Başkan Volkan Yılmaz, Çeltik'te yerli ve milli arpa tohum dağıtımına yaptığı konuşmada “Güllük gülistanlık bir coğrafyada yaşamıyoruz, dünya da güllük gülistanlık bir süreçten geçmiyor” derken önemli mesajlar verdi ve çıkış yolunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ünifadesiyle “Tek bir şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak” şeklinde belirtti.
Silivri Belediyesi, Çiftçiye Tohum Desteği Projesi kapsamında 19 Ağustos 2023 Cumartesi günü Çeltik, Yolçatı ve Seymen Mahallelerinde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni düzenledi.
Hafta sonu ilk tohum dağıtım durağı Çeltik'teBelediye Başkanı Volkan Yılmaz, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Mahalle Muhtarı Behzat Demir, Ortaköy Mahalle Muhtarı Ramazan Yaman, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı, Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Silivri Güreş Ağası Çetin Ceylan törene katılan çiftçiler arasındaydı.
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız okundu.
DEMİR: BAŞIN DÜŞTÜ MÜ DARA ARAYACAKSIN VOLKAN BAŞKANI
Açılış konuşması Mahalle Muhtarı Behzat Demir tarafından yapıldı. Demir, şöyle konuştu: “Belediyemiz her yıl balya, silaj, arpa tohumunu dağıtımın yapmakta. Hani bir söz vardır; Başın düştü mü dara arayacaksın Volkan Başkanı. Bu konuda huzurlarınızda kendilerine teşekkür ediyorum. Başından beri Belediye olarak hayvanların gübresini de atmaya çalışıyoruz, her türlü yardımı yapıyoruz. Mahallem ve kendi adına teşekkür ediyor, desteklerin devamını talep ediyorum.”
EROL: VERİMİ GÜZEL İYİ BİR TOHUM ELDE EDİLDİ
Çiftçileri temsilen Remzi Erol söz alarak şu konuşmayı yaptı: “Başkanım bizi bu dağıtımlara alıştırdı. Yapmış olduğu araştırmalar neticesinde iyi de bir tohum elde edildi. Verimi güzel. Yöremize uyum sağladı.
“BELEDİYE YETKİLİLERİNDEN GÖRMEDİĞİMİZ HİZMETLERİ SUNDU”
Bu güne kadar Belediye yetkililerinden görmediğimiz hizmetleri bize sundu. Allah uzun ömürler versin, ayaklarına sağlık. Samanıyla, silajıyla, ziyaretleriyle memnuniyetimizi kazanan bir Başkanımız. Her konuda bize destek oldu. Allah ondan razı olsun.
“BİZİ ÜZEN; MAZOT, GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARI”
Yalnız üzülerek söylüyorum, bu da Başkanımın dışında, ben şu anda köy kahvesinde 5 liraya çay içiyorum, 4.5 liraya arpa sattık.Bizi yaralayan ve üzen; mazot, gübre, ilaç. Bunların kullanımına inandığımız halde gerektiği gibi kullanamıyoruz, yetişemiyoruz. Tabi ki bu Başkanımın elinde değil, kendisi de bizim ızdırabımızı biliyor.Yapacak başka bir şey yok. Kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum.”
YILMAZ: NE VAZGEÇECEĞİZ, NE DE BU TOPRAKLARDA ÜRETMEKTEN GERİ DURACAĞIZ
Başkan Yılmaz yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi:“Güllük gülistanlık bir coğrafyada yaşamıyoruz, dünya da güllük gülistanlık bir süreçten geçmiyor. Bu vazgeçeceğiz, pes edeceğiz, teslim olacağız demek değil. Hayır, biz ne vazgeçeceğiz, ne de bu topraklardan üretmekten geri duracağız. Zor şartlardan geçiyoruz.
