“ “Ülke kendi kendini besleyebilmeli” felsefesi Atatürk’ün vizyonunun eseridir”

“ “Ülke kendi kendini besleyebilmeli” felsefesi Atatürk’ün vizyonunun eseridir”

27.10.2023 11:14:13

Silivri'nin en büyük çiftçilerinden Süleyman Gencoğlu, Cumhuriyetimizi tarım üreticilerinin gözüyle 100. Yılında şöyle değerlendirdi: “Dünyada kendi parası ile toprak alıp örnek bir modelde çiftçilik yapan tek lider Mustafa Kemal Atatürk'tür.
İşte bu zihniyet ve heves ile çıkılan yolda, yıllarca süren savaşlardan kalan köylüyü, çiftçi yapmak temel hedef alınmıştır.
Cumhuriyetin ilanından, Atatürk'ün ölümüne kadar geçen sürede onlarca Tarım Kongresi yapılmış, kanunlar çıkarılmış, üretimi teşvik edici projeler geliştirilip birçok ilke imza atılmıştır.
1927'de ilk tarım sayımı, 1929'da Tarım Kredi Kooperatifleri, 1935'te Tarım Satış Kooperatifleri yasası kabul edilmiştir. 1938'de Toprak Mahsulleri Ofisi kurulmuştur. Ziraat Okulları, Yüksek Ziraat Enstitüleri açılmıştır. Dünyanın en iyi hayvan ırkları Gazi'nin çiftliğinde ıslah edilmiştir.
Bu ve benzeri yüzlerce projeye imza atılmış, tarım ve hayvancılık A'dan Z'ye planlı bir şekilde büyütülmüştür. Maalesef ki Atatürk'ün ölümü sonrasında birçok proje ve çalışma durdurulmuş ya da sekteye uğramıştır.
Cumhuriyet, kendi ülkeni demokrasi ışığında bağımsızca yönetebilmektir. Tarım, yani gıda temini de bağımsızca yapılabilmeli, “ülke kendi kendini besleyebilen bir duruma gelmeli” felsefesi Atatürk'ün vizyonunun eseridir.
Aradan geçen 100 yıl içinde, ülkemizde inişli çıkışlı bir yol izleyen, yap boz kır ile deneme tahtasına dönen Tarım Politikaları, özellikle son yıllarda bazı Belediye ve kuruluşların öncülüğünde ilk günkü ayarlarına dönen projeler ile yeniden ivme kazanmıştır.
Biz üreticilerde Cumhuriyet'in bizlere sağladığı kolaylıklar ile her daim kendimizi geliştirmek ve daha çok üretmek için çabalamalıyız.”

YORUM YAP