“Üretim canlandıkça, bolluk bereket artacak”

“Üretim canlandıkça, bolluk bereket artacak”

06.10.2022 12:38:08

Küçük Kılıçlı'da 20 üreticiye 70 Bin TL değerinde tohum desteğinin dağıtıldığı programda konuşan Başkan Volkan Yılmaz, Silivri'nin en yüksek potansiyelinin tarımda olduğunu vurgulayarak, “Küçük Kılıçlı'da yapmış olduğunuz park, kaldırım çalışması var. Hepsini yapacağız ama esas işimiz köylülerin asli görevi olan üretimi tekrar burada canlandırmak. Üretim canlandıkça, bolluk, bereket artacak” dedi.310690840_665580311596638_4431507527206242869_n

Silivri Belediyesinin Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında, 5 Ekim 2022 tarihinde Küçük Kılıçlı Mahallesi'nde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Tohumu Dağıtım Töreni gerçekleştirildi.

Törene Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Başkan Yardımcısı Emre Sarısaltıkoğlu, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Silivri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Silivri Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ercan Çalışkan Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren, Küçük Kılıçlı Muhtarı Engin Girgin, muhtarlar ve mahalle sakinleri katılanlar arasındaydı.

Tören, Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.muharrem eren_1

EREN, TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜ'NE TEŞEKKÜR ETTİ

Törenin açılış konuşması Muhtarlar Derneği Başkanı Muharrem Eren tarafından yapıldı. Eren, Tarımsal Hizmet Müdürlüğü personeline teşekkür ederek başladığı konuşmasında şu ifadelerine yer verdi: “Destek çalışmaları üç yıldır sürüyor. Samanla başlandı tüm Türkiye'nin Silivri'yi konuştuğu projelere Volkan Başkan ve ekibi imza attı. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü personeli büyük emek verdi, vermeye de devam ediyor. Şükranlarımı sunuyorum.

“TARIMIN VAR OLDUĞUNU ANLADIK”

Mustafa Kemal Atatürk, “Milli ekonominin temeli tarım” demiş. Bizler de tarımın var olduğunu anladık. Bunda Volkan Başkanımın emeği çok. Herkes bizleri örnek almaya başladı. Biz de verilen emeğin yanındayız.

“SİLİVRİ'NİN GELECEĞİ İÇİN BERABER ÇALIŞIYORUZ”

Silivri'mizde tohumdan fideye, fideden sofraya, Silivri'nin geleceği için hep beraber el ele çalışıyoruz. Volkan Başkan, bu güne kadar muhtarlarımızın bir dediğini iki etmedi. Biz muhtarlar aracıyız. Sizler ne söylüyorsanız, Volkan Başkana onu ilettik. Hepiniz törene hoş geldiniz.”üretici

AYATA, ÇİFTÇİLER ADINA TEŞEKKÜR ETTİ

Çiftçileri temsilen söz alan Behram Ayata, şu ifadelerine yer verdi: “Başkanım, Silivri'ye ve köyümüze bu güne kadar yapmış olduğunuz hizmetlerden dolayı teşekkür ediyoruz. Başlatmış olduğunuz Çiftçilere Destek Projesi için ayrıca teşekkür ediyoruz. Hizmetlerinizin devamını diliyoruz. Allah size sağlıklı ve huzurlu bir ömür nasip etsin.”