“ONLARIN TOHUM, İLHAÇ VE GÜBRELERİNİ SATIN ALMAK ZORUNDA OLMAMALIYIZ”
Enerji, gübre ve tohum fiyatları, ama buradan çıkar sonuç şu; belki mazot fiyatlarına müdahale edemeyebiliriz ama artık İsrail ve AB tohumu, ilaç ve gübrelerini satın almak zorunda olmamalıyız. Kendi kendine yeten ülke olmalı hali esasında önümüzdeki yüzyılın önemli olayı olacak.
Tarım, sanayi, savunma, ekonomide kendi kendine yeten ülkelerin öne çıktığı ve o ülkelerde barışın, huzurun, bolluğun, bereketin bir yüzyılı geliyor, dillendiriliyor. Bunun altının doldurulacak yegane unsurun Gazi'nin dediği veciz sözüyle “Tek bir şeye ihtiyacımız var o da çalışkan olmak.”
“KLASİK BİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI GÖREVİ YÜRÜTMÜYORUZ”
Oturduğumuz yerde yalnızca mazeret üretirsek, bu görev Silivri Belediyesinin değil, Tarım Bakanlığı, İBB baksın diyerek, topu taca atarak görev yaparsak doğrusunu yapmamış oluruz. Hepimizin göreve ve sorumlulukları, bu devletin, milletin huzuru, refahı ve barışı için. Klasik bir Belediye Başkanlığı görevi yürütmüyoruz.”
“KÖYLERİ GÖRMEZDEN GELMEK DEVLETE VE MİLLETE İHANET OLUR”
Başkan Yılmaz, Silivri'yi bütüncül anlayışla yönettiklerini, çiftçi ve hayvancıyı görmezden gelmeden, esasında ilçemizin en büyük fırsatının köyleri, verimli toprakları, tarımı olduğuna bir kez daha vurguda bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Köyleri görmezden gelmek devlete ve millete ihanet olur. Kalkınmanın kırsaldan başlayacağı, önümüzdeki yüzyılda en önemli silahlardan biri tarım olacak. Bu yüzden çiftçiye, hayvancıya destek vermeye devam edeceğiz.”
“ŞİMDİ GIDA GÜVENLİĞİ KONUŞULUYOR”
Başkan Yılmaz, yerli ve milli Türk tohumunun önemine değindi. Rusya örneğini şöyle hatırlattı: “Rusya bu yıl istediği kadar Ayçiçek ekemedi çünkü tohumda tamamen dışarıya, ağırlıklı Ukrayna'ya bağlı. Uygulanan ambargo yüzünden Ayçiçek ekemez hale geldi. Şimdi gıda güvenliği konuşuluyor.
Afrika'daki insanların açlıktan ölmemesi için Rusya ve Ukrayna arasında tarım koridorunun açılması için Cumhurbaşkanımız aracı oluyor. Petrol değil, arpa, Ayçiçekten bahsediyoruz. Petrol yiyemeyeceğiniz bir ortamda her gün tarım ve gıda ürünlerini tüketmek zorundasınız. Onun için Silivri Belediyesi olarak her zaman çiftçinin ve hayvancının yanındayız.”
“POZİSYONLARIMIZ HEP VATANDAŞLARIMIZA, HALKIMIZA GÖRE OLDU”
Yılmaz, geçmiş yönetimde Belediyenin arazilerinin bazı kişilere ücretsiz tahsis edildiğini, geri aldıklarını ve üretime kattıklarını anlattı. Pozisyonlarının şahıslara göre olmadığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Pozisyonlarımız hep vatandaşlarımıza, halkımıza göre oldu. Vatandaşlarımızın, çoğunluğun mutluluğunu önemsedik. Siyasi baronlar bizim yürüyüşüme yön veremeyecek dedik. Bedeli ne olursa olsun çıktığımız yolda dimdik, eğilmeden bükülmeden çiftçiyle, köylüyle, Çeltikliyle yol yürüyeceğiz dedik. Çıktığımız yolda çok şükür ki her yaptığımız projenin üzerine koyarak devam ettik. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ekibimize teşekkür ediyorum. Tarlada çapa yapan çiftçimizden, ziraat mühendisimize kadar hepsinin emekleri var.
