“Üzerimize düşen neyse yapacağız”
Halk Toplantısı Beyciler’den sonra Çayırdere Mahallesi ile devam etti. Çayırdere Mahallesi’nde yapılan ve yapılacak olan çalışmaları mahalle sakinleriyle paylaşan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar’a Başkan Yardımcıları Mehmet Has, Bora Balcıoğlu ile Hasan Solak, Belediye Meclis Üyesi Zafer Bıyıklı ve Mehmet Bulut, birim müdürleri ve sorumluları, Çayırdere Mahalle Muhtarı Mustafa Dönmez eşlik etti. Çayırdere halkı toplantıya yoğun ilgi gösterdi.
"HİÇBİRİMİZ HEPİMİZDEN DAHA MUKTEDİR DEĞİLİZ”
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, mahalle toplantılarını gerçekleştirme amaçlarına şu sözlerle değindi: "Değerli hemşerilerim, mahalle toplantılarını her yıl mutlaka yapacağız. Etraftaki ilçelerin birçoğunda yapılmayan uygulamayı biz yapıyoruz. 2015 yılı içerisinde yaptıklarımızı, 2016 yılında neler yapacağımızı paylaşıyoruz. 06.12.2012 tarihinde yine bu kahvede gerçekleştirdiğimiz toplantıda, belde belediyelerimize köy tüzel kişiliği kapatılmamış gibi hizmet etmeyi sürdüreceğiz, hizmetlerin yakın takipçisi olacağız demiştim. 3,5 sene içerisinde imkanlarımız ölçüsünde yapacaklarımızı size yerinde sormak istedik. Ortak akılla beraber yöneteceğiz. Aynı şeyi düşünmek zorunda değiliz, farklı düşüncelerimiz olabilir; saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde diyalog kuracak, önerilerimizi dile getirecek, sorunlarımızı çözeceğiz. Silivri Belediyesi olarak buradayız. Üzerimize düşen ne ise onu yapacağız. Korumamız gereken kapıları açık tutma anlayışıdır. Şu anda Silivri’de nüfus sayımı yapsanız 225 bin civarı rakama ulaşırsınız. Anadolu’nun birçok ilinden büyük. 35 tane de mahallesi var. O yüzden biz çıkacağız meydanlara… Herkes derdini, sıkıntısını paylaşacak, biz de yaptıklarımızı söyleyeceğiz. Yapacaklarımızı sizin görüş ve önerilerinizle beraber şekillendireceğiz. Hiçbirimiz hepimizden daha muktedir, daha yapabilir, daha akıllı olamayız.”
"TARIM ARAŞTIRMA MERKEZİ KURAN TEK BELEDİYEYİZ”
Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ni (TÜRAM) anlatan Başkan Özcan Işıklar, tarımın Silivri’nin geleceği olduğunu, "Topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Silivri’de ayçiçeği, buğday, kanola dışında bir şey üretilmiyor. Verim gittikçe düştüğü gibi kazanç da sağlamıyor. Gümüşyaka’da 6,5 yıldır 250 dönüm yerde Namık Kemal Üniversitesi ile birlikte yüksek gelir getiren aromatik bitkileri denedik. Fide ve tohumları yetiştireceğiz. Anlaşma yaptığımız Tarım Kredi Kooperatifi de köylümüze Tarım Kredi Kooperatifi’ne üye olması kaydıyla faizsiz kredi verecek. 1 dönüm buğdaydan aldığınızın 15, 18, 20 kat fazla getirili ürünleri yetiştirebileceksiniz. Hep topraklarımızı koruyalım, bunlar bir nimet, bizim geleceğimiz diyorduk ya ispatı lazımdı. Tarım araştırma merkezi kuran tek belediyeyiz. Tarımda dünyanın gittiği yere biz de gideceğiz. Almanlar İkinci Dünya Savaşı’nda balkonlarında patates yetiştirerek bu duruma geldi. Üretim, üretim, üretim ama akılla, alıcısı olan bal için üretim! Tarımla kalkınmayı öğrenmemiz lazım. Topraklarımızı kaçak yapılara kurban etmeyecek, bir nimet gibi koruyarak ekonomik kalkınma aracına dönüştüreceğiz.” sözleriyle ortaya koydu.
"ÇAYIRDERE’NİN TAPU SORUNU ANKARA’DA BİTİYOR”
Çayırdere’nin yıllardır süren mülkiyet sorunuyla ilgili Işıklar, "Belediye’nin çözmesi gerekenlerin dışında Çayırdere’nin ilgili kurumların çözmesi gereken başka sorunları da var. Buradaki tapu, 2B problemlerinin plan açısından takibini belediye olarak yapıyoruz. Ankara’da bitecek olan bir yasanın takibi, bizim dışımızdaki bu hakkaniyetin sağlanması noktasında 81 senedir üzerinde kiracı gibi durulan toprak sorununun bir an evvel çözülmesi en büyük dileğimiz. Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları hep beraber yaşadık. Zorlukların üstesinden gelmek için uyum içinde çalışmanın kıymetini daha iyi anlarken şart olduğunu da gördük.” dedi.
