Volkan Yılmaz: Kooperatiflerin olması gerekiyor

Volkan Yılmaz: Kooperatiflerin olması gerekiyor

30.08.2023 12:59:55

Tarımsal destek programlarına Gazitepe'de yerli, milli ve sertifikalı arpa tohumu dağıtarak, devam eden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Özellikle genç ve kadın üreticilerin içerisinde yer aldığı kooperatiflerin olması gerekiyor. Kolektif bir üretim anlayışıyla katma değeri yüksek ürünlerin, kent tarımının ve aile işletmelerinin sayısının artması gerekiyor” mesajını verdi.

Silivri Belediyesi tarafından 29 Ağustos 2023 tarihinde Gazitepe Mahallesi'nde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa ve Saman Dağıtım Töreni düzenlendi.
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Gazitepe Mahalle Muhtarı SecattinIldız, Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral programa katılarak görüşlerini paylaştılar.
Tören, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
GAZİTEPE MUHTARINDAN TEŞEKKÜR
Açılış konuşması Gazitepe Mahalle Muhtarı SecattinIldız tarafından yapıldı. Ildız, şu sözlerine yer verdi: “Silivri Belediyesinin 2020 yılında başlattığı bu hizmet 2023 yılına geldiğimizde artarak devam etti. Mahallemize 2020 yılında 16 ton arpa tohumu, 2021 yılında 20 ton, 2022 yılında 24 ton arpa tohumu dağıtıldı. Bu yılla beraber yaklaşık 90 ton arpa tohumu dağıtımına ulaşmış olacağız. Bu da yaklaşık 600 bin lira civarında destek anlamına geliyor. Bu da Başkanımızın çiftçiye ve hayvan yetiştiricisine verdiği önemi gösteriyor. Üreticilerimize yönelik katkılarından dolayı Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz ve Silivri Belediyesine teşekkür ediyorum.”
KULOĞLU: SİLİVRİ OLARAK ŞANSLIYIZ, ÇÜNKÜ ÇOK ÇALIŞKAN BİR BAŞKANIMIZ VAR
Silivri Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Silivri olarak çok şanslıyız, çünkü çok çalışkan bir Başkanımız var. Hem de üreticiye değer veren, her zaman yanlarında olan bir Başkanımız var. Bu konuda gerçekten de hakkını ödeyemeyiz. Geçen gün harman yerinde ihtiyacımız oldu, aradık, sağ olsun hemen kepçeyi ve dozeri gönderdi. Huzurlarınızda bir kez daha şahsım, kurumum ve tüm üreticiler adına teşekkür ederim. Başkanım sağ olsun, bu çalışmaları geleneksel hale getirdi. Hızına artık yetişemiyoruz. Arpa, ayçiçeği, silajlık mısır olsun, tarımı ve çiftçiyi birçok konuda destekliyor ama bunlar tabi özellikle böyle yıllarda bizim için çok daha kıymetli. Girdi maliyetlerinin bu kadar yükseldiği, verimin düştüğü zamanlar…
“İTHAL FİRMALARI GÖZÜMÜZDE BÜYÜTMÜŞÜZ”
Dağıtılan tohumlar yerli ve milli. Bunlara destek verdiğimizde gördük ki ithal firmaları gözümüzde büyütmüşüz. Yerli üreticilerimize destek verdiğimizde, onlardan aşağıda kalmayacağını, çok güzel tohumların üretilebileceğini gördük.
“HEM TARIM GELİŞTİ, HEM ÜLKEMİZ KAZANDI”
Almış olduğunuz verimlerle, aslında en güzelini siz göstermiş oldunuz. Hem tarım gelişti, hem ülkemiz kazandı.
“SİLİVRİ, ARTIK CEZAEVİNDEN İBARET DEĞİL, BURADA TARIMIN YAPILDIĞINI HERKES BİLİYOR”
