Volkan Yılmaz: Yat limanını Silivri’ye kazandıracağız

Volkan Yılmaz: Yat limanını Silivri’ye kazandıracağız

08.12.2023 17:27:55

Silivri Belediyesi'nin bu dönem takip ettiği marina yatırımı hakkındaki durumu konunun İBB'de de gündeme getirilmesi üzerine kamuoyuyla 2023 yılının son meclisinde paylaşan Başkan Volkan Yılmaz, “Yapıldığında iddia ediyorum belki de Türkiye'nin en sosyal, en halkın kullanılabileceği bir kıyı Marina tesisi olacak” dedi ve yatırıma ilişkin şunu ekledi: “İkinci dönemimizin ilk yılında hayata geçireceğiz.”
Silivri'ye marina yatırımı kazandırma konusundaki çalışmalarını Aralık meclisinde yaptığı bilgilendirme ile kamuoyunun dikkatine sunan Başkan Volkan Yılmaz, ÇED süreçlerinin her yönden olumlu şekilde tamamlandığını ifade etti.Ekran Alıntısı_2
YILMAZ: YAT LİMANI, AMATÖR DENİZCİLİK EVİ'Nİ SİLİVRİ'MİZE KAZANDIRACAĞIZ
Yılmaz mecliste konuyla ilgili yaptığı sunumda şunları söyledi: “Büyükşehir Belediyesi'nde bütçe görüşmelerinde Ekrem Bey'in yapamadıklarını sıraladığımızda, partilerini şaşırarak İYİ Parti Grup Başkan Vekiline mesaj atıp, İYİ parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan'ın “CHP'li Büyükşehir Meclis Üyelerinden bir mesaj geldi. Silivri'de yapmadıklarınız varmış Sayın Başkanım” diye gündeme getirdiği konuya gelelim. Özkan, “Silivri'deki marinayı yapmamışsınız başkanım, Silivri'deki Meclis üyeleriniz bunu bana not olarak iletti” dedi. Volkan Yılmaz takipçisi olduğundan, Silivri'ye yapılanları da gördüğünden vicdanı el vermedi. “İnşallah ikinci 5 yılda da bunu yaparsınız başkanım” dedi.
İbrahim kardeşimiz merak etmesin, ikinci 5 yılımızda, izinlerini bitirdiğimiz Yat Limanını, Amatör Denizcilik Evini de Silivri'mize kazandıracağız. Bunun da altını çizmiş olayım. Ekranda gördüğünüz gibi iki tane alan var 1/1000'lik planda, bir tanesi Barınak Alanı diye isimlendirdiğimiz mevcut şu anki balıkçı barınağının olduğu kısım. Bir diğeri de güneyinde şu an olmayan ama yapımını bu projenin önceliğinde gerçekleştireceğimiz kısım Balıkçı barınağı. Tamamen balıkçılık faaliyetlerinin yapılacağı ve balıkçılık belgesi olan vatandaşlarımızın, esnaflarımızın kullanacağı balıkçı barınağı alanı.
PROJENİN İÇERİĞİ
Bu proje esasında 3 etaplı bir proje. Ulaştırma Bakanlığı'nın Yat Limanı Marina esas büyük projesi Boşnak bahçenin daha ilerisinde. Üçüncü etap diye nitelenen yer, esasında Ulaştırma Bakanlığı'nın Marina projesi uzun yıllardır onaylanmış, ihale edilmiş, ihalesine katılımcı olmadığından şu an yapılamayan ama 1 / 5 binlik planlarında yat limanı olarak işlenen kısım.
Bizim birinci etap diye tabir ettiğimiz Silivri Belediyesi olarak yapmayı planladığımız alanı gösterdim. Bizim hedeflediğimiz, “Burada niye barınak alanı yazıyor da Marina yazmıyor?” diyebilirsiniz. Çünkü yat limanı yani Marina projesi esasında Ulaştırma Bakanlığı'nın onayladığı bu proje üçüncü etapta. Oradaki bir yat limanı, bir Marina projesi varken buraya ikinci bir ruhsatlandırma zaten yapılamıyor. Dolayısıyla biz burasının ismini Barınak Alanı olarak bakanlığımızla görüştük. 15 metrenin altındaki teknelerin parklayabileceği bir amatör Denizcilik Evi, bir barınak şeklinde planladık. Planlama alanının büyüklüğü 19 hektar.
“YENİ BİR SAYFA AÇTIK”
2021'de hepinizin malumu Marmara Denizi kıyılarında yaşanan müsilaj artışı sonrasında Marmara Denizi ve adalar, Özel Çevre Koruma bölgesi olarak ilan edildi. Yani müsilajdan sonra Çevre Yetkilendirme Değerlendirme Raporu yani ÇED raporları tamamen farklılaştı. Ondan önce aldığımız ÇED raporları çöpe gitti. Dolayısıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Marmara Denizi için yeni baştan bir sayfa açtık. 1- 2 yıl yaptığımız bütün çalışmalar, esasında rafa kalktı, yeni bir çalışma başladı. Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalan planlama alanında onay kurumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve onun Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü olarak değiştirildi.
“OLUMSUZ BİR GÖRÜŞ YOK”
