstiklal Marşı’nın verdiği ruh ile bağımsızlığına kavuşmuştur”

“Türk milleti İstiklal Marşı’nın verdiği ruh ile bağımsızlığına kavuşmuştur”

13.03.2017 10:20:57

Silivri Anadolu Lisesi tarafından sunulan programla Milli Marşımızın kabulünün 91. yılında anlamı vurgulandı, vatansever şairimiz Mehmet Akif saygı ve minnetle anıldı.

İstiklal Marşının Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün 96.yıldönümünde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen, Silivri Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanıp sunulan törenle anıldı. İlçe Kaymakamı Ali Partal, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Hakan Karaaslan, Belediye Başkan Yardımcısı Bora Balcıoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan, CHP İlçe Başkanı Suna Göçengil, MHP İlçe Başkan Yardımcısı Zafer Yalçın, İlçe Müftüsü İdris Çatmakaş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Osman Kesici ve Mehmet Şen, Silivri Kent Konseyi Başkanı Doç.Dr. Oğuz Özyaral, Kent Konseyi Danışma Meclisi Başkanı Esma Işıklar, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Recep Akıncı, Silivri Gaziler Derneği Başkanı Adnan Gürcan, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro yetkilileri Aydın Dakes ve Necla Kavlak, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
Silivri Anadolu Lisesi Levent Gürsoy'un okul müdürlüğünde, öğretmenlerinden Şenay Şan'ın büyük bir özen ve emekle hazırlayıp sunuculuğunu yaptığı İsmihan Ayyıldız, Mehmet Kıssal, Cem Polat ve Eylül Ölmez adlı öğretmenlerin ve öğrencilerin başarıyla sahnelediği program, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve İstiklal Marşımızın şairi merhum Mehmet Akif Ersoy'un manevi huzurlarında saygı duruşu, ardından İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.

POLAT: İSTİKLAL MARŞI MİLLİ MÜCADELENİN CANLILIĞINI YANSITIR
Silivri Anadolu Lisesi Tarih öğretmeni Cem Polat, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün tarihi ve anlamsal sürece konulu konuşmasını yaptı. Polat, şu ifadelere yer verdi: “Osmanlı Devleti Almanya ve A.Macaristan'ın da içinde bulunduğu ittifak devletleri yanında I.Dünya Savaşına girmiş ve bu savaştan yenilgiyle ayrılmıştır. İtilaf devletleri Mondros mütarekesine dayanarak Osmanlı topraklarını işgal etmeye başlamışlardır. Emperyalist devletlerin amaçları Sevr Antlaşmasını Türk milletine kabul ettirip Türk milletini tarih sahnesinden silmekti. Türk milleti Namık Kemal'in Hürriyet Kasidesindeki: “Ne efsunkar imişsin ah ey didar-ı hürriyet / Esir-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten.” Dizelerindeki bağımsızlık ruhu ile Mustafa Kemal paşanın önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştır. 23 Nisan 1920'de olağanüstü şartlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuştur. 11 Ocak 1921'de Türk ordusu I.İnönü muharebesinde Yunan kuvvetlerini yenilgiye uğratmıştır. I.İnönü muharebesinden sonra Maarif Vekaleti Türk milletinin bağımsızlığının simgesi olacak milli bir marş yazılması için bir yarışma başlattı. Birinci olacak esere 500 lira ödül verilecekti. Yarışmaya 724 şiir katıldı. Ancak hiçbir şiir yeterli görülmedi. M.Akif ise bu yarışmanın ödüllü bir yarışma olmasından dolayı bu yarışmaya katılmadı. M.Akif'e göre milli marş para ile yazılamazdı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey İstiklal Marşı'ı M.Akif'in yazmasını istedi. M.Akif Hamdullah Suphi'yi kırmayarak yarışmaya katıldı ve İstiklal Marşı Şiiri 724 şiir arasından birinci oldu. Milli Eğitim Bakanı, marşı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde okudu. İstiklal Marşı 12 Mart 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşımız olarak kabul edildi. M.Akif ödül olarak verilen 500 lirayı kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Darü-l Mesai Vakfı'na bağışladı. M.Akif İstiklal Şiirini şiirlerini topladığı “Safahat” isimli kitabına dahil etmemiş İstiklal Marşı'nı Türk ordusuna ve Türk Milletine armağan etmiştir. İstiklal Marşımızın 1924-1930 yılları arasındaki bestekârı Ali Rıfat Çağatay'dır. 1930 yılında İstiklal Marşımızın yeni bestesi Cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası şefi Osman Zeki Üngör tarafından 1922 yılında hazırlanan beste olarak kullanılmaktadır. İstiklal Marşı milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtır. Bu başarıdaki en önemli unsur Mehmet Akif Ersoy'un şahsiyeti ve Türk milletinin milli mücadele yıllarındaki konumudur. Türk milleti İstiklal Marşı'nın verdiği ruh ile Kurtuluş Savaşı'nı kazanmış ve bağımsızlığına kavuşmuştur.
Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Aziz şehitlerimiz ve İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u şükran ve minnetle yad ediyoruz. Hepinizi bu duygu ve düşüncelerle saygıyla selamlıyorum.”