Burada beni en çok sevindiren şu oldu; herkes artık Silivri'nin cezaevinden ibaret olmadığını, burada tarımın yapıldığı ve geliştiğinin farkında. Kanola ve ayçiçeği tarlalarında fotoğraf çektirmeye, gezmeye, dolaşmaya geliyorlar. Artık Silivri'yi biliyorlar. Bu konuda Başkanıma teşekkür ederim.”
ORAL: BAŞKAN YILMAZ, SİLİVRİ'Yİ BİR TARIM KENTİ YAPTI
Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, konuşmasında şu sözlerine yer verdi: “Başkan Volkan Yılmaz, Silivri'yi bir tarım kenti yaptı. Tarım konusunda marka şehir haline geldi.
Tarım, her geçen gün biraz daha önemli hale geliyor. İnsanlar önemli olduğunu söylüyorlar ama yapılan genel destekler, Silivri Belediyesinin yatıklarının altında kalıyor. Gazitepeli çiftçilere bu güne kadar 90 ton arpa tohum desteği yapılmış. Üretime destek çok önemli. Devamını diliyoruz. Mutlaka arkası gelecek. Artarak devam etmesini bekliyoruz. Başkanımıza teşekkür ediyor, üreticilere de bereketli bir sezon diliyoruz.”
YILMAZ: SİLİVRİ, MARKE KENT OLACAK DERKEN POTANSİYELELERİNİN FARKINDAYDIK
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada Gazitepeli hemşerilerine şu sözlerle seslendi: “Göreve geldiğimizde çok çalışacağımızı söylemiştik. Koşar adımlarla sizlere hizmet edeceğimizi de... Silivri'nin potansiyellerinin farkındaydık. Silivri, İstanbul'da marka kent olacaksa, bu markayı oluşturacak, diğer ilçelerden onu farklı kılacak, tercih edilecek hale getirecek potansiyellerinin olduğunun farkındaydık.
“MARKANIN BİR DEĞERİ; TARIM, ÇİFTÇİLİK VE HAYVANCILIKTI
İşte bu potansiyellerin içinde yer alan bir marka değer de üretim ve kırsal kalkınmanın başlayacağı tarım, hayvancılık ve çiftçilikti. Bunu 440 km2 ekilebilir Trakya ve Türkiye'nin en verimli arazilerinin arasında olan Silivri'nin verimli topraklarına inanarak ve güvenerek söylemiştik.”
Başkan Yılmaz, geçmişte atalarımızın yazdığı hikaye ile 7 milyonluk İstanbul'un gıda ve hayvancılık üssü bir Silivri'nin varlığını hatırlattı. Ürettikleri ürünlerle tüm İstanbul'u beslediklerini anlattı. Tarım topraklarından kopuş ve satılması, üretimden vazgeçilmesi gibi hataların yapıldığından söz etti. Bu toprakları yeniden ekilmesi, gençlerin ve çocukların yönlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Başkan Yılmaz, dünden ders çıkarılması gerektiğini, aynı hataların yapılmaması gerektiğini savundu.
TARIMSAL HİZMET VE DESTEKLERİMİZ
Tarımsal üretimin desteklenmesi konusunda Belediye olarak mücadele verdiklerini anlatan Yılmaz, yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: “4 yıl önce 300 dönüm ile bir üretim seferberliğine başlatmıştık. Bugün 4.000 dönüm ile devam ediyoruz.
Tarımsal üretime kazandırdığımız arazilerimizin 1.750 dönümlük kısmına yerli ve milli tohumluk arpa ekimi yaptık. Ektiğimiz arpalardan maddi değeri yaklaşık 20 milyon lirayı bulan 1000 ton tohum çıkardık. Bu tohumların 600 tonunu üreticilerimizle paylaşacağız. Paylaştığımız tohumlarla 30 bin dönüm arazi ekilebilecek. Dağıtımını gerçekleştirdiğimiz tohumların maddi değeri ise yaklaşık 12 milyon lira.
