Değirmenköylü üreticilerle buluşmasında Başkan Volkan Yılmaz, “Bolluğun, bereketin, refahın arttığı, üretimin ana tema olduğu, köylerin tekrar canlandığı, herkesin şehirden tekrar köyüne, mahallesine döndüğü bir üretim hikayesini sizlerle beraber yazmak istiyoruz” diyerek yaptığı çalışmaları ve gelecek dönem hedefine yönelik önemli mesajlar verdi.
Silivri Belediyesinin Çiftçilere 20 Milyon TL Tohum Desteği Projesi kapsamında, 3 Ağustos 2023 tarihinde Değirmenköy Mahallesi'nde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni gerçekleştirildi.
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın,Değirmenköy İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Erkan Varol, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı ve Sarı Tohum Genel Koordinatörü İbrahim Toruk katılan çiftçiler arasındaydı.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
MAHALLE MUHTARI VAROL, BAŞKAN YILMAZ'I KUTLADI
Programın açılış konuşması Değirmenköy İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Erkan Varol tarafından yapıldı. Varol, konuşmasında çiftçiye destek projelerini desteklediklerini belirterek devamını diledi. Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'ı hayvancılık ve tarım alanında yaptığı çalışmalar dolayısıyla kutladı.
YILMAZ: PROJELERİN SİZLERLE PAYLAŞARAK BÜYÜDÜĞÜNÜ GÖRMEKTEN MUTLUYUM
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Evet, geleneksel hale getirdiğimiz, üreterek, destek politikalarımızın devam ettiği ve yerli,bir milli sertifikalı arpa tohum dağıtım töreninde daha sizlerle bir aradayız. Üzerine koyarak arttırdığımız bu projelerin,sizlerle beraber paylaşarak büyüdüğünü görmekten duyduğum mutluluğu, bahtiyarlığı da ifade etmek istiyorum.
“SİLİVRİ'DE ALIŞIK OLUNMAYAN BİR HİKAYE YAZILIYOR”
Tabi kiSilivri'de hiç alışık olunmayanbir hikâye yazılıyor. Belediyeler çöp toplar, park, bahçe yapar, işte bugün altında durduğumuz yaptığımız kapalı pazarlar alanları inşa eder. Değirmenköy'ün girişinde ineklerin otladığı yere 1.000 kişilik profesyonel maçların oynanacağı, stat gibi statlar yaparlareğer yapabiliyorlarsa', asfalt yaparlar, kaldırım yaparlar vs. ama bu işlerin dışında belediyelerin, yerel idarelerin, üretim odaklı,yerel kalkınmanın başlayacağı köyün odak noktası olduğu, köylünün merkeze oturduğu politikalardan uzak dururlar.
“BERABER YOL YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Esasında her yerel yönetim gücünün yettiği nispetinde Trakya'da dünya kadar arazi var ve belediyelerimiz keşke işin bir ucundan tutsalar, bir can suyu olsalar, sizlere bir soluk olsalar. Çiftçilik gerçekten çok meşakkatli, çok emek isteyen bir iş. Bir de doğa afetleri ve tabiatın getirdiği risklerle karşı karşıya. Bazen her şeyi yaparsınız, doğa afetleri sizin yaptığınızı alıp bir gecede götürebiliyor. Onun için biz,size destek vermeye, beraber yol yürümeye devam edeceğiz.
“DEĞİRMENKÖY EN MÜSTESNA VE GÜZİDE MAHALLELERİMİZDEN”
Bakın İstanbul'un batı kapısı Silivri, Silivri'nin de batı kapısı Değirmenköy. Avrupa'ya açılan kapısı ve yeni yapılanmasıyla, yeni planlarıyla Değirmenköy en müstesna en güzide mahallelerimizden bir tanesi. Değirmenköy'de yaşayan çocuklar, anneler, kadınlar, yaş almış büyükler, engelli bireyler, bizim gözümüzü kapatacağımız, kulaklarımızı tıkayacağımız insanlar değil. Silivri, yalnızca merkezden ibaret anlayışıylayönetilemez. Silivri,Değirmenköy'ü ile Kurfallı'sıyla yalnız ve yalnız seçimlerden önce bir ay kala gelinip kahvelerde nutuklar atılan, oy istenen ve seçimden seçime hatırlanan bir yerleşim yeri olamaz.