YILMAZ: SİLİVRİ İÇİN ÜRETMEYE, TÜRKİYE İÇİN ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ

Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Küçük Kılıçlı Mahalle sakinlerine şöyle seslendi: “Geleneksel hal alan Silivri Belediyesinin Milli tarıma destek amaçlı yapmış olduğu projelerinden biri olan Yerli, Milli Sertifikalı Tohumluk Arpa Dağıtım Törenindeyiz. Bu törenlerde sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluyum. Küçük Kılıçlı'dayız, sonra Büyük Kılıçlı ve Seymen'e gideceğiz ve bu topraklara inanmış, gönlünü, yüreğini, aklını, fikrini, emeğini eksik etmemiş çiftçi kardeşlerimizle beraber Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam ediyoruz.311052865_665580391596630_2794815604386537109_n310872139_665580408263295_3951989121960256737_n

“EN YÜKSEK POTANSİYELİMİZİN FARKINDA OLARAK SİLİVRİ'DE ÜRETİM OLACAK DEDİK”

Göreve gelmeden önce Küçük Kılıçlı'nın kahvehanesinde ve Silivri'de yapmış olduğumuz seçim çalışmasında ilçemizin yalnızca merkez ve sahilinden ibaret olmadığını söyledik. Bundan ibaret bir anlayışla Silivri yönetilemez, yönetilirse ihanet edilir. Silivri'nin potansiyelleri içerisinde en yüksek olan köylerimiz, verimli topraklarımız, doğamız ve buradan yapacağımız üretimle Silivri'deki bolluğun, refahın, bereketin tekrar geriye gelmesi ve üretim yapılmasını hedefledik. Tüketim toplumundan tekrar üretim toplumuna geçilmesini arzu ettik.

Büyüklerimiz bu topraklarda üreterek rüştlerini ispat ettiler. Silkinerek kendimize gelmemiz adına Silivri Belediyesi olarak dedik ki Silivri'de üretim olacak.

“SİLİVRİ BELEDİYESİ OLARAK HAYVAN YETİŞTİRİCİMİZ VE ÇİFTÇİMİZLE BERABER YÜRÜYECEĞİZ”

Bu üretimin mimarlığını da Silivri Belediyesi yapacak. Tarımdan yüreği bir miktar da olsa burkulmuş çiftçilerimize ve hayvan yetiştiricilerimize soluk olacağız, omuz vereceğiz, gerekirse ellerinden tutup el ele, omuz omuza beraber yürüyeceğiz.

“EKİP BİÇİLMEYEN VE KİRASIZ BAŞKALARINA VERİLEN TARLALARI TESPİT ETTİK”

2019 Yılında göreve geldiğimizde ekip biçilmeyen Silivri Belediyesine ait tarlaların tespitini yaptık. Silivri Belediyesi size ait olan bu tarlaların bir kısmının farkında değildi. Kira yok, ama birileri ekiyor. Haberleri olduklarında da keyfi uygulamalarla Ahmet'e, Mehmet'e, kendi tarlasını icara verirken bile hissedarına sormak durumunda olan arkadaşlar, belediyenin tarlalarını kirasız vermiş.

“PARANIN SATIN ALAMAYACAĞI ŞEYLER OLUYOR”

300 Dönümle yola çıktık. Küçük bir adımdı. “Ya Başkan hayvancılık, çiftçilik mi kaldı? Bu işi bırak. Bu toprakları ne zaman imara açacaksın?” diyerek gülenler oldu. Saman dağıtırken küçümseyenler oldu ama bir pandemi yaşandı, arkasından da Ukrayna-Rusya savaşı çıktı. Kişi başına düşen en yüksek milli geliri olan ülkelerden Finlandiya gaz, un bulamadı. Fırınlarında ekmek üretemedi. Paranın satın alamayacağı bazı şeyler oluyor. Kendi kendinize yetmeniz gerekiyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kısa ama veciz sözü var: “Milli ekonominin temeli tarım”. Gazi bunu 1930'lu yıllarda söylüyor. Türkiye'nin kendi kendine yetebilmesi, kimseye muhtaç olmaması için söylüyor. Bugün ne kadar dolar, euro'nuz olursa olsun gıda tedarik zincirinin kırılması nedeniyle tarımsal ve hayvansal ürünlere erişemeyebilirsiniz. İnşallah açlık ve kıtlık yaşanmaz.

