Danamandıralı üreticilerle Belediye olarak ürettikleri yerli ve milli arpa dağıtımında Pazar günkü sabah mesaisinde buluşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Tarım çalışmalarımızla başta dalga geçenler takdir etmeseler bile taklit ediyorlar. Onlar daha iyisini yapsın biz onları taklit etmekle kalmaz takdir de ederiz” derken, tarımsal üretim ve çiftçiliğin canlanması noktasında herkesin elini taşın altına koyması gerektiğinin altını çizdi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve ekibi Pazar mesailerine Danamandıra'da yerli ve milli arpa tohumu ve saman dağıtarak başladılar. Başkan Yılmaz, önce Nefise Vardar'ın hanesine misafir olup burada kadınlarla muhtar Cengiz Çelik'in eşliğinde bir araya geldi.
Tohum dağıtım alanında program saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlarken açılış konuşması için muhtar Cengiz Çelik küsüye gelerek, her dönem artan tarım destekleri dolayısıyla Başkan Volkan Yılmaz ve ekibine teşekkürlerini iletti.
Danamandıralı çiftçilere seslenen Başkan Volkan Yılmaz, 125 üreticiye tohum desteği bulunacakları programda köylerdeki bolluk ve bereketin üretimle artacağına yönelik inancını vurgularken, tarım ve hayvancılığın sürecin lokomotifleri olduğunun altını çizdi.
YILMAZ: BİZ KARINCALAR MİSALİ ÇALIŞMAYA GELDİK
“Biz karınca misali çalışmaya geldik. Ve buna uygun olarak 7/24 esasıyla 4,5 yıllık görev süremizde rüştümüzü ispat ettiğimize inanıyorum” diyen Başkan Yılmaz, “Bugüne kadar yaptıklarımızla yetinmeyeceğiz. Daha iyisi, güzeli ve fazlasını yapmak için ufkumuzun çıtasını daima yükseklere taşıyarak yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“TEKRAR KÖYLÜYÜ MİLLETİN EFENDİSİ YAPMAK İSTİYORUZ”
Mustafa Kemal Atatürk'ün “"Toprak o kadar cömert ki, dökülen her damla alın terinin karşılığını verir” sözüne atıfta bulunan Başkan Bey, “Vatan namusu bildiğimiz topraklarımızı en iyi koruma yolu üretimden vazgeçmemektir. Düşebiliriz ama düştüğümüz yerden kalkmasını bileceğiz. Zor süreçlerde de sizlere nefes, destek olmak için biz varız. Silivri Belediyesi üreticilere yönelik desteklerini her geçen gün arttırarak istikrarla sürdürecek. Tekrar köylüyü milletin efendisi yapmak istiyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden beri buz bunu söylüyoruz, şimdi herkes aynı konuda hemfikir oldu” dedi.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI”
“Dünya açlıkla, kıtlıkla, kuraklıkla imtihan edilirken biz mazot fiyatlarından şikayet edebiliriz ancak tohum, gübre, ilaç fiyatlarından şikayet edemeyiz. Tohum, gübre ve ilaç üreten İsrail ve ABD'den bizim neyimiz eksik? Biz bu kalemlerde başkalarına mahkum olamayız. Sorumluluktan da kaçamayız. Topu başkalarına atarak da işin içinden sıyrılamayız. Herkes sahip olduğu bir karış toprağı dahi işlemekle sorumlu. Belediyeler ekilebilir arazilerini değerlendirmek zorunda. Herkes elini taşın altına koymalı. Biz Silivri Belediyesi olarak 1000 Ton arpa tohumunu satın alarak değil üreterek köylülerimizle paylaşıyoruz. 20 Milyon TL değerindeki desteği kendi yerlerimizde üretiyoruz. Yerli ve milli tohumun yaygınlaştırılmasına hizmet ediyoruz” diyen Başkan Yılmaz, saman dağıtmakla başladıkları tarımsal desteklerine yönelik küçümseyen, alaycı değerlendirmeler ışığında yılmadan sürdürdükleri çabalarının bugün Hakkari'den Edirne'ye ilçe belediyesinin kat kat büyüklüğündeki yapılar tarafından örnek alındığını ifade etti.
“BAŞLANGIÇTA BİZİMLE DALGA GEÇENLER TAKDİR ETMESELER BİLE TAKLİT EDİYORLAR”
Yılmaz, “Başlangıçta bizimle dalga geçenler takdir etmeseler bile taklit ediyorlar. Kimler taklit edilir? Ortaya iyi bir şey, başarı ortaya koyanlar. Taklit etmek kötü bir şey de değil. Silivri Belediyesi'nin tarımdan, sosyal alandaki çalışmalarına, afetle mücadele hazırlıklarına kadar Türkiye'nin pek çok yerinde örnek alındığını, öncü adımlar attığı genel bir kabul sayılır. Bu bir ekip işi ve başarısıdır.