“HERKESİN GÖNÜL KAPISINI AÇMAYA DİKKAT ETTİK”
Biz göreve geldiğimiz günden beri uzakları yakın yapmaya, gidilmeyen yerlere gitmeye,herkesin elini sıkmaya, gönül kapısını açmaya dikkat ettik. Çocuklarınızın derdiyle dertlendik. Ücretsiz dil kurslarından, burslardan, ücretsiz müzik okullarından, her mahalleye bir spor kompleksinden, kapalı pazarından, mahalle evinden her şeyi ulaştırmaya çalıştık. Yol çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Değirmenköy'ümüzde minibüs yolumuzu E-5'e bağladık. Mezarlığın altından giden yol E-5'e bağladı. Yanı başımızdaki Yusuf Ziya Caddesi'ni de çok kısa zamanda bitiriyoruz. Spor tesisimiz ilçelerde dahi olmayan bir kompleks haline geldi. BizDeğirmenköy'ü yalnızca seçimden seçime gelinen ya da seçim yatırımı olarak yapılan çalışma alanı olarak değil, burada yaşayan insanların her birinin birbirinden kıymetli olması nedeniyle, hiçbirini birbirinden ayırt etmeksizin hizmet etmeyi kendimize ilke edindik.”
“ÖZELEŞTİRİ YAPMAMIZ LAZIM”
“Değirmenköy müstesna ve çok güzel ama bakın, biraz önce esnafımızı dolaştım,orada abi dedi ki “Ya sen de tarlada çalışmışsındır… Biz şimdi çocuklarımızı, gençlerimizi tarlayave ahıra sokamıyoruz. Tarımla iştigal eden faaliyetlere yöneltemiyoruz''… Bakın, burada bir özeleştiri yapmanız lazım. Kamiloba'da dünyaya gelmiş bir kardeşinizim. Rahmetli babam da dahil buna, hepiniz şunu dedinizçocuklarınıza “Evladım oku adam ol benim gibi çiftçi olma''.Doğru mu? “Avukat ol, doktor ol, diyetisyen ol,psikologol, sosyolog oldediniz''. Şu an 10 binlerce psikolog, sosyolog, diyetisyen, işsiz ve fabrikalarda asgari ücretle çalışıyorlar. Oysaki çocuklarınıza “Ziraat mühendisi ol, veteriner ol, işletme oku,bizim tarım işletmemizi büyüt'' gibi yönlendirmeler yapsaydınızdurumumuz farklı olurdu” diyen Başkan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım toprakları, imarlı arazilerden daha değerli olacak, çok değerli olacak ve bizim topraklarTrakya'nın Türkiye'nin en verimli topraklarından. Onun için biz bu özeleştiriyi de bir an önce yapın.
“SALÇA FABRİKASI, ÜRETİCİLER KOOPERATİFİ OLMALIYDI”
Bu ayDomates Festivali'ni yapacağız bu alanda. Domatesle beraber Değirmenköy'ün bugüne kadar bir salça fabrikasının,DeğirmenköyÜreticiler Kooperatifi veya bir Kooperatif mantığıyla yapılmış olması gerekirdi. Menemenlik domates, salçalık domates, salça, domatesin kendisi, bakın bütün bunların yapılacağıgünlerin esasında yakında olduğunu ben buradan söylemek istiyorum.”
“ÜRETİM HİKAYESİNİ SİZLERLE YAZMAK İSTİYORUZ”
“Önemli, meşakkatli, uzun ve yorucu bir yol, ama imkansız değil” diyen Başkan Yılmaz, “Biz tarımla ilgili bir farkındalık yaratmak, size bir can suyu vermeye başladık ama Cenab-ı Allah nasip eder, büyüklerimiz, Cumhurbaşkanımız, genel başkanımız da takdir buyururlarsa,bir sonraki dönem sizlerde teveccüh gösterir,bizleri destekleseniz,ikinci dönemimizde çok başka hikayeleri,bolluğun, bereketin, refahın arttığı, üretimin ana tema olduğu, köylerin tekrar canlandığı, herkesin şehirden tekrar köyüne, mahallesine döndüğü bir üretim hikayesini sizlerle beraber yazmak istiyoruz” diyerek ikinci dönem adaylığına destek çağrısını Değirmenköylülerle buluşmasında da yineledi.