"KANUN DIŞI BİR ŞEY YAPAMAYIZ”
Geçtiğimiz aylarda maliye hazinesine ait kaçak yapıların yıkımını gerçekleştiren Silivri Belediyesi’ne karşı oluşturulan kara propaganda hakkında düşüncelerini açıklayan Işıklar, "Yasaların bizi de sınırladığı ve bağladığı yerler var. Planı olmayan, tapusu ve mülkiyeti olmayan yerde kanun dışı şeyler yapamayız. "Yıkım yapıyor” diye belediyeyi suçlamak, yanlış bir algı oluşturmak tetikçiliktir. Bunun şikayeti geldiği zaman bana yazı geliyor. Eğer yıkımı yapmazsam Savcılık belediyeyi sorumlu tutar.
"PLANLAMADA İŞİN TAKİPÇİLİK KISMI BİZDE”
Biz işin en ucundayız. Plan yapısı, tapu ve 2B sorunlarının çözülmesi lazım. Hükümet işi yapacak, biz de takipçisi olacağız. Bir lütuf ya da ihsan olarak değil görev olarak yapılması gerekir. Çayırdere’nin plan şekli bellidir. Bunun dışında yapılacak her şey için belediyeden izin alınması gerekiyor. 1/5000’lik planı yapan biz değiliz, Büyükşehir Belediyesi yapıyor. 1/1000’lik olan uygulama planlarını biz yapıyoruz. Yani takipçiliği bize düşüyor. Vatandaşla asla karşı karşıya gelmekten yana değilim. Hiç kimsenin malına mülküne zarar vermek asla istediğimiz bir şey değil.” diye konuştu.
DÖNMEZ, DOĞAL GAZ İSTEDİ
Kısa bir hoş geldin konuşması yapan Çayırdere Mahalle Muhtarı Mustafa Dönmez, bazı mahallelerde doğalgaz altyapısı oluşturulmadığını söyleyerek Silivri Belediyesi’nin gerekli çalışmalar için önayak olmasını istedi.
Toplantının akabinde planların teknik boyutu hakkında Mehmet Has, bilgilendirmede bulundu. Vatandaşların görüş, öneri ve sorunları dinlenerek yetkililer tarafından cevaplandırıldı.
ÇAYIRDERE MAHALLESİ’NDE 2015 YILINDA NELER YAPILDI?
Silivri Belediyesi 2015 yılı yatırım faaliyetleri kapsamında Çayırdere Mahallesi’nde tuvenan malzeme ile toplam 6000 metrekare yol zemin iyileştirmesi yapıldı. Çayırdere okul içi futbol sahasında düzenleme çalışmaları yapıldı. Durak imalatı ve tadilatı gerçekleştirildi. Dere geçişine köprü inşa edildi. Muhtarlık önünde peyzaj ve düzenleme çalışmaları yapıldı. Çocuk parkında mevcut alana kauçuk zemin yapılarak, çocuk oyun grubu, spor aleti ve engelsiz spor aleti takıldı. Elvan Sokak Çocuk Parkı’nda ve Çayırdere İlköğretim Okulu Bahçesi’nde park düzenleme çalışmaları gerçekleştirildi. Çayırdere Spor Sahası Hydro Tohumlama uygulamasıyla çimlendirildi ve çevresinde düzenleme çalışmaları yapıldı.
Çayırdere okuluna 86 kg boya, 350 kg sıvı temizlik malzemesi ve 40 rulo çöp torbası verilmiştir. Kapalı Pazar yeri aydınlatma bakım ve onarımlarının yapıldı. Cami temizliği de düzenli olarak yapılmaktadır.
2016 YILINDA NELER YAPILACAK?
Silivri Belediyesi 2016 yılı yatırım faaliyetleri kapsamında; Futbol sahası ve düğün salonu arasındaki alanın düzenlenmesi yapılacak. Mahalle muhtarlığının bulunduğu hizmet binasının tümüne (dükkanlar dahil) doğalgaz anakolon tesisatı yapılacak.
Çalışmaları başlatıldı. Pazar yerinde bulunan tuvaletlere inen merdivenlerin tamiratlarının yapılacak. Çayırdere ilkokulunun okul kapılarının tamiratları yapılacak. Düğün salonu içerisinde bulunan tuvaletlerin tamiratı yapılacak.
Hazal BAŞARAN