“TOHUM ÇALIŞMLALARINDA DEVAMLILIK LAZIM”
Remzi ağabey “Yerli ve milli tohum toprağımıza uydu, verim aldık” dedi. Bunların toprağımız uyması için denemek lazım, Ar-Ge lazım, bilgi birikim, üniversiteler, bilim insanları lazım, bunlara destek verecek Belediyeler lazım. Para kazanmayan tohumcu ıslah çalışmalarına devam edebilir mi? Devlet ve Belediye desteklemezse, siz üreterek desteklemezseniz bu tohumların hiç birini, ne iklime, ne toprağa göre üretemeyiz. Onun için göreve geldiğimizden beri bedeli ne olursa olsun tohum çalışmalarımıza devam edeceğiz diyoruz. İlk İHA, SİHA'lar havalanabildi mi? Çakılan da hedefi şaşıran da oldu. Tohum çalışmalarımızda hedefi şaşıran da olacak, ama bu işte devamlılık lazım, bıkmadan usanmadan çalışmak lazım.
“SİLİVRİ, İSTANBUL'UN EN BÜYÜK ÇİFTÇİLERİ ARASINDA YER ALIYOR”
Bugün yerli, milli ve sertifikalı arpa tohumu dağıtıyoruz. 1000 ton arpa ürettik. Silivri Belediyesi, İstanbul'un en büyük 3-5 çiftçi arasında yer alıyor. 4 Bin dönümlük arazide Tarım faaliyeti yürütüyoruz. 1000 ton ürettiğimiz arpanın 600 tonunu sertifikalı olarak sizlerle paylaşacağız. Bununla beraber yaklaşık 12 Milyon liralık arpa tohumuna destek olmuş olacağız. 30 bin dönüm arazi bu tohumlarla ekilecek. Geçen gün Trakya Tohumcular Birliği Başkanı istatistiki bilgi paylaştı.
“TÜRKİYE'DE SERTİFİKALI TOHUMLA ÜRETİLEN TAHIL ORANI YÜZDE 8, SİLİVRİ'DE YÜZDE 85”
Dünyada sertifikalı ürünle ekilen tarla oranı yüzde 35 imiş. Sertifikalı ürün demek her türlü tetkikten geçmiş, ilaçlanmış ve rekoltesi yüksek ürün demek. Türkiye'de sertifikalı tohumla üretilen tahıl oranı yüzde 8, Silivri'de yüzde 85. 800-900 Kg verim alınmasının tek sebebi bu tohumların sertifikasyondan geçmesi. Sistiva ile ilaçladık. Yalnızca 1 milyon lira ilaç bedeli var. Sertifikalı ürün demek dönüm başına ülkenin ekonomisine katkı demek. Ekilen tarlalardaki sertifikalı tohum sayısı oranının artırmamız lazım ki daha fazla buğday, arpa, yulaf ve ayçiçeği elde edelim. Ar-Ge çalışmalarına devam edeceğiz.”
“SATIN ALARAK DEĞİL, ÜRETEREK DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Başkan Yılmaz, diğer belediyeler gibi tohum satın alarak destek olmak yerine, üreterek desteklerine devam edeceklerini bir kez daha yenileyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Üreterek sizlere destek vermeye devam edeceğiz. Yüreğimizi, terimizi sizler gibi topraklara akıtmaya devam edeceğiz.
“KREDİYLE VEYA TOPRAK SATARAK YAPMADINIZ”
Bu ülkenin en büyük ihtiyacı olan şey üretmek ve çalışmak. Bu topraklarda başaramayacağımız şey yok. Atalarımızın yazdığı hikayeyi biz de yazabiliriz. Harman sonu kat çıkılırdı, düğünler yapılırdı. Bunları hiç biriniz krediyle veya toprak satarak yapmadınız. Sonrasında yaşanan ve dünyanın da dayattığı Kapitalist düzende tembellik alışkanlık haline geldi, üretmekten vazgeçildi.
