Selimpaşa'da yerli ve milli arpa tohum dağıtımına devam eden Başkan Volkan Yılmaz, “MHP'li belediye başkanı bu işi yapıyor diye yerli, milli tohumculuğun önüne set vurmak isteyeni yıkar geçerim. Öyle seçim için siyaseten atmak yok! Siyaset yapılacaksa da onların hepsinden daha fazla yaparım ama bu iş, siyaset işi değil, siyasetin üstünde milli duygularla yapılması gereken bir çalışma” dedi.
Silivri Belediyesinin çiftçiye destek projesi kapsamında 20 Eylül 2023 tarihinde Selimpaşa Mahallesi'nde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni düzenlendi.Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Silivri Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuray Koçer, Şoförler Odası Başkanı Recep Akıncı törene katılan çiftçiler arasındaydı.
ÖNAL: ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRETMEYE, BİZLER DE DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Selimpaşa Mahalle Muhtarı Hasip Önal, yaptığı konuşmada çiftçilere bereketli bir sezon dileyerek, “Çiftçilerimiz üretmeye, bizler de destek olmaya devam edeceğiz.”dedi. Muhtar Önal, başta Belediye Başkanı Volkan Yılmaz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti ve hayırlı olmasını diledi.
ÖZGÜR: ÜRETİME OLAN İNANCIMIZ CANLANDI
Selimpaşa Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Özgür, söz aldı. Özgür, tohum dağıtımı ile destek vererek üreticileri yalnız bırakmadıkları için Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a teşekkür etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarımın ve çiftçiliğin çok önemli bir meslek olduğu halde unutulmaya başlandığı bu zamanlarda Başkanımızın çiftçimize verdiği bu destekleri çok önemli buluyorum. Üretime olan inancımız canlandı ve bu verimli topraklarda Belediyemizin de destekleriyle üretime elimizden geldiğince hep beraber devam edeceğiz. Bize sağladığı fırsatlardan dolayı Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a çok teşekkür ederim. Bu hasadın çiftçilerimize verimli bir dönem olmasını temenni ediyorum.”
YILMAZ: HEPİMİZİN BİR PARÇA DA OLSA SUÇU VAR
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, konuşmasına özeleştiri ile şöyle başladı: “Kooperatif Başkanımızın sözleriyle, özeleştiri yapmamız gerekirse tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin azalmasında hepimizin bir parça da olsa suçu var. Çalışmaktan vazgeçmek, tarım arazilerinin yerini imarlı arazilerin alması, imarlı arazileri arzu etmek, binaların yapımıyla tarım arazilerin belki bir miktar cazibesini kaybetmesiyle veya çocuklarımıza “Oku adam ol, benim gibi çiftçi olma” diyerek yönlendirmemizle suçumuzun olduğu ortada.”
“ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK ASLİ GÖREVİMİZ”
Başkan Yılmaz, iktidara geldiklerinde Tarım Hizmet faaliyetlerinin görevleri olmamasına ve belediye görevleri arasında tanımlanmamış olmasına karşın tarım ve hayvancılıkla iştigal eden vatandaşlara destek olmak, onlarla beraber yol yürümek adına yapmaları gerekenleri sorguladıklarını, bunun esasında yurttaşlık görevlerinin ve asli vazifelerinin olduğunu dile getirdi.
“4 YILDA KAYDA DEĞER BİR SİNERJİ YARATTIK”
Dört yıl içinde kat ettikleri mesafeyi onur ve gururla paylaşmak istediğini Başkan Bey şöyle dile getirdi: “Hem Silivri'deki üretici, hem Silivri Belediyesinin destekleri, hem bir zihniyetin terse çevrilmesi ve bunun desteklenmesi adına kayda değer bir sinerji yarattık. Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz.
“YERLİ VE MİLLİ TÜRK TOHUMU ÇALIŞMALARIMIZ ÇOK ÖNEMLİ”
Hele hele yerli ve milli Türk tohumu için yaptığımız çalışmalar ve bu konuda bize destek veren kurumlarla birlikte hayata geçiren çiftçi kardeşlerimizin bizimle hareket etmeleri son derece önemliydi. Hangi projeyi hayata geçirmeye çalışsak hem yolumuz açıldı, hem aydınlandı, hem de silerin desteğiyle cesaretlendik.
“SİZ ÇİFTÇİLERİMİZİN ÖNEM VE DEĞERİ ARTTI”
Annelerimiz, babaannelerimizin usulünde tarhana yapıyor. Bu o kadar kıymetli bir hal aldı ki. İstanbul'un hemen yanı başında bu toprakları koruyup kollayan çiftçi kardeşlerimizin önemi o kadar artıyor ki… Gıda tedarik zinciri, açlık, kıtlık, susuzluk, savaşlar, iklim değişikliğinin sonucunda insanlar gıda sorunu yaşayacak. Bu gıda sorununun yaşanmaması için ülkemizin her alanda olduğu gibi tarımsal ürünler alanında da tohum ıslahçılığı noktasında yerli ve milli tohumların harekete geçirmesi gerekliydi.