Dolayısıyla Silivri Belediyesi tarafından yürütülen birinci etap Balıkçı Barınağı imar planı çalışmalarına ait ilgili kurum görüşleri tamamlandı. Kurum görüşlerinin tamamında Silivri Belediyesinin planlama alanını etkileyecek olumsuz bir görüş bulunmamaktadır. Celalettin Bey'in ifade ettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de görüşü, bu planı olumludur. Olumlu görüşü bakanlığa verilmiştir. Aynı zamanda yine Kültür Turizm Bakanlığı İstanbul bir numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu da bu plana dahildir görüşü olumludur.
Barınak yani Amatör Denizcilik Evi ve Balıkçı Barınağı planlama alanında mevcut durumdaki balıkçı barınağı amaçlı kullanılan alan, barınak olarak düzenlenerek, güneyinde de yeni bir balıkçı barınağı inşa edilecek. Marina yapılırken ilk öncelik Amatör Denizci Evi yani Marina diye vatandaşın tabir ettiği alan yapılmadan önce geçimini balıkçılıkla sağlayan vatandaşlarımızın, balıkçı esnafının güneydeki balıkçı barınak alanı inşa edilecek. Diğer inşaata ve yapım işlemlerine sonrasında başlanacak.
“YÜZER İSKELE DÜZENLENECEK”
Planlama alanında mevcut durumda bulunan yüzer iskele, yeniden düzenlenecek ve teknelerin bağlanmasına uygun hale getirilecektir. Bu planda korunmuş ve geliştirilmiştir. Ayrıca yeni iki tane tekne çekek yeri diye tabir ettiğimiz teknelerin dışlanmasını, bakımlarının yapılacağı hem balıkçı barınağının balıkçı esnafımıza bir çekek yeri hem de amatör Denizcilik Evimizin barınak alanında bir çekek yeri imal edilecektir.
BAKANLIK ONAYI ALINDI
Planlama alanı kapsamında hazırlanan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığa sunulan proje etkileri ve ekosistem değerlendirme raporu, bakanlık tarafından Tabiat Varlıklarını Korumak, Genel Kurulu Müdürlüğünün 55 02 600 sayılı ve 16.01.2023 tarihli yazısıyla kurum tarafından değerlendirilmiş ve onaylanmıştır.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne 202 32 234 sayılı ve 22.11.2023 tarihli yazısıyla Çevre Etkileri Değerlendirme yani ÇED süreci tamamlanmış olup, hazırlanan imar planlarının onaylanması için Tabiat Varlıkları Koruma Genel Kuruluna da olumlu bir ÇED raporu Silivri Belediyesi tarafından teslim edildi.
“YALNIZCA LÜKS TEKNELERİN FAYDALANDIĞI DEĞİL, VATANDAŞIN SOSYALLEŞECEĞİ, NEFES ALACAĞI SAĞLIKLI BİR YAŞAM ALANI HEDEFLİYORUZ”
Burada şunu amaçlıyoruz, vatandaşa, halka kapalı, yalnızca lüks teknelerin faydalandığı bir marinayı öncelemiyoruz. 15 metrenin altında teknelerin yanaşacağı, sosyal donatıların olduğu, halkın rahatça girip çıkabileceği ve bu sosyal donatıları belediye marifetiyle işletmeyi düşünüyoruz. Vatandaşın sosyalleşeceği, nefes alacağı, her şeyin güvenli, sağlıklı işleyeceği bir yaşam alanından bahsediyoruz.
“TÜRKİYE'NİN EN SOSYAL, HALKA AÇIK KIYI MARİNA TESİSİ OLACAK”
Bir de şunu ifade etmek istiyorum, burada barınak alanında 3621 sayılı kıyı kanunu ve bu konuya bağlı olarak çıkarılan kıyı kanunlarının uygulamasına dair yönetmelik uyarınca münhasıran kamu hizmetlerinde kullanılan gemiler, gezinti gemileri, turistik amaçlı olta balıkçılığı gemileri ile 15 metreden küçük özel teknelerin barınmaları veya geçici olarak konaklamaları maksadıyla yeterli su alanı ve derinliğe sahip kıyı yapıları bulunacaktır.
Barınak alanındaki yönetim birimlerinin emsali kara alanının%5'ini geçmeyecek şekilde, tek katlı yapılması halinde yüksekliği de 4 buçuk metreyi, asma kat yapılması halinde de 5 elliyi geçmeyecek aşamayacaktır. Burada yapılacak plan çevreyi de rahatsız etmeyecek bir plandır. Yine açık alan ağırlığı olmak üzere emsali aynı amaçlı ayrılan alanın % 3'ünü geçmemek şartıyla yüksekliği de 5.50 irtifası geçmemek şartıyla takılıp sökülebilir elemanlarla inşa edilen demonte lokanta, gazino, çay bahçesi, sergi üniteleri ve idari binalar yer alacak.
Buradaki yeşil taralı alanın içerisinde alanın % 3'ünü geçmeyecek şekilde demonte malzemelerle üretilecek sosyal donatılar yer alacak. Belediye hizmet üniteleri ve idari binalar yer alacak.
Dolayısıyla yapıldığında iddia ediyorum belki de Türkiye'nin en sosyal, en halkın kullanılabileceği bir kıyı Marina tesisi olacak. Arkadaşlar, hiç merak etmesinler Silivri halkı çok güzel, keyifli bir sosyal alanı daha kazanacak. Oralarda çocuklarıyla, eşleriyle, sevdikleriyle, sevenleriyle güzel saatler geçirecekler.