“TÜRKİYE'NİN GIPTA ETTİĞİ BİR HİKAYE BU TOPRAKLARDA YAZILABİLİR”
Biz bu dört yılda üzerimizdeki pasın kirin ve tembelliğin atılması için sizlere destek olmaya çalışıyoruz. Bu desteklerden sonra yeni bir hikaye ve ufuk koyma vakti geldi.
Silivri'de katma değeri yüksek ürünler üretmeli, süt ve et entegre tesisleri, yoğurt tesisleri, kurutma tesisleri kurulmalı, kooperatifçiliği yeniden yaşamalı ve yaşatmalıyız. Çocuklarımıza olan sorumluluğumuz var. Türkiye'nin gıpta ettiği bir hikaye bu topraklarda yazılabilir.
Tarım Bakanlığı, İBB, ilçe belediyesiyle, çiftçisiyle ele ele verebiliriz, beraber yol alabiliriz. Hala Antalya domatesi yiyorsak, biri gelip sormaz mı bize “Siz bu verimli topraklar üzerinde ne iş yapıyorsunuz?” diye. Ondan sonra çarşı pazardaki pahalılıktan şikayet ediyoruz. Bağcılar'daki şikayet edebilir ama biz edemeyiz. Beraberce yol yürümek bu işlerin ilacı olacak.
Sizlerle beraber olduğum, genç ve kadın çiftçilerden güzel üretim hikayeleri dinlediğim zaman, en mutlu olduğum zamanlar.”
Başkan Yılmaz, bölge ekonomisine katkı sunacak doğa turizmi konusunda Çeltik'te de değindi. Silivri'nin doğasını bozmadan ve kirletmeden ilçemizin gelişebileceğini, huzur, refah, milli gelirinin artabileceği düşüncesini paylaştı.
Volkan Yılmaz, önümüzdeki günlerde kışlık sebze fide dağıtımı yapacaklarını anlattı. Hanımefendilerin tekrar kışlık fideleri bahçelerine ekmeleri, bahçede kendi tüketimlerini karşıladıktan sonra daha büyük üretim alanlarında Silivri ve İstanbul'un gıda ihtiyacını karşılamak için bir modelin ilk adımını atmak için destekte bulunacaklarını paylaştı.
Ayçiçek tohumunda yüzde 95 olarak dışa bağımlı olduğumuzu, Türk tohumcusunun üretmesi gerektiğini savundu. Cumhuriyet'in 100. yılında 2023 paket TR2242 adlı Türk tohum dağıttıklarını hatırlatan Başkan Yılmaz, 1200 dönüm araziye ektiklerini 65 bin litre yağ aldıklarını, 13 bin vatandaşa 5'er litrelik dilimlerle dağıtım yaptıklarını paylaştı. Türk tohumcusuna soluk aldırmak gerektiğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu yıl Trakya'da ayçiçekte sorun var. Bu yıl attığımız taşla daldaki kuşu vuramayabiliriz ama biz bundan vazgeçmemeliyiz. Ben en azından vazgeçmeyeceğim. Türk tohumcusuna destek olacağım. Türk tohumu diyen herkese kapımız açık.
Bu yıl da yine 2023 çiftçimize aynı şekilde TR2242 adlı Türk Ayçiçek tohumunu dağıtmaya devam edeceğiz. Sizler de bu projenin destekçisi olacaksınız ki Türk tohumcusu bu coğrafyaya, iklime uygun tohumlar üretsin. Laf değil, iş üreteceğiz.”
Çeltik Mahallesi'nde 50 üreticiye arpa tohumu desteği sunuldu.
Sevginar SALİ