“60 TON ARPA TOHUMU DAĞITACAĞIZ”
Silivri Belediyesi olarak yine öncülük ettik. Yerli ve milli tohum ıslahçılarıyla istişarelerimiz sonucunda Selimpaşa'mızda, Ortaköy'ümüzde ve Kavaklı'mızda 300 üreticiye 60 ton arpa tohumu dağıtacağız. Ekonomik değeri 1 milyon 200 bin lira.
“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALARLA TÜRK TOHUM MARKALARINA GÜVEN ARTIYOR”
Bu arpa tohumların tamamı, İsrail veya ABD tohumu değil, yerli ve milli Türk tohumu. Dört yıldır dağıttık ve rüştünü ispat etti ve Trakya çiftçisi artık yerli, milli, sertifikalı Türk tohumu tercih ediyor. Türk markalarına olan güven, yaptığımız çalışmalarla daha da artıyor. İsrail tohumu olunca herkes gözü kapalı alıyor, tohum kartellerine destek oluyorlar, ama Türk tohumculuğunu desteklemediler.
“ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNİN KURULUŞ HİKÂYESİNİ HER ÇİFTÇİ OKUMALI”
Gazi'nin kurduğu Atatürk Orman Çiftliğinin hikâyesini her çiftçinin okuması gerekir. En önemli amaçlarından biri, gıda anlamında kendi kendine yeten bir ülke yaratmak. Bununla ilgili yapmış olduğu laboratuar çalışmaları Türk tohumculuğunu geliştirme adınaydı.
“DESTEKLEMEDE ADALET VE SÜRDÜREBİLİRLİK ÖNEMLİ”
Destekleme çok önemli bir şey. Adalet ve sürdürebilirlik olmalı ve doğru üreticiye destekleme yapılmalı. Destekler sizi tam anlamıyla yaşatmaz, sadece yardımcı olur. Sizi yaşatacak olan bu desteklemelerle beraber kendinizi ve üretiminizi geliştirmeniz.
Silivri Belediyesi olarak yaptığımız desteklemelerle sizlere bir nefes oluyoruz ama bundan sonra başka hikayeleri de burada yazmalıyız.”
“ÜLKEMİZ, TOPRAKLARIMIZ VE ÜRETİCİLERİMİZ İÇİN TARIMI ÖNCELİYORUZ”
Başkan Yılmaz, ilçe olarak turizm ve sanayi alanlarında da gelişeceğimizi ancak üretimden kopmamak gerektiği için tarımı öncelediklerini paylaştı. Bunun nedenlerini de ülke, toprakların terk edilmemesi ve üreticilerin desteğe ihtiyacı olması olarak açıkladı.
Gıda fiyatlarının düşürülmesi ancak daha fazla üretimle mümkün olacağını savundu. 20 Milyonluk İstanbul gibi bir pazarın yanı başında olmamızdan dolayı ürünlerin satılamama gibi bir durumun söz konusu olamayacağını dile getirdi.
“SİLİVRİ'DE AVRUPA'NIN DA ÜZERİNDE SERTİFİKALI TOHUM EKİLİYOR”
Sertifikalı ürünlerin önemine ve devlet desteği aldığına değinen Başkan Yılmaz, Türkiye'de ekiminin sadece yüzde 8 olduğunu, yüzde 92'nin sertifikasız olduğunu ve bu yüzden verimin düşük olduğunu dile getirdi. Avrupa'da ekilen tohumların yüzde 35'inin sertifikalı olduğunun bilgisini de veren Başkan Yılmaz, Silivri'de bu oranın arpa olarak yüzde 85 olduğunu açıkladı. Silivri'deki rekoltenin artmasının nedeninin sertifikalı tohumdan kaynaklı olduğunu söyledi.
“KURAKLIĞA RAĞMEN YERLİ TOHUM TR2242'DEN 150 TON AYÇİÇEK HASADI”
Türkiye'de ekilen Ayçiçek tohumlarının sadece yüzde 5'i Türk, yüzde 95'i Avrupa'dan geldiğini de paylaşan Yılmaz, Silivri Belediyesinin tarım kurumları iş birliğinde deneme ekimleri gerçekleştirdiklerini, bunların sonucunda TR2242 isimli, bölge iklimine en dayanıklı tohumu seçtiklerini anlattı. 1200 dönüm araziye ekim yaptıklarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 2023 paket tohum dağıttıklarını, denemeye çiftçilerden destek istediklerini paylaştı. Tüm mahallelere dağıtarak ve ekimini sağlayarak, rekoltenin ortalamasını alma hedeflerini açıkladı. Trakya'da birçok çiftçinin tarlasını biçmediği, bu seneki kuraklığa rağmen, Silivri'de Belediyenin 1000 dönüm yerinde TR2242 yerli tohumdan tam 150 ton hasat elde ettiklerini paylaştı.
“KONUŞTUKLARIMIZ NE HAYAL, NE DE TOHUM ŞİRKETLERİNİN ORTAĞIM”
100 bin litre ayçiçeği yağının vatandaşlara dağıtacağını dile getiren Başkan Yılmaz, “Konuştuklarımız ne hayal, ne de tohum şirketlerinin ortağım, ne de bir organik bağım var. Derdim yerli, milli, Türk tohumculuğuna güvenmek, para kazandırmak, onların kazandıkları parayla yeni mühendisler, yeni Ar-Ge'lerle bu tohumları geliştirmek.