“BUNU BAŞARAN KOOPERATİFLER VAR”
Başkan Bey Değirmenköyde açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Başaran kooperatifler var, Torku, Kayseri Şekeri varama bir şeyi yapmamız lazım,kolektif üretim, kolektif pazarlama yani kooperatifçilik modeliyle belediyenin de sizin önünüze düştüğü bir üretim anlayışıyla tekrar köylerin, mahallelerin, canlandığı, canlandırıldığı bir model.
“İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY ÇALIŞMAK, ÇALIŞANLARI İTİCİ GÜÇ OLARAK DESTEKLEMEK”
Bunu İBB'ye anlatmaya çalışıyorumdilimin döndüğünce. Şehir planlarını yapmak için çaba sarf ediyoruz. Diyoruz ki “Bu şehrin tarım, turizm, sanayi üçlüsündedoğru bir şekilde planlanıp büyütülmesi gerekiyor''.Büyütülmesi derken, kişi başına düşen milli hasılanın, milli gelirinin ülke ortalamasının, nasıl ki ülkedekisertifika %8 bizim ilçemizde%85 ise, ülkedeki kişi başına gelir 10.000 $ ise,Değirmenköy'deki, Silivri'deki kişi başına düşen gelir 20.000 $olabilir. Cenabı Allah bu toprakları bize bahşetmiş, üretelim diye.Tembelliği bir kenara bırakırsak, kıskançlığı dedikoduyu bitirir,ortak hareket etme anlayışını ortaya koyarsak her türlü siyasi mülahazalardan ari bir şekilde biz bu hikayeyiDeğirmenköy'de yazabiliriz arkadaşlar. Her şey hayal etme ile başlıyor. Ama bunu yapmak için de ihtiyacımız olan şeyçalışmak, çalışanların önünü açmak,çalışanları itici güç olarak desteklemek.
“BİR KİLO TOHUM DAĞITAN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN”
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarımla ilgili ciddi çalışmalarımızı biraz önce de ifade ettiğim gibi taklit ediyorlar, çok teşekkür ediyoruz. Bakın bir kilo tohum dağıtan herkestenAllah razı olsun. Geçen sene İBB'ye ‘Size ücretsiz tarım danışmanlığı yapalım' dedim. Ne yaptılar biliyor musunuz?” diyen Yılmaz, İBB'ye yönelik eleştirisini şöyle iade etti: “Halk Ekmeğe sizlerden buğday satın aldılar. Hangi fiyattan aldılar? TMO'nun, yani devletin aldığı fiyatın tıpa tıp aynısından, 7 liradan buğday aldılar. Ya çiftçi bu buğdayı zaten satıyor sen niye çiftçiden buğday alıyorsun? “Halk ekmek için alıyoruz''dediler. ‘'Hayır halk ekmek için almıyorsun, burada şov yapmak için alıyorsunuz''dedik.Niye biliyor musunuz? Buradan aldıkları buğdaydan ekmek olmuyor. Buğdayımız ekmeklik buğday değil, işlemden geçirilmesi gerekiyor.Buradan aldığınız buğdayı almanız için bir neden olması lazım. Çiftçi buğdayını satamıyor olsa, elinde kalmışsa al kardeşim ama sen zaten çiftçinin sattığı buğdayı alıyorsun ve zarar ediyorsun. Evet,İstanbul Büyükşehir Belediyesi geçen yıl sizden aldığı buğdaydan zarar etti. Şunu dedim ‘TMO zaten bu buğdayı alıyor.Sen burada 10 TL zarar ediyorsan,gel 10 liraya, çiftçiye gübre desteği ver, 10 liralık mazot desteği ver. Sen çiftçiye bir şey yapmadın ki çiftçi TMO'ya veriyor zaten,çiftçiye 1 TL fazla da vermedin,aynı fiyata aldın''. Peki bu yıl niye buğday alınmıyor Halk Ekmek tarafından arkadaşlar? Çünkü yaptıkları yanlışı gördüler.Dinlemiyorlar,dinleseler yanlışı yapmadan, yanlışı göstereceğiz kendilerine.”
