“Utanmamız gerekir”

“Utanmamız gerekir”

21.11.2015 11:53:01

Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım Ayı Olağan Toplantı gündeminde gerçekleştirdiği konuşmada tarım teknolojilerini içeren inovasyon çalışmalarının önemi üzerinde durdu.

"BÜYÜKŞEHİR’İN TARIM VE HAYVANCILIK POLİTİKASI OLUŞMAMIŞ”
Bütçenin kabul edilmesinin ardından söz alan Işıklar’ın sitem dolu teşekkür konuşması şöyle: "Sayın Başkanım, değerli divan üyelerim ve meclis üyesi arkadaşlarım hepinizi saygıyla selamlıyorum. Öncelikle 2016 yılının bütçesinin ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Emeği geçen komisyon ve meclis üyelerimiz ile bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Bütçe vesilesi ile söz almak istediğim husus; özellikle son dönemlerde gittikçe önem kazanan Türkiye geleceğinin korunacağının çok güzel bir örneği Silivri’de tarımın gelişimini gündeme getirmekti.  430 kilometrekare tarım alanımızın bölgemizin geleceği olduğunu anlatmak için söz aldım. Büyükşehir’in maalesef tarım-hayvancılık politikası oluşmamış. İstanbul’un 5400 kilometrekarelik alanında 1100 kilometrekare Çatalca, 900 kilometrekare Silivri ve bir sınırı da Arnavutköy olarak kabul ederseniz İstanbul’un beşte ikisi tarım alanı yani kent ve kent çevresi olarak tarımı düşünmek zorundayız.

"SADECE KONUTA DAYALI GELİŞİM ARANMAMALI”
Köy tüzel kişiliklerinin kaldırılmasından sonra bu konuda bir politikamız oluşmadığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Hollanda örneğini vermek istiyorum. Konya’dan ufak, 8,5-9 milyon nüfuslu bir ülke, bir karış toprağı yok ve 112 milyar dolar yıllık tarım geliri sağlayabiliyor. Tarımı Harran Ovası’nda, Balıkesir’de yapabilirsiniz ama kent ve kent çevresinde yapılacak olan tarım, inovatif bir tarım geleceği yaratmak demektir. Bilişim teknolojileri ve üniversitelerin yakınında tarım yapılmasının ayrı bir önemi olduğunu vurgulamak istiyorum. Türkiye 6 ay öncesine kadar şeker ekstratını İtalya’dan alıyordu. Gül üretiminde dünya üçüncüsüyüz ama gül suyuna dökülen gül ekstratını İngiltere’den alıyoruz. Bundan utanmamız gerekir. Büyükşehir olarak tarıma ve hayvancılığa önem vermek zorundayız. İstanbul’da sadece konut sektörüne dayalı gelişmeyi AVM’lerde, rezidanslarda aramak yerine Türkiye’nin geleceğinin tarımda olduğunu anlatmak için fırsat olarak gördüm.

"KAYNAK AYRILMALI”
Bütçelerde AR-GE’ ye ve inovasyona ayrılması gereken kaynaklar olması gerektiğini düşündüğüm için söyledim. Meclis üyelerinin Türkiye’de ilk defa 255 dönümlük bir alanda yapılmakta olan, inovasyon teknolojilerinin uygulandığı, ekstrat üretimlerinin ve iki üniversitenin doktora tezlerinin yapıldığı bir tarım alanından haberi olsun diye açıkladım. Büyükşehir Belediye Başkanı bölgeye büyük katkı yapıyor, yanındayız ama bireysel çabaların dışında İstanbul’un tarım politikasının oluşması anlamında bir fırsat olmalı diye düşünüyorum.”                         
Haber:
Hazal BAŞARAN

YORUM YAP