“Belediye tarımsal faaliyetleri yürütemez. Bu zahmetli işi belediyenin hantal yapısı kaldıramaz” diyenlere rağmen biz inandık ve başardık. Bizden daha iyisini yapanlar olsun istiyoruz. Biz onları taklit etmekle kalmaz, takdir de ederiz” şeklinde konuştu.
Danamandıra muhtarı Cengiz Çelik ve sohbet ettiği köylülerin “Köyümüzde ekilmeyen 1 m2 alan kalmadı. Hiç ekilmeyen karpuz bile ekildi”, “Ürettiğimiz ürünlerde hiç fenni gübre yok” söylemleri üzerine Başkan Bey, “Yanı başımızda 20 Milyonluk bir pazar var. Dahası bu pazar içerisinde iyi tarım uygulamaları ile yetiştirilen ürünleri fiyatına dahi bakmadan satın almaya hazır bir potansiyel yer alıyor” diyerek kolektif üretim ve pazarlamaya yönelik Belediye olarak verdikleri önem ile devam eden hazırlıklara işaret etti.
“SİLİVRİ KÖYLERİ İLE BİR BÜTÜN”
“Köylülerimizi yok sayamayız. Silivri köyleri ile bir bütün. Mark Kent Silivri hedefimizin en önemli potansiyel dinamiklerinden biri de tarımsal üretim” şeklinde açıklamalarını sürdüren Volkan Yılmaz, üretime destek sunmayı sürdüreceklerini yineledi.
“TURİZM MASTER PLANI KONUSUNDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”
Silivri'nin bir turizm master planı ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Başkan Volkan Yılmaz, “Bizler tarımın yanına doğa turizminin de çok rahat eklemleneceği bir coğrafyada yaşıyoruz. Birçok mahallemizde butik oteller olmalı ve İstanbul'da yaşayan vatandaşlarımız bunaldığında gelip hafta sonunu bu otellerde geçirmeli. Silivri'ye çok düşük imarlı turizm tesislerinin yapılması lazım. Bu çalışma hem insanlarımıza nefes aldıracak alanlar kazandırır hem de bölge ekonomisine katkı sunar. Bu otellerde Silivri'de yetişen ürünler servis edilir. Silivri'ye gelenler dönüşte eriştesini, bulgurunu, kışlık turşusunu buradaki köy pazarlarından alır. Bu nedenle Silivri'nin bir master turizm planına ihtiyacı var. Ancak bunun önünde bir engel var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'na da anlattım ancak ya dinlemiyorlar ya da anlamak istemiyorlar. Bakın buraya bir yatırımcı gelse ve bir butik otel ya da doğa oteli yapmak istiyorum dese ona önerebileceğimiz arsa yok. Çünkü turizm imarlı bir yerimiz yok. İBB'nin, tarımsal işlevini yitirmiş marjinal arazilerimiz ve orman kenarındaki arazilerimiz için bir turizm master planı yapması ve turizm yatırımcısını Çatalca'ya, Silivri'ye, Şile'ye, Arnavutköy'e, Büyükçekmece'ye teşvik etmesi gerekiyor. İBB meclisinde bunu yineleyeceğiz. Olmazsa, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile bu konuyu görüştük. Bu konunun üzerine çalışmalarımız var. Biz, ilçemizin doğasını kirletmeden Silivri'nin gelişebileceğini, huzurunun, refahının ve milli gelirinin artabileceğini düşünüyoruz. Bunu gerçekleştirebilecek potansiyele fazlasıyla sahibiz.” diye konuştu.
“KÖYLÜLERİMİZ ALIN TERİNİN KARŞILIĞINI ALINCAYA DEK MÜCADELEMİZ SÜRECEK”
Başkan Bey, “Türkiye Cumhuriyeti devletini yaşatmak ve ayakta tutmak için küresel ısınma ve kuraklığın yol açtığı başta kıtlık gibi zararların telafisi için çalışmaya devam edeceğiz. Kentlerden köylere ters göçün yaşanması için kırsalda ihtiyaç duyulan bolluk, bereketin üretimle yeniden sağlanması için buralara katkı sunmayı sürdüreceğiz. Köylümüzün alın terinin karşılığını alması ve bunun vaktinde gerçekleştirilmesi için mücadelemiz de devam edecek” diyerek Danamandıralılara arpa tohumlarının dağıtımına geçti.
Sevginar SALİ