“TURİZM İMARLI BİR TANE YERİMİZ YOK”
Turizm Master Planı hazırlanması gerektiği konusuna Değirmenköy'de de değinen Yılmaz, “Turizmin dalga dalga şehirlere etkisi olur. Bugün Değirmenköy'de gelse bir yatırımcı dese ki “Değirmenköy'üngöleti, bu doğal güzellikleri arasında butik bir doğa oteli yapmak istiyoruz.''. Otel yapacakları yer yok biliyor musunuz? Turizm imarlı bir tane yerimiz yok Değirmenköy'de. Turizm Bakanımız'dan randevu almıştık, 3 gün sonra deprem yaşandı, görüşemedik. “Turizm master planını İBB yapsın'' dedik. Ekrem Bey'e anlattım. ‘Tarım arazileri, ormanın kıyılarına %5 imarlı, çok düşük tek kat imarlı gelip doğa otelleri yapılması için imar planlarına işleyelim,buraya İstanbul'da stresten bunalan insanlar gelsin, Silivri'de 2 gününü geçirsin, giderken deDeğirmenköy'ün domatesini, karpuzunu, tarhanasını, eriştesini.Bir de o otel bütün ürünlerini Değirmenköy'deki üreticilerden alsın dedim. Katmerli bir büyüme.Değirmenköy'deki çocuklarımız, gençlerimiz, annelerimiz o otellerde istihdam edilsin ve bunlar Doğaoteli olsun. Değirmenköy, Silivri bunlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi için Şile gibi Çatalca gibi bulunmaz bir mücevher ve nimet. Ama ne hikmetse biz Değirmenköy, Silivri'nin köyleri dediğimizde yüzleri ekşiyor. Buraları sırtınıza küfe görmekten vazgeçin. Biz sizin sırtınızda küfe değiliz. Biz bu şehre gıda anlamında ucuz gıdayı tedarik edebilecek, turizminve insanların nefes alabileceği bir fırsatız. Göremiyorlar. Arkadaşlar bu fırsatı görseler buraya yatırım yapmaya devam ederler. Biz sürükleye sürükleye, çeke çeke buraya yatırım yaptırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“SULAMA KONUSUNDA MESAFE ALMAKTA ZORLANIYORUZ”
“Çiftçilikle uğraşıyorsunuz,İSKİ'nin sulama hatları ne durumda arkadaşlar?Çiftçinin şikayeti var. Diyoruz ki ‘Bunu ya İBB ya DSİ'yi yapsın'.Siyaseten konuşmuyorum,ya hükümetimiz yapsın ya İstanbulBüyükşehir Belediyesi yapsın” diyen Yılmaz, “Çiftçi de ürününü sulasın daha fazla ürün alsın, daha fazla para kazansın. Biz ‘çiftçilik bitti, çiftçilik bitti' dersek çiftçiliği bitiririz. Çiftçiye destek olmak durumundayız. Çiftçiye yatırım yapmak zorundayız. Sulama kanallarıyla ilgili de biz muhtarımızla, meclis üyelerimizle, biz çalışma yürütüyoruz ama bir mesafe katetme konusunda da zorlandığınızı buradan söylemek istiyorum” dedi.
