Silivri'de ‘kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan' olarak ilan edilecek bölgelerin tespiti ile ilgili konuşan Başkan Yılmaz, “Süreci popülizmden uzak, akılcı ve gerçekçi bir tutumla yönetmeyi sürdüreceğiz.” dedi.
Silivri Belediye Meclisi 2021 yılı Haziran ayı toplantısının 2. birleşimi 1. oturumunun 5. gündem maddesi olan “İlçemiz kırsal mahallelerinin köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalan yerleşim alanlarının, ‘kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan' olarak tespit edilmesi ile ilgili İmar ve Tarım Hayvancılık Komisyonları raporunun görüşülmesi.” hakkında komisyon görüşünü Celalettin Yazıcı okudu. Komisyon görüşünde; “Söz konusu Kırsal Mahalle veya Kırsal Yerleşik Alan sınırlarının netleştirilmesi ve ilanına ilişkin teklifin Silivri ilçesi kapsamında yer alan tüm mahalle muhtarları ile 10.06.2021 tarihinde yapılan toplantı sonunda ilgili muhtarlıklar kapsamında birebir görüşmeler yapılmasının ardından karar verilmesinin daha uygun olacağı değerlendirildiğinden komisyonda bekletilmesine karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Ak Parti Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı ve CHP Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı; kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak tespit edilecek yerlerin, bölgelerde yaşayan muhataplarıyla görüşülerek belirleniyor olmasının çok kıymetli olduğu belirttiler. Yapılan görüşmeler ve çalışmalarla ilgili konuşan Başkan Yılmaz, “Popülizme kaçmadan, işin merkezine tarımsal üreticiyi, çiftçiyi, köylüyü koruyan bir anlayışla daha sağlıklı bir karar alınabilmesi için tüm paydaşlar ile birlikte, ihtiyaca uygun bir metin ortaya çıkması için çalışıyoruz.” dedi.
YAZICI: KIRSAL MAHALLE SÜRECİNİ KENTİN TÜM PAYDAŞLARIYLA BERABER YÜRÜTÜYORUZ
AK Parti Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Celalettin Yazıcı, Meclis toplantısının 5. gündem maddesi ile ilgili komisyon raporunu okumadan önce konu hakkında açıklamalarda bulundu. Yazıcı konuşmasında, kırsal mahalle ya da kırsal yerleşik alan tanımının, Silivri'nin büyük mahallelerini ve köylerini ilgilendiren önemli bir gündem maddesi olduğunu söyleyerek, “Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıl köy tüzel kişiliklerinin iptal edilmesiyle birlikte su faturalarının köylüye çok yüksek kesildiği ile ilgili bir tartışma başlamış, bu tartışma İBB'ye taşınmıştı. Bu süreçte Başkanımız Volkan Yılmaz'ın katkılarıyla ve Cumhur İttifakı meclis üyeleri olarak su faturalarının düşürülmesiyle ilgili bir önerge verildi. Orada çözülemeyeceği için Ankara'dan bu konuyla ilgili bir yasa düzenlemesi çıktı. Su tartışmalarıyla gündeme gelen yasayla birlikte köylülerimize ayrıcalıklar ve imtiyazlar tanındı. Biz tarımsal karakteri, şehir merkezine uzaklığı, yaşam tarzı, imar planı gibi kriterleri göz önünde bulundurarak bölgelerimize yerleşik alan ya da kırsal mahalle tanımı yapacağız. Bu yaptığımız tanımla birlikte bölgelerde yaşayan köylülerimiz emlak vergisinden muaf olacak. Ek olarak; belediyemiz oralarda yapılan binalardan ruhsat, harç bedeli almayacak. Böyle önemli bir süreçte yukarıdan aşağıya hiyerarşik bir karar verme süreci yerine, kentin tüm paydaşlarının da sürece katılabileceği, beraber karar vereceğimiz açık ve şeffaf bir şekilde süreci götürmeye çalışıyoruz. Biz komisyonlar olarak bazı alanlar belirledik ve sonrasında da muhtarlarımızı davet ederek onların görüş ve tekliflerini aldık. Muhtarlarımızın yaptığı teklifleri tekrar komisyonda değerlendirip bir sonuca varmaya çalışacağız.” dedi.
