Uzay temalı bilimkurgu filmlerini izledikçe çoğumuz uzaya çıkmanın nasıl bir his olacağını düşünmüş ve hayaller kurmuşuzdur. Hatta bazılarımızın çocukluk hayalidir uzaya çıkabilmek. Nitekim insanoğlunun 20 Temmuz 1969'da Ay'a ayak basmasından kısa bir süre sonra bu hayaller daha ulaşılabilir bir hedef olmaya başladı.
Bir grup şanslı insan ise bu hayaline çoktan kavuşmaya başladı bile. Şuan için sadece üst düzey gelirli ailelerin ulaşabildiği bu hayale uzmanlara göre çok yakın bir zamanda tüm insanlık ulaşabilecek. Hepimiz uzaya gidebileceğiz. Zamanla oluşacak talep nedeniyle tıpkı günümüzde uçaklarla yapılan seyahatlerin maliyetlerinde olduğu gibi uzayda da turistik seyahat yapmanın daha az maliyetli olması ön görülüyor. Bu durumu ön görmelerinin nedenlerine baktığımızdaysa özel şirketler tarafından Uzay'da yapılması planlanan birtakım projelerdir hiç kuşkusuz. Dünya yörüngesinde kurulması planlanan otel, şişirilebilir yaşam kapsüllerinden oluşan özel bir istasyon ve aynı zamanda da uzay limanı projesi bunlardan sadece birkaçı. Bu projelerle birlikte daha çok insanın uzaya taşınması planlanıyor. Bu durumda da maliyetlerin azalması ön görülüyor.
Geleceğe dair yapılan bu planlamalar bir yana uzaya kısa süreli turistik seyahatler zaman zaman devam ediyor. Bu seyahati gerçekleştiren şanslı kişilerden biri olan İngiliz milyarder Richard Bransan kendi şirketinin uzay aracıyla uzaya giden ilk milyarder olarak tarihe adını çoktan yazdırdı bile. İngiliz iş insanı 5 kişilik ekiple birlikte Temmuz ayında uzayın başladığı sınıra kadar çıktı. Bu onun çocukluk hayaliydi. Çocukluk hayalini 70 yaşına geldiğinde gerçekleştirmiş oldu. Kendisinin de deyimiyle yıldızlara bakıp hayalperest bir çocukken yıllar sonra hayallerine kavuşup uzaydan dünyaya bakan bir yetişkin oldu. Sahibi olduğu Virgin Galactic şirketi ise 2023 yılında biletli uzay turları düzenlemeyi planlıyor. Bu tur için ise daha şimdiden 600 kişi rezervasyon yaptırmış durumda. Bilet fiyatlarıysa 250bin dolardan başlıyor. Şirketin hedefiyse her yıl 100 uçuş gerçekleştirmek.
Takvim yapraklarını biraz geriye doğru çevirdiğimizdeyse 2001 yılının bahar ayında Dennis Tito Rusya Uzay Ajansı'na 20 milyon dolar ödeyerek Uluslararası Uzay İstasyonunda 8 gün kaldı ve uzay turisti ünvanına sahip ilk kişi oldu.
Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Oliver Daemen ise Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, kardeşi Mark ve 82 yaşındaki Wally Funk ile 18 yaşında uzay yolculuğuna eşlik ederek uzaya giden en genç insan unvanını aldı. Aynı seyahatte yer alan Wall Funk ise uzaya giden en yaşlı kişi oldu.
Şuan için dünyaya uzaktan bakabilmek az sayıda kişiye kısmet olsa da önümüzdeki yıllarda uzay turizminin daha rahat ulaşılabilir olacağı ön görülmektedir. Henüz yolun başında olan uzay turizminin insanoğlunun uçsuz bucaksız duyduğu keşfetme ve merak etme arzusuyla çok daha hızlı bir şekilde gelişeceğini öngörmek mümkündür. Dünya genelinde uzay turizmine ayrılan yatırım miktarı ve yürütülen reklam kampanyalarına baktığımızdaysa geleceğe dair ümit verici olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye özelindeyse uzay turizmine yönelik ilk yatırım özel bir turizm seyahat acentesi tarafından yapıldı. Bu firma geleceğin turizm trendinin gelişmesine yönelik katkıda bulunmak ve öncülük etmek adına SCX firmasına ait X-Cor Lynx Uzay roketinin Türkiye temsilciliğini üstlenerek yakında turistleri kabul etmeye başlayacaklarını duyurdu. Uzay yolculuğunun bedelini ise 100 bin dolar olarak açıkladılar. Firmanın bu açıklamasının ardından Türkiye'den hayallerine ulaşmak isteyen 300 kişiyse ön başvuru yaptı. 3 kişi ise parasını peşin ödeyerek kesin kayıt yaptırdı.
Bu yazımı yazdığım dakikalardaysa uzay turizminin geleceğini olumlu yönde etkileyecek bir gelişme yaşandı. Amerikalı uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX firması, içinde astronot olmadan çalışabilecek bir roket ürettiğini son dakika haberi olarak basına duyurdu. Firma, üretilen roketle çok yakın bir zamanda 4 yolcuyla birlikte uzaya 3 günlük bir seyahat düzenlemeye hazırlanıyor. Bugüne kadar uzay uçuşlarında astronotların desteğine ihtiyaç duyulduğu için astronotlar olmadan uçuşlar yapılamıyordu. Uzay uçuşları tarihinde bir ilk olacak olan bu önemli gelişme uzay turizminin geleceği için oldukça önemli bir adımdır.