8 MİLYON TL DEĞERİNDE 400 TON ARPA TOHUMU DAĞITILACAK

Biz Silivri Belediyesi olarak 300 dönümle başladığımız çiftçilik faaliyetini bugün 3 bin 600 dönüme çıkardık. Yerli, milli, sertifikalı tohumluk arpa dağıtıyoruz. Bu yıl 300 ton dağıtacaktık, bugünkü ekonomik değeri 7 milyon TL. 300 Tonu bitirdik, 100 ton daha dağıtım kararı aldık. Silivri Belediyesi bu yıl 400 ton yerli, milli, sertifikalı arpa tohumu dağıtacak. Ekonomik değeri 8 milyon TL'nin üzerinde.  310743719_665580358263300_8468637738185499438_n

20 BİN AİLEYE 5'ER LİTRE AYÇİÇEK YAĞI DAĞITILICAK

Geçen yıl 50 bin litre, bu yıl 100 bin litre Ayçiçek yağı dağıtacağız. Küçük Kılıçlı'da bütün kapıları çalarak, kimseyi ayırt etmeden 5'er litre Ayçiçek dağıtacağız. Bu yıl toplam 20 bin aileye ulaştıracağız.

“TÜRK TARIMIN KURTULUŞU YERLİ VE MİLLİ TOHUMDAN GEÇİYOR”

Ayçiçekle ilgili yeni bir uygulamaya geçiyoruz. Türk tarımın kurtuluşu, yerli ve milli tohumdan geçiyor. Bunlar hiç konuşulmazdı, çiftçiler İsrail tohumu satın alırdı. Yerli ve milli tohumda bir dönümde 700-800 kiloya kadar arpa alınabiliyor.

“CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA 2023 PAKET AYÇİÇEK TOHUMUNU SİZLERLE PAYLAŞACAĞIZ”

Şimdi Ayçiçekte önemli bir gelişme var. Yerli tohumu yok denecek kadar az. Geçen yıl Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ Valiliği, Silivri Belediyesi, Trakya Tohumcular Birliği ile 8 tane demo test Ayçiçek ekimi yaptık. Bu yıl da o testlerde aldığımız bir tane tohumdan 1200 dönüme ekim gerçekleştirdik. Yerli ve milli tohumdan üretim yapmak için risk aldık. 2023 yılında Cumhuriyetimizin 100. Yılında 2023 paket Ayçiçek tohumunu sizlerle paylaşacağız.

“YERLİ VE MİLLİ TOHUMA DESTEK VERMEK ZORUNDAYIZ”

Yerli ve milli Türk tohumu ile Silivri'de 50 bin dönüm arazi ekilecek. Bunun önemi çok büyük. Hükümetimiz, İBB ve Silivri Belediyesi olarak yerli ve milli tohuma destek vermek zorundayız. Ar-Ge'ye destek vermeliyiz ki bu daha da gelişsin, rekoltesi fazlalaşma haline gelsin.

Küçükkılıçlı Mahallemizde bugün 20 çiftçimize 200'er dilimlerle tohumluk arpalarımızı dağıtacağız.

“HAYVANCIMIZA DESTEĞİMİZ SÜRECEK”

Hayvan yetiştiricilerine desteğimiz devam edecek. Bu yıl hayvanlarının aşılarının yapılmasını  Silivri Belediyesi olarak karşıladık. Buna devam edeceğiz. Katı Gübre Serpme Makinemizle, ahırlardaki hayvansal gübreleri kepçe, kamyon, motorin bedellerinden sizi kurtarıp biz bertaraf ediyoruz. Dilerseniz taban gübresi olarak tarlanıza seriyoruz.

“ÜRETİM CANLANDIKÇA, BOLLUK BEREKET ARTACAK”

Küçük Kılıçlı'da yapmış olduğunuz park, kaldırım çalışması var. Hepsini yapacağız ama esas işimiz köylülerin asli görevi olan üretimi tekrar burada canlandırmak. Üretim canlandıkça, bolluk bereket artacak. Çocuklarınızın şehre gitme arzusu azalacak. Şehirden köye ters göç başlayacak.

