Volkan Yılmaz: Bu rant değil, halk odaklı bir proje

Volkan Yılmaz: Bu rant değil, halk odaklı bir proje

04.04.2022 14:34:27

Yat Limanı, Barınak, Yeni Balıkçı Barınağı ve Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi ile ilgili imar planı gündem maddesi çerçevesinde ilçemizin en cazip noktalarından, sahilde yapılması gündemde olan çalışmaları mecliste değerlendiren Başkan Volkan Yılmaz, “1993 Yılındaki onaylı Yat Limanı projesine ilave olarak plajımız, rekreasyon alanımız en önemlisi balıkçı esnafımızı koruma adına yeni bir balıkçı barınağı tanzim edip şehrin en kıymetli olan alanını Silivrililerin kullanımına açık bir şekilde amatör denizcilik bölgesi ilan edeceğiz” şeklinde konuştu.

Silivri Belediye Meclisi'nin Nisan oturumunda “Silivri İlçesi, Yat Limanı, Barınak, Yeni Balıkçı Barınağı ve Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi Amaçlı 1/5000 Ölçekli Revizyon + İlave Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planının görüşülmesi” şeklindeki gündem maddesi ele alındı.

“KEŞMEKEŞİ SONA ERDİRMEK İÇİN 2,5 YILDIR ÇALIŞIYORUZ”

İmar ve CHP Grubu'nun önerisi ile Çevre Komisyonuna havale edilmeden önce konuyla ilgili Başkan Volkan Yılmaz meclisi ve kamuoyunu şu şekilde bilgilendirdi: “Burası Silivri'mizin en kıymetli, güzide alanı. Vatandaşlarımızın sosyalleştiği, çay bahçelerinin, kafeteryaların, restoranların bulunduğu bölge. Ama bir keşmekeşlik içinde olduğu, İl Tarım Müdürlüğünün sürekli yazışmalarda bulunduğu, Küpeşte'den Silivrispor Lokaline, balıkçı barınaklarının tamamının yıkım kararı Silivri Kaymakamlığı ve Silivri Belediyesine ulaşmış vaziyette. Buradaki keşmekeşliğe son vermek ve Silivrili vatandaşların bu alandan çok daha rahat, estetik ve şık bir şekilde faydalanması adına yaklaşık 2.5 yıldır bir çalışma sürdürüyoruz.

Planlama alanı sınırları içerisinde 10.02.1993 onay tarihli Silivri dolgu alanı sahil düzenlemesi yat limanı imar planı zaten mevcut. Silivri Belediyesi'nin yeni yönetimi olarak yeni bir plan teklifinde bulunduk. İlk planda büyükçe bir dolgu alanı, plajlar ve büyük bir yat limanı öngörülüyor.

Bizim öngördüğümüz planda yat limanı aynı şekilde korunurken dolgu alanı biraz küçültülüyor. Balıkçılarımızın kullandığı 54 üyelik kooperatifimize Tarım ve Orman Bakanlığımızdan tahsis edilen alanla ilgili önceki projede hiçbir şey yapılmamış. Bizim projemizde balıkçılarımızın yeni bir balıkçı barınağı inşası var. Keşmekeşin yaşandığı alanda da amatör denizcilik bölgesi adı altında mini bir yat limanı yapmayı planladık. Bakanlıkla bu konuları görüştük. Çevre, Ulaştırma, Tarım Bakanlığı ile yazışmalarımızın hepsi olumlu. En son Çevre Bakanlığımız bizden, Büyükşehirden, birçok kurumdan bu yeni projeyle ilgili görüşlerini istedi. Silivri Belediyesinin bu görüşünü meclis kararıyla Bakanlığa ulaştırmasını talep ettiler. Yapılacak yeni çalışmada park, spor ve rekreasyon alanları 80 bin 660 m2, kumsal ve plaj alanları 17 bin 202 m2, kıyı koruma ve yapılar 3 bin 672 m2, yat limanı 110 bin 918 m2, balıkçı barınağı 14 bin 378 m2, barınak 23 bin 508 m2, su yüzeyi 310 bin 630 m2, yol 16 bin 228 m2.

Bu konuda yaptığımız çalışmaları özetlemek istiyorum; Ulaştırma Bakanlığının yat limanı projesi ile entegre olacak şekilde Silivri Belediyesi himayesinde yürütülen barınak, yeni balıkçı barınağı ve park, yeşil alanlar, spor alanları ve plaj alanı gibi açık alan kullanımlarını içeren kıyı düzenlemesi projesi başlatılmıştır.

İlgili proje sonucunda hazırlanan dolgu imar planı ve ÇED çalışmaları devam etmektedir.

Proje kapsamında, kent merkezinde yer alan ve mevcut durumda yetersiz durumda olan balıkçı barınağı yerine yeni bir balıkçı barınağının inşa edilmesi, bununla beraber mevcut balıkçı barınağının da, amatör denizcilik bölgesi ve aktivite alanlarını içerecek şekilde barınak olarak düzenlenmesi hedeflenmektedir.

Dolgu alanında ayrıca Silivrili hemşerilerimizin park, spor ve rekreatif ihtiyaçlarını karşılayan yaklaşık 80.000 m2 alana sahip açık alan düzenlemeleri ve 17.000 m2 alana sahip plaj alanı düzenlemesi hedeflenmektedir.

Belediyemiz tarafından hazırlanan barınak, balıkçı barınağı ve sahil kesimini içeren kıyı düzenlemelerine ilişkin ön projeler Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygun bulunmuş, buna yönelik hazırlanan dolgu imar planları ile Ulaştırma bakanlığının yat limanına ilişkin hazırladığı dolgu imar planları birleştirilerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na onay için sunulmuştur.

Bu süreçte ÇED çalışmaları da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na belediyemiz ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ayrı ayrı sunulmuştur.

Marmara Denizi'nin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi sonrasında imar planı onay süreci, Mekansal Planlar Genel Müdürlüğünden, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne geçmiştir. Çalışmalar bu genel müdürlük tarafından sürdürülmekte olup, kurum görüşlerinin toplanması aşamasına geçilmiştir.

Bu aşamada belediyemizden de meclis kararı istenmiştir. Konu bu amaçla meclis gündemimize gelmiştir.

“BU RANT DEĞİL HALK ODAKLI BİR PROJE”

1993 Yılındaki onaylı Yat Limanı projesine ilave olarak plajımız, rekreasyon alanımız en önemlisi balıkçı esnafımızı koruma adına yeni bir balıkçı barınağı tanzim edip şehrin en kıymetli olan alanını Silivrililerin kullanımına açık bir şekilde amatör denizcilik bölgesi ilan edeceğiz. İnşallah bu projeyi kısa sürede hayata geçirir Silivri'ye hizmet adına önemli bir imza atmayı hedefliyoruz. Bu, rant odaklı bir proje değil, halk odaklı. Halkın denizlere daha rahat ulaşması ve rekreasyon alanlarının arttırılmasını amaçladık. Hem de bugünkü Silivri'ye hiç yakışmayan görüntülerin ortadan kaldırılıp daha sağlıklı, kontrol edilebilir bir amatör denizcilik bölgesine kavuşturmayı hedefliyoruz. İnşallah bu projemiz Silivri'ye çok yakışacak.”  

Sevginar SALİ

YORUM YAP