Kalan 400 ton arpa tohumunu 2000 paket milli hibritayçiçek tohumu ile takas edeceğiz. Bu tohumlarla da yaklaşık 50.000 dönüm arazi ekilebilecek. Bu bağlamda bu sezon 75.000 dönüm araziyi yerli ve milli tohumlarla buluşturacağız.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ, TÜRKİYE'DE EN ÇOK TARIMSAL ÜRETİM YAPAN BELEDİYE”
Türkiye'de yerel yönetimler marifetiyle en büyük tarımsal üretimin yapıldığı belediye Silivri Belediyesi. Bunu başarmak için çok çalıştık. Çiftçisine üreterek en çok destek veren belediye Silivri Belediyesi. Mesai arkadaşlarıma ve çiftçi kardeşlerime çok teşekkür ediyorum. Kamu personeliyle, Belediyelerin hiç alışık olmadığı bir yöntemle yapılabilmesi gerçekten de zordu. Bizimle dalga geçenler oldu. Biz yine de çiftçinin yanında olduk.
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu sene de hasatlarımızdan elde ettiğimiz samanları ücretsiz bir şekilde dağıtmaya devam ediyoruz. Kendi arazimizden elde ettiğimiz ve bağışçı üreticilerimizin katkıları ile toplam 50.000 balya samanı üreticilerimize hediye ediyoruz. Bu yılki mahsulden dağıtımını yaptığımız samanların bugünkü yaklaşık maddi değeri 2,5 milyon lirayı buluyor.
Silivri Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl ilçemizde faaliyet gösteren çiftçi ve hayvancılarımıza verdiğimiz destek 25 milyon lirayı geçti. Her yıl bu desteği arttırmaya devam ediyoruz. Bu yıl ki desteğimiz 30-35 milyonu bulacak.
Silivri Belediyesi, Türkiye'deki beldelerden büyükşehirlere kadar tüm yerel yönetimlere öncü, örnek ve önder projeler geliştirdi. Şuan İstanbul'un ve bölgemizin en büyük çiftçilerinden birisiyiz.
Tarımsal manada yaptığımız hizmetlere kısaca değinmek istiyorum.
2 yıl önce Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimizde (TÜRAM) Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tohumcular Derneği ve Silivri Belediyesinin ortaklığıyla bir Ar-Ge çalışması yaptık. 8 tane yerli ve milli Türk ayçiçek tohumunun deneme ekimini gerçekleştirdik.
Oradan aldığımız sonuçla Silivri Belediyesi olarak 1.200 dönüm arazimize yerli ve milli ayçiçek tohumu ekmeye karar verdik. Sonucunun ne olacağını hiç düşünmeden 1.200 dönüm arazimize ekim yaptık. Çünkü biz Türk tohumcusunu, Türk ıslahçısını desteklemek zorundayız. Tohumcuların şevkini kırarsak onlar bir bayilik alıp İsrail tohumunu satmaya devam ederler.
Ayçiçek ekiminden hasat ettiğimiz ürünleri 65 bin litre ayçiçek yağına dönüştürerek bu yağları gariple, gurebayla ve bu toprakların sahibi köylülerimizle paylaştık. Paylaşmaya da devam ediyoruz.
Ayrıca Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutladığımız 2023 yılında, TR-2242 markalı 2023 paket yerli ve milli hibritayçiçek tohumunu çiftçilerimizle paylaştık.
Atık Gübre Serpme Makinamız sizlere hizmet vermeye devam ediyor. Her yıl ortalama 25.000 dönüm araziye gübrelerini ücretsiz bir şekilde atıyoruz. Böylelikle çiftçimizi, hayvancımızı 5 milyon lirayı bulan bir maliyetten kurtarıyoruz.
Danamandıra'da barbunya eken çiftçilerimize gübre desteği, Selimpaşa'da kadın üreticilerimize 500 dönüm yer tahsisi yaptık.
Gümüşyaka Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezimizde bulunan seralarda yetiştirilen 90.000 fideyi 650 kadın üreticimizle paylaştık.
“TÜRKİYE'DE İLK TEKNOPARKI KURDUK”
