İstanbul Rumeli Üniversitesi ve Silivri Belediyesi ortaklığında düzenlenen Otizm Spektrum Bozukluğu konulu panele, Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı'nın deneyimli eğitmeni Deniz Yılmaz konuk oldu.
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörü Deniz Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleştirilen eğitim, İstanbul Rumeli Üniversitesi ve Silivri Belediyesi işbirliği içerisinde Silivrililerle buluşturuldu. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile otizm belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini söyleyen Yılmaz, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmin Türkiye'de yalnızca yüzde 29'luk bir kesim tarafından duyulduğunu ifade etti. Yetişkin eğitimi verme konusunda tecrübeli eğitmen, Yaşar Kemal Sergi Salonu'nda gerçekleştirdiği test paneli ile farkındalık yaratan bir çalışmaya imza attı. Silivri Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürü Meral Demir, Silivri Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Duygu Kartal, birim personelleri ve AK Parti Silivri eski Belediye Meclis Üyesi İnci Aydar'ın yakından takip ettiği bu eğitimden aileler, üniversite öğrencileri ve konuya ilgi duyan herkes ücretsiz yararlandı.
ÖZYARAL: EMPATİDEN ÖNCE SEMPATİ DUYMAK LAZIM
Doç. Dr. Oğuz Özyaral ve Uğur Metehan'ın moderatörlüğünü yaptığı, proje ekibinde Uğur Metehan, Burcu Mutluer, Melisa Harmancı, Bilge Erdem, Mehmet Kızılca, Elif Çakır, Fatoş Çağır ve Mahmut Yıldırım'ın yer aldığı çalışma Otizm veya yeni adlandırması ile Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) hakkında neler bildiğimizi ve henüz neleri bilmediğimizi ortaya koyan anlamlı ve öğretici bir deneyim oldu. Panelin moderatörü ve aynı zamanda İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nun Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral, toplumun geleceği için bu konuda farkındalık geliştirmesi adına adım atmaktan duydukları memnuniyeti şöyle dile getirdi: “Öncelikle bu etkinliğin planlanması hususunda verdikleri desteklerden dolayı Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörü Sayın Deniz Yılmaz'a, Lions Leo Dernekleri Esen İbak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Sevda Çakır'a, Silivri Belediyesine, özellikle de Sosyal Yardım İşleri Müdürümüz Meral Demir'e ve tabi ki çok değerli dostum Duygu Kartal'a çok teşekkür ediyorum. Herkes hoş geldi. Bu binayı belediyemizin bize sunduğu evimiz olarak görüyoruz. Üniversitemizin bir parçası. Burada sadece bir ödevi yerine getirmiyoruz, hayat bir sosyal sorumluluktur, paylaştıkça düzelir dolayısıyla eksik kalan, öğrenmediğimiz otizm kelimesinin açılması ve otizmle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Benim gözümde asla engel diye bir şey yoktur yeter ki yapmak isteyin, engeller aşılır. Hiç kimse size hiçbir şekilde engel koyamaz. Düşüncenin engeli yoktur. Engelli kelimesinden çok rahatsızlık duyuyorum. Bizim için önemli olan mutluluk ve birlikteliktir. Türkiye'de otizmli gençler ve aileleri var. Onlar bizim canımız. Her zaman onlarla olmak lazım. Empati çok güzel de empatiden önce sempati duymak lazım diye düşünüyorum.”
YILMAZ, ÇEVRİM İÇİ TESTLE ÖĞRENMEYİ ZEVKLİ HALE GETİRDİ
Özyaral sözü Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı Sürekli Eğitim Birimi Koordinatörü Deniz Yılmaz'a bıraktı. Özel eğitim programları, dil, iletişim ve duyu bütünleme terapileri aracılığı ile otizmli çocuğun gelişmesinin mümkün olduğunu söyleyen Yılmaz, erken tanı, zamanında ve uygun müdahale ve düzenli takibin tedavi sonucunu büyük oranda etkilediğinin de altını çizdi. Yılmaz, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluk olan otizmi Kahoot uygulaması ile anlatmayı tercih etti. Bir öğrenme oyunu olan Kahoot, otizmle ilgili yanlış bilinenleri biraz da olsa aydınlatmak hedefiyle hazırlanan çoktan seçmeli bir test. Akıllı telefonlarıyla Kahoot platformuna bağlanan katılımcılar otizm spektrum bozukluğu nedir, belirtileri, eğitsel tanılama ve yerleştirme süreci, toplumda görülme sıklığı, genetik olup olmadığı, tedavi ve eğitim yaklaşımlarının nasıl olması gerektiği, hangi cinsiyette daha sık görüldüğü, Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre insanların yüzde kaçının otizmi duyduğu, otizmi duyduğunu söyleyenlerin yüzde kaçının belirtilerini bildiği gibi birçok soruyu cevaplarken kolayca öğrenmiş oldu. Yılmaz, soruları en hızlı ve doğru şekilde bilen katılımcılara Temple Grandin'in Resimlerle Düşünmek & Otizmin İçerden Anlatımı isimli kitabını hediye etti.
Hazal BAŞARAN