“2. DÖNEMİN 1. YILINDA HAYATA GEÇİRECEĞİZ”
Bir vaadimiz olarak lanse ediliyor. Biz 23 vadinin neredeyse tamamını yerine getirdik. Bu benim İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni Binali Yıldırım beyefendi kazandığı takdirde, ortak yapacağımız bir vaadimdi. Bunu bilerek mi atlıyorlar yoksa, yapamadığımız hayata geçirebilir, proje bulamadıklarından mı öne sürüyorlar? Benim Volkan Yılmaz, Silivri Belediye Başkanı olarak vadim olarak da nitelendiriyorlar. İkinci dönemimizde çok kısa bir süre zarfında ilk yılında hayata geçireceğimiz bir vaadimiz olacak.”
2023 YININ SON OTURUMU
“Aralık ayı toplantısının ikinci birleşiminin birinci oturumunu burada sona erdiriyoruz. Aldığımız kararlar hayırlı uğurlu olsun. 2023'ün son toplantısını tamamlıyoruz” diyen Başkan Bey, “2023'ü acısıyla tatlısıyla esasında çok hoş olmayan bir yılı her yanıyla geride bıraktık inşallah.
2024 Yılının sağlık sıhhat, esenlik, huzur, dünyaya barış, savaşların yaşanmadığı, gözyaşından atmadığı, çocukların öldürülmediği bir yıl olur diliyorum. Hepinize şimdiden iyi yıllar, başarılı, bereketli bir yeni yıl temenni ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Sevginar SALİ

 

  1. Cengiz Dinçer Cengiz Dinçer

    Belediye Başkanı olmadan önce STK lar için bir bina yapacaktı. Bina içinde etkinlik salonu ve STK belediye işbirliği çalışmaları da görmek istiyoruz. Dağılmış Aileler ve çocuk hakları derneği Başkanı Cengiz DİNÇER

  2. Şenol adiyaman Şenol adiyaman

    Volkanın verdiği sözlerden biri de celaliye kamilobayı silivriye baglayacatı

YORUM YAP