“İBB SİLİVRİ'YE BİR MEZBAHAYI ÇOK GÖRÜYOR”
Mezbaha konusunda Değirmenköy'de de giren Yılmaz, “Silivri'de hayvancılığa destek oluyoruz. Ne yapıyoruz? Ahırlarınızdaki hayvanların, evcil hayvanlar dahil hepsinin aşı ücretlerini Silivri Belediyesi olarak biz ödüyoruz. Gübrelerinizi ahırlarınızdan alıyoruz. Yine hayvancılığa destek olabilmesi için Silivri'ye çok ciddi bir bütçe ayırarak bir hayvan satış pazarı yaptık. Talep sizden geldi. Yaptık ama İstanbul'un tek hayvan pazarı olmasına rağmen, en modern en hijyen hayvan pazarı olmasına karşın yeterli talebi görmüyor. Hayvancılarımız “Başkanım hayvan pazarını yaptınız da burada bir mezbaha olmaz ise çalışmaz” diyor.Ben de ‘Yapayım” diyorum ama yapamıyorum.Niye biliyor musunuz? İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin görev yetki sorumluluğunda. Nasıl ki yangın çıktığında bu yangını itfaiye söndürüyor benim itfaiye aracım yok ise, nasıl sineklerdenşikayet ettiğinizde, sinek uçkun ile mücadele İBB'nin görevi ise, bende personel yok, ilaçlama aleti yok, ilaç yok. Herkesin görev yetki alanı var ve işte mezbahada yapma görevi yetkisi de İBB'ye ait. İBB'ye 3 tane arsa verdik. Kreş yaptı Ekrem Bey Allah razı olsun, teşekkür ediyoruz. Değirmenköy'de de bir arsa verdik, 8 derslikli kreş yapılması için bir sene sonra Değirmenköy kreşyapılması için yeterli nüfusa sahip değildir diye arsayı bize iade ettiler. Mezbaha yapma yetkisi İBB'nin, arsayı vermeyi teklif etmemize rağmen, İBB Silivri'ye bir mezbahayı çok görüyor. Verilen cevap şu ‘'Kestanelik'te, Esenyurt,Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca'ya hizmet edecek bir mezbahamız kurulmuştur''. Denemesi bedava bir tane koyun alalım,gidelim bakalım mezbahaya kapıları açık mı? Kapalı. Çünkü mezbaha kapalı.%85'i Kadir Topbaş döneminde bitti. %15'iniSayın İmamoğlu bitirdi, biz de sevindik, mezbaha gelecek Çatalca,Silivri hayvancıları bayram edecek ama 4 yıldır bitmiş mezbahayı ihale edip açamadılar.
Silivri'ye bir mezbaha lazım Kestanelik'teki mezbahaya gidemeyiz. HatırlayınDeğirmenköy'de mezbaha var mıydı? Ortaköy'de var mıydı? Kavaklı'da da vardı. Gümüşyaka'da da vardı,Celaliye veKamiloba'da da vardı. Her beldede bir mezbahane vardı ya belde belediyeleri varken şimdi 250.000, yazın ise 1.000.000 nüfuslu Silivri'ye mezbahane çok görüyorsunuz. Niye yapmıyorsunuz? “Yetkiyi verin ben yapacağım'' diyorum. Yetkiyi de vermiyorlar.Ya bu vatandaşa benim hizmet vermeme niye engel oluyorsunuz? Çok mu şey mi istiyorum arkadaşlar? Sen yap,arsa vereyim, yapmıyorsun.Ben yapayım,izin vermiyorsun, o zaman şunu istiyorum sizden, bu arkadaşlar Değirmenköy'e geldiğinde “Başkan böyle böyle söyledi,yalan mı söylüyor? Doğru söylüyorsa başkanın mezbaha yapmasına niye engel oldunuz'' diye onlara lütfen sorun.
“SİZE HİZMET ETMEK İSTİYORUM”
Siyaset bir yana oy bir yana, alkış bir yana hamaset bir yana,ben size hizmet etmek istiyorum. Benim elimi kolumu bağlamaya çalışıyorlar ama şunu da söyleyeyim, Tarım Bakanlığı, Et Balık Kurumu Genel Müdürü ile bir randevumuz var. Konumuzun gündem maddesinden bir tanesi Silivri'ye mezbahane yapılması, mezbahaneyi ille de yapacağız. Beraber yapacağız her şeye, herkese rağmen yapacağız. Öyle yağma yok. Ben buraya laleler dikeyim, havaya havai fişekler atayımdemiyorum ki mezbaha yapacağım diyorum.
Giydiğimiz çarıkları 4 buçuk yıldır ayağımızdan çıkarmadık. Görev süremin sonuna kadar da çıkarmayacağız. Sizle beraber dertleneceğiz,sizle beraber güleceğiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Yılmaz, Değirmenköy'de de mera ıslan projesi çağrısın yineledi, “Değirmenköyü'ndeki hayvancılara sesleniyoruz. Islah bekleyen meramız varsa hızlı bir şekilde projelendirerek meramızı ıslah edelim, otlarımızı ekelim. Hayvancımız ile bunları paylaşalım” dedi.
Değirmenköy'de 350 çiftçimize, sistiva ile ilaçlanmış, ekonomik değeri 1,5 Milyon TL olan 70 ton arpa tohumu dağıtıldı.
Sevginar SALİ