“SİLİVRİ'Yİ AKILCI VE GERÇEKÇİ BİR TUTUMLA YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Kırsal Mahalle Kanunu ile ilgili konuşan Başkan Yılmaz, “Öncelikle şunu belirtmeliyim ki hem komisyonumuz hem de şehrimizin tarım paydaşlarıyla yapılan görüşmelerin merkezinde; çiftçi, köylü, tarımsal ve hayvansal üretim yer alıyor. Silivri Belediyesinin kaynaklarının ve gelirlerinin doğru yönetilmesi adına bir çalışma yapacağız. Biz Silivri Belediyesi olarak en uzak köyümüzden çöp topluyoruz, buralarda parklar, bahçeler, mahalle evleri yapıyoruz. Oradaki insanları spor, kültür, sanat, etkinliklerden faydalandırıyoruz ama 40 kuruş gelirimiz olmuyor. Bunun sürdürülebilir bir durum olmadığı aşikâr. Kırsal Mahalle Yasası ile beraber ilçelere; kırsal mahalle sayısı, yüzölçümü, nüfusu gibi kriterler göz önünde bulundurularak İller Bankası payından bir katkı sunulması gerekir. Ülkemizde yanılmıyorsam 30 büyükşehir, 200'ün üzerinde de ilçe belediyesi var. Kırsal bölgelere yapılan inşaatlardan harç alınmamasını meclisinden geçiren tek ilçe Silivri Belediyesi olmuştur. Silivri'deki köylerimizde inşaat yapacak vatandaşlarımızın hiçbirinden harç almıyoruz. Bizim bu konudaki niyetimiz belli. Muhalefet partilerinin üyelerinin de; ‘o da olsun, bu da olsun' gibi ayakları yere basmayan tekliflerini dikkate almayacağımı buradan belirtmek isterim. ‘Bu para kamunun, belediyenin parası' deyip, popülizm yapıp, oy hesabı yaparak politikalar üretmek benim siyasi kültürümün ve geleneğimin gerçeği değil. Akılcı ve gerçekçi bir tutumla bu süreci yönetmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
KIRKICI: BAŞKAN YILMAZ'A, AK PARTİLİ VE MHP'Lİ KOMİSYON ÜYELERİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Silivri'deki kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alanlarının tespit edilmesinde, paydaşlarla birlikte hareket etmenin önemli olduğunu vurgulayan CHP meclis üyesi Süheyl Kırkıcı, “Komisyonumuzun, sorunu muhataplarıyla çözme eğilimini çok olumlu buluyor ve destekliyorum. Bu yöntemin daha sağlıklı, daha olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Ben hem Sayın Başkan Volkan Yılmaz'a hem de AK Parti ve MHP'li komisyon üyelerine gösterdikleri bu güzel oluşum için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
İMAR İLE TARIM VE HAYVANCILIK KOMİSYON RAPORU
Talep: İlçemiz idari sınırları içerisinde yer alan mahallelerden 16.10.2020 tarihinde kabul edilen 7254 sayılı “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 10. Maddesinde belirtilen kriterlere göre sınır tespitinin yapılarak “kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan” ilan edilmesi için konunun Belediye Meclisinde görüşülerek karara bağlanması gerekmektedir.
Değerlendirme: 16.10.2020 tarihinde kabul edilen 7254 sayılı “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 10. Maddesinde; “10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
EK MADDE 3 – Köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunup sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak ilgili ilçe belediye meclisinin kararı ve teklifi üzerine büyükşehir belediye meclisinin en geç doksan gün içinde alacağı karar ile kırsal yerleşim özelliği taşıdığı tespit edilen mahalleler, kırsal mahalle kabul edilir. Bu belirlemenin mahalle düzeyinde yapılması esastır. Ancak; tamamı kırsal mahalle olarak tespit edilmeyen diğer mahallelerde de on bin metrekareden az olmamak kaydıyla kırsal yerleşik alan belirlenebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan vasfı bu fıkrada belirtilen usulle kaldırılabilir.
Büyükşehir belediyesi, birinci fıkra uyarınca ilçe belediyesinden gelen teklifi aynen veya değiştirerek kabul edebilir ya da reddedebilir. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde; gelir vergisinden muaf esnaf ile basit usulde gelir vergisine tabi mükellefler tarafından bizzat işyeri olarak kullanılan bina, arsa ve araziler ile mesken amaçlı kullanılan binalar ve zirai istihsalde kullanılan bina, arsa ve araziler 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre alınması gereken emlak vergisinden muaftır. Bu yerlerde, ticari, sınai ve turistik faaliyetlerde kullanılan bina, arsa ve araziler için emlak vergisi %50 indirimli uygulanır. Kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerlerde, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca alınması gereken bina inşaat harcı ile imarla ilgili harçlar alınmaz; anılan Kanuna göre alınması gereken diğer vergi, harç ve harcamalara katılma payları %50 indirimli uygulanır. Bu yerlerde içme ve kullanma suları için alınacak ücret en düşük tarifenin işyerleri için %50'sini, konutlar için %25'ini geçmeyecek şekilde belirlenir. 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için bu fıkrada belirtilen muafiyet ve indirimler uygulanmaz.
3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 12 nci maddesinin yedinci fıkrası ile 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanununun ek 17 nci maddesi hükümlerinden yararlanan yerler; kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenmesi halinde bu madde hükümlerine aykırı olmayan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan faydalanmaya devam ederler.
Bu madde uyarınca kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan olarak belirlenen yerler hakkında 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin 15 ve 29 fıkraları uygulanmaz.” denilmektedir.
Bu kanunda belirtilen sosyo-ekonomik durumu, şehir merkezine uzaklığı, belediye hizmetlerine erişebilirliği, mevcut yapılaşma durumu ve benzeri hususlar dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda; Alipaşa, Akören, Bekirli, Beyciler, Büyükkılıçlı, Büyüksinekli, Çayırdere, Çeltik, Danamandıra, Fener, Gazitepe, Kadıköy, Kurfallı, Küçükkılıçlı, Küçüksinekli, Sayalar, Seymen ve Yolçatı Mahallelerinin kırsal karakterlerinin korunmuş olması ve yasada belirtilen kriterlere uyması nedenleriyle, söz konusu mahallelerin köy yerleşik alanı sınırları içerisinde kalan yerleşim alanlarının, “kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan” olarak tespit edilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.
Komisyon Görüşü: Söz konusu “kırsal mahalle veya kırsal yerleşik alan” sınırlarının netleştirilmesi ve ilanına ilişkin teklifin, Silivri İlçesi kapsamında yer alan tüm Mahalle Muhtarları ile 10/06/2021 tarihinde yapılan toplantı sonucunda, ilgili muhtarlıklar kapsamında birebir görüşmeler yapılmasının ardından karar verilmesinin daha uygun olacağı değerlendirildiğinden, komisyonda bekletilmesine karar verilmiştir.