Silivri Uğur Temel Lisesi, YKS Tercih Ofisiyle üniversite adaylarına danışmanlık desteği veriyor.
Yükseköğretim Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihleri başladı. Silivri Uğur Temel Lisesi, 1-14 Ağustos 2018 tarihleri arasında danışmanlık hizmeti vermek üzere tüm gençleri bekliyor. Öğrencilerin kariyer eğilimleri ve hayalleri doğrultusunda, doğru üniversiteyi seçmek adına ipuçları da sunan Silivri Uğur Temel Lisesi YKS Tercih Ofisi'nde görev alan Rehber Ekibi öğretmenleri, yükseköğretim adaylarına şu tavsiyelerde bulunuyor: “Tercih stratejilerinden her yıl bazı değişiklikler olsa da tercih mantığı ve tercih yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar aynıdır.
KENDİ İLGİ VE BEKLENTİLERİNİZE UYGUN BÖLÜMLER TERCİH EDİN
Tercih Yaparken YKS puanınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmak durumundasınız. Öğrenciler genelde puanlarının uygun olabileceği bölümleri tercih etme eğiliminde olurlar. Fakat doğru olan bu gerçeği göz ardı etmeden kişilik özelliklerinize, beklentilerinize uygun, severek yapabileceğiniz ve kendinizi gerçekleştirebileceğiniz bölüleri ve meslekleri seçmeye çalışmak önemlidir.
KENDİNİZİ TANIYIN
Eğer ilgi ve yeteneklerinizin farkında olursanız, yeterliliklerinizi ve eksiklerinizi bilirseniz daha sağlıklı ve doğru tercihler yapabilirsiniz. Bunun için profesyonel destek almaktan çekinmeyin.
OKUMAK İSTEDİĞİNİZ BÖLÜMLERİ VE ÜNİVERSİTELERİ ARAŞTIRIN
Türkiye'deki bütün üniversite ve bölümlerle ilgili bilgi sahibi olma şansınız olmayabilir. Fakat üniversite tanıtım günleri ve web sayfaları sizlere yol gösterecektir.
VERİLERİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN TABLO HAZIRLAYIN
Tercih süresince kafanızdaki üniversite ve bölümlerle ilgili edindiğini bilgileri düzenli bir şekilde artılarını ve eksilerini göz ününe alarak sıralarsanız, sağlıklı tercih yapmanız kolaylaşacaktır.
ŞEHİRLERİ ARAŞTIRIN
Üniversitenin bulunduğu şehrin sosyal ve ekonomik imkanlarını, yaşam kalitesini, pahalılığını, yurt imkanlarını mutlaka inceleyiniz.
ÖSYM TERCİH KILAVUZUN İNCELEYİN
Yeni açılan bölümleri, okulların ve bölümlerin özel koşullarına, yerleştirme önceliklerine bakarak değerlendirebilirsiniz.
ULUSLARARASI DEĞİŞİM PROGRAMLARINI ARAŞTIRIN
Unutmayın ki ileride iş hayatına başlarken yurt dışı deneyimine sahip olmanız ve yabancı dil becerilerinizin gelişmiş olması, size diğer adaylar karşısında avantaj sağlayacaktır.
İSTEDİĞİNİZ BÖLÜM VEYA MESLEĞİN GELECEKTEKİ DURUMUNU ARAŞTIRIN
Mesleğin ya da bölümün durumunu değerlendirirken beş altı yıl sonrasını (mezuniyet yılını) göz önünde bulundurun. Örneğin; şu anda ataması yapılabilen bir öğretmenliğin beş altı yıl sonra yeterince ataması olmayabilir.
TERCİHLERİNİZDE OBJEKTİF OLUN
Arkadaş ve dostlarınıza uygun olan şehirler, üniversiteler ya da bölümler size uygun olmayabilir, size yetmeyebilir ve sizi mutsuz edebilir. Bu yüzden tercihlerinizde objektif olun, duygusal tercihlerde bulunmayın.
MUTLAKA PROFESYONEL YARDIM ALIN
Bu alanda uzmanlaşmış rehberlik birimlerinden, kariyer merkezlerinden yardım alarak kafanızdaki sorulara daha hızlı, etkin ve sağlıklı cevaplar bulabilirsiniz.
YATAR VEYA DİKEY GEÇİŞ
YKS'de başarıyı yakalamak kolay değil, hatta daha zordur. Dolayısıyla yatay veya dikey geçiş düşüncelerine güvenerek tercihlerinizi yapmamalısınız.
KARİYER PLANI YAPIN
Geleceğiniz için kariyer planı yapın. Unutmayın ki üniversite diploması size bütün iş kapılarını açmayacaktır. Uzmanlaşabileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz çalışma ortamlarına ve imkânlarına sahip üniversite ve bölümlere öncelik verin.”
Haber:
Renginar SALİ