İlçemizde tarımsal üretimin gelişmesi, doğru ve bilinçli tarım yapılması, ürün çeşitliliğinin artması çok önemli. Kadir Has Üniversitesi ile birlikte bir Teknopark kurduk.
Bir belediye ile üniversite iş birliğiyle Türkiye'de kurulan ilk Teknopark olduk.
Bu Teknoparkın faaliyet alanlarında; bilişim, yazılım, afet yönetimleri gibi birçok proje var. Ama bizim burada lokomotif gördüğümüz bir Tarım Teknoparkı olacak.
Özellikle genç ve kadın üreticilerin içerisinde yer aldığı kooperatiflerin olması gerekiyor. Kolektif bir üretim anlayışıyla katma değeri yüksek ürünlerin, kent tarımının ve aile işletmelerinin sayısının artması gerekiyor.
“TÜRKİYE'NİN ÇOK ÇOK ÜZERİNDE VERİMLER ALINDI”
Ar-Ge çalışmaları da yapıyoruz. Bugün yerli ve milli, Seymen marka arpa tohumu dağıtacağız. Türkiye'nin çok çok üzerinde 800-850 kg ve hatta 900 kg'lara varan verimler alındı. Düşünsenize 10 dönüm yerden 800 -900 ton arpa alıyorsunuz. Sertifikalı olduğu için dönümüne 500 lira teşvik alıyorsunuz. Bu yıl alımlarda sıkıntı yaşamış olabiliriz ama aşılır. Devletimiz her zaman güçlü ve çiftçinin yanında. Girdi maliyetlerini biliyorum.
GAZİTEPELİ 125 ÜRETİCİYE 500 BİN LİRA DEĞERİNDE ARPA TOHUMU DAĞITILDI
Bugün Gazitepeli 125 üreticimize, maddi değeri 500 bin lira değerinde arpa tohumu dağıtacağız. Ekonomik değerine çok takılmıyoruz, dağıtılan tohum önemli. Rekolteniz yüksek olsun diye Sistiva ilacını kullanıyoruz. İlaç maliyeti 1 milyon lira. Bu maliyete sizin yerinize biz katlandık.”
Başkan Yılmaz, üretimde yerli ve milli arpa tohumların önemine bir kez daha dikkat çekti.
Silivri Belediyesi'nin kendi tarım arazilerinde üretim yaparak 35 milyon lira değerinde tohum desteğinde bulunduğunu hatırlattı.
İBB ile ayrıştıkları konula da değinen Başkan Yılmaz, Silivri'ye gelmesi gereken hizmetler noktasında ön açıcı ve yol gösterici olduklarını, zaman zaman yaptıkları muhalefetle de bazı şeyleri sürükleyerek ilçemize getirdiklerini paylaştı. Sundukları önerileri İBB dikkate aldığında çiftçi, hayvancı ve kırsalın kazanacağını dile getirdi. İstanbulluların hafta sonu nefes alabilecekleri kaçış rotası, uygun ürün alabilecekleri toprakların sahibi olduğumuzu hatırlattı.
“SİLİVRİ, TURİZM KONUSUNDA SINIFTA KALDI”
Yılmaz, Silivri'nin turizm konusunda sınıfta kaldığını, 42 km'lik sahilinin olmasına rağmen, onlarca km orman, piknik alanları, doğal güzelliklerin olduğu ancak kullanılamadığı, ilçeye katma değer katamadığı gibi İstanbulluların sosyal hayatına katkı sunamadığı bir durumda olduğumuzu dile getirdi. İmar planlarında otel yapılacak alanların eksikliğinden söz eden Başkan Yılmaz, İBB'ye Turizm Master Planı ile ilgili çağrısını yeniledi. Başkan Bey ayrıca mezbahane taleplerine dair yaşanan süreçleri paylaştı.
Başkan Yıllmaz, “Biz üretmeye devam edeceğiz. Arpadan samana, silajdan yem bezelyesine, aşıdan hayvan pazarına, gübreden atık gübre serpmeye kadar her alanda Silivri'de nasırlı ellerini topraktan çekmeyen tüm çiftçilerimize destek veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından çiftçilere arpa tohumları dağıtıldı.

 

Sevginar SALİ

YORUM YAP