Silivri Köy Pazarımızda burada üretilen ürünler satılıyor.

Silivri Belediyesi, projesi için Avrupa Birliği'nden 410 bin Euro, 8 Milyon'a yakın hibe desteği almaya hak kazandı.

“TARIMLA İŞTİGAL EDEN BELEDİYELER ARASINDA AÇIK ARA ÖNDEYİZ”

Silivri Belediyesi tüm tarımla iştigal eden belediyeler arasında açık ara önde gidiyor. Her yıl yenisini ilave ettiği projeleriyle öncü ve örnek olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyeleri projelerimiz taklit ediyor. Taklit edilmek bizi mutlu ediyor. Taklit edenlerin de çiftçiye, köylüye dağıttıkları bizi yine mutlu ediyor çünkü çiftçi, köylü ve Türkiye kazanıyor. Silivri'de ekilmeyen yer kalmıyor.

“200 kg arpa tohumundan ne olur?' diyebilirler. Geçen gün bir röportajda izledim Danamandıra'da bir çiftçimiz diyor ki, “7 Dönüm yerim var. Bu tohumla ekeceğim. 20 koyunum var. Bir yıllık kışlık yemini bu tarladan alacağım.”

Bu dağıttığımız tohumlar hibrit değil. Bu tohumlardan arttırarak, 500 kilosunu tohumluk ayırarak önümüzdeki yıl da ekebilirsiniz. Dolayısıyla Silivri'de üretim var demeye devam edeceğiz. Daha iyisini ve fazlasını yapmaya çalışacağız. Teknoloji ve birikimlerimizle çiftçilerimize yön vermeye, ışık tutmaya devam edeceğiz.310919225_665580464929956_8717045523926831937_n

“20 DÖNÜM ALTI SINIRLAMASI İLE İLGİLİ TAVSİYE KARARIMIZ HALA İBB'DE BEKLİYOR”

Tabi köylülerin Ayçiçek ve buğday ekmekten yapacakları çok daha fazla şey var. Katma değeri daha yüksek olan ürünler üretebiliriz. Aile seracılığının önündeki engel İBB'de 20 dönüm kuralının olması. 20 dönümün altında bir tarım arazisine ne sera, ne ahır, ne tavuk kümesi yapabiliyorsunuz. Silivri Belediyesi Meclisi'nde tavsiye kararı alıp İBB'ye yolladık ama orada hala bekliyor.”

20 ÜRETİCİ'YE 70 BİN TL DEĞERİNDE TOHUM DESTEĞİ

Programda Küçük Kılıçlı Mahallesinde tohumluk arpa talebinde bulunan 20 üreticimize maddi değeri yaklaşık 70 Bin lirayı bulan 4 ton arpa tohumu dağıtıldı.

 

KÜÇÜK KILIÇLI MAHALLESİNE YAPILAN HİZMETLER

  • Kırsal Mahalle Statüsü ile kazandırılan avantajlar
  • Ahşap Durak yapımı
  • Tohumluk arpa, saman, silajlık mısır desteği
  • Sarısaltuk Çocuk Parkı yenileme
  • 1000 m2 otomatik sulama sistemi
  • 128 ton asfalt
  • 92.000 m2 yol iyileştirmesi
  • 520 m2 tretuvar yapımı
  • 500 m2 yeni yol imalatı
  • Gıda, giyim, hasta nakli, medikal malzeme ve üniversite harcı gibi birçok kalemde toplam 189 hizmet
  • Açık hava sineması, anne çocuk atölyesi, tiyatro, müzik dinletisi, buz pateni başta olmak üzere 11 farklı etkinlik
  • Veresiye defterlerinin kapatılması
  • Tiyatro ve Kültür Gezileri

YORUM YAP