AY: MEHMET AKİF, GÜÇLÜ BİR NESLİ İŞARET ETTİ
İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Ay, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “İstiklal Marşının Kabulünün 96. yıldönümünde bir vatanseveri anmanın gururunu yaşamak ve İstiklal Marşı'nın önemini vurgulamak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz.
Vatanın tüm sancılarını ruhunun en derinliklerinde duyup keskin zekâsından damıtan Mehmet Akif Ersoy'u tanıyarak hatırasını onurlandırmak bizlerin bir gönül borcudur.
Mehmet Akif, tarihimizin öncü şahsiyetlerinden biri, halkın bağrına bastığı bir büyük şair, iyi bir fikir adamı, bir gönül insanıdır. Her zaman için kendinden önce milletimizin derdini dile getirmiş, doğru bildiği yolda dirayetle ilerlemesini bilmiştir.
Mehmet Akif insanımızın perişan halleri karşısında birlik ve beraberlik duygusu ile yeni ve güçlü bir nesli, “asımın neslini” işaret etmiştir.

“İSTİKLAL MARŞI NESİLLERE İNANÇ, KUVVET VE COŞKU VEREN EŞSİZ DESTANDIR”
İstiklal Marşımız, tarihi ve kültürel birikimimizi, milli karakterimizi ve ulusal kurtuluş mücadelemizi özetleyen, gönüllere inanç, kuvvet ve coşku veren, milli birlik ve beraberliğimizin eşsiz destanıdır. Bu destanı ve Akif'i çocuklarımıza anlatmamız onun işaret ettiği bu neslin güçlü temeli olacaktır. Bizler Mehmet Akif'i bilen İstiklal marşını idrak etmiş nesiler yetiştirmek hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. Bugün bu vesileyle onu bir kez daha rahmetle anıyor, sizlere saygılar sunuyorum.”

PARTAL: ERSOY'U ANLAMAK İÇİN ÇALIŞMAK VE OKUMAK GEREK
İlçe Kaymakamı Ali Partal, günün anlam ve önemine şu sözlerle değindi: “Milli mücadele kolay gelişmedi. Türkiye Cumhuriyetimizin temelleri 1915 yılında Çanakkale'de atıldı. Çanakkale ruhu milli mücadeleye yansıdı. Bu mücadelenin kahramanlarından biri de Mehmet Akif Ersoy'dur. Ersoy'u anlamak için siz öğrencilerin çok çalışması ve okuması gerekiyor. Benim öğrencilerimize tavsiyem, hem tarihimizi, hem geçmişimizi iyi okumaları, irdelemeleri ve Mehmet Akif'leri iyi anlamalarıdır. Bu vesileyle Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha andık. Milli mücadelede başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına, bu topraklar için şehit düşenleri rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Bugünkü programı düzenleyen Silivri Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerine ve Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum.”

ORATORYO BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI
Silivri Anadolu Lisesi edebiyat öğretmenleri tarafından hazırlanan, öğrencileri tarafından sunulan alışılmışın dışında bir formatta sahnelenen oratoryo kısa bir oyunla başladı, İngilizce Öğretmeni İsmihan Akyıldız sesiyle, Selimpaşa İmam Hatip Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Mehmet Kıssal bağlamasıyla eşlik etti. Herkese duygusal anlar yaşatan sunum, büyük beğeni topladı ve bol bol alkış aldı.

İSTİKLAL MARŞI'NIN ESKİ BESTELERİ SUNULDU
Silivri Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Eylül Ölmez'in hazırladığı “İstiklal Marşı'nın eski besteleri” adlı sunum da çok beğenildi.
Alkışlar daha sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaokullar arasında düzenlenen İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Yarışmasında ilçe birincisi olan Bilimsel Çizgi Ortaokulu öğrencilerinden Sıla Çatalbaş'ın okuyuşuna geldi. Program alkışlar ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Haber:
Renginar SALİ

YORUM YAP