“TEK TİP TOHUMCULUK BİTTİ”
Artık Trakya ve Konya'da aynı tohum kullanılamaz. İklimine göre tohum belirlemek gerek. Tek tip tohumculuk bitti.
“KENDİ TOHUMCUMUZA GÜVENMELİYİZ”
Kartellerin Türk tohumculuğunu bitirmek, onları vazgeçirmek için yüklenmesini göreceksiniz. Bize düne kadar İHA, SİHA vermeyen İsrail'e bakarak İHA, SİHA'larımızı, tanklarımızı üretiyorsak yine onların oyunlarına gelmeyip kendi tohumcumuza güvenmemiz lazım. Benim yaptığım, bu mücadelede bir nefer olarak ülkeme katkı sunmak.
“MİLLİ TOHUMCULUĞUN ÖNÜNE SET VURMAK İSTEYENİ YIKAR GEÇERİM”
Kimsenin de bu konuda bilgi kirliliği yapmasına müsaade etmem. MHP'li belediye başkanı bu işi yapıyor diye yerli, milli tohumculuğun önüne set vurmak isteyeni yıkar geçerim. Öyle seçim için siyaseten atmak yok! Ben bunu siyaset için yapmıyorum. Kim siyaset yapmak istiyorsa gelsin, hodri meydan!
“BU İŞ SİYASETİN ÜSTÜNDE, MİLLİ DUYGULARLA YAPILMASI GEREKEN BİR ÇALIŞMA”
Siyaset yapılacaksa da onların hepsinden daha fazla yaparım ama bu iş, siyaset işi değil, siyasetin üstünde milli duygularla yapılması gereken bir çalışma” dedi.
Başkan Bey sözlerine şöyle devam etti: “Saman, arpa, ayçiçek dağıtırken bizimle alay edenler nerede?! Eskiden tüm mahallelerimizde mezbaha vardı. Nerede bu mezbahalar? Hayvan Satış Pazarı yaptık. Benim işim miydi? Hayvan yetiştirici, tüccara boyun eğmesin diye yaptım.”
Başkan Yılmaz, mezbaha yapım yetkisinin İBB'de olduğunu ve yaşanan süreci paylaştı.
“DERDİNİZ KÖYLÜ DEĞİL”
Çocuklara yapılacak yatırım olarak görüp en kıymetli arsalarını İBB'ye kreş yapımı için tahsis ettiklerini hatırlatan Yılmaz, mezbaha için de yer tahsis etmeye hazır olduklarını dile getirerek, “Arsayı yine tahsis edelim, gerekirse alkışlayalım, vatandaş da size oy versin. Hiç önemli değil, yeter ki hayvancıya hizmet edelim. Ne yapıyorlar, ne yaptırıyorlar. Hayvancının önüne bu şekilde set çekmek doğru mu? Sebep ne? Sonra Değirmenköy'deki eski mezbaha yerini kiraya vermeye çalışıyorlar. İBB Meclisinde gündeme getirdim, ihaleyi iptal ettiler. Siz niye mezbahayı yapmak yerine depo olarak kiraya vermek istiyorsunuz? Sebebi ne? Derdiniz köylü, çiftçi ve hayvancı değil. Biri “Para kazanmak” dedi, Eksik olsun öyle kazanılacak para” şeklinde tepki gösterdi.
“İBB TRENİ KAÇIRDI”
Yılmaz, Et ve Balık Kurumu Başdanışmanı ile görüşmesi sonucunda planlanan depo yapımı, alım garantili hayvancılık projesi hakkında bilgi verdi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “İBB treni kaçırdı, 4.5 yıl geçti, 6 ay kaldı. Bu sürede ne mezbaha, ne projesini yapabilirler. Dolayısıyla biz bu işi de yapmaya talibiz. İnsanları ayrıştırmadan, kim üretiyorsa, kim gönlünü bu topraklardan ayırmıyorsa onu sonuna kadar destekleyeceğiz. Partisi beni ilgilendirmez. Bu topraklarda ne kadar çok üretim olursa, ne kadar katma değeri yüksek ürünler üretilirse, bu millet o kadar kazanç elde edecek.
“NE DEDİYSEM HEPSİNİ YERİNE GETİRDİM”
Vaatlerimizin çok üstünde eserler kazandırmanın onuru ve gururu içerisindeyiz. Siyasetçiler genelde seçildikten sonra “Ne demiştim, ne söz vermiştim?” demezler, ben sözlerime hep ‘ne demiştim'le başlıyorum, çünkü ne dediysem hepsini yerine getirdim.
“SELİMPAŞA KAPALI PAZAR, ETKİNLİK VE OTOPARKI 2 MİLYON DOLARA MAL OLDU”
Selimpaşa'da bu arkamda gördüğünüz 2 milyon dolara mal olan kapalı Pazar, etkinlik ve otopark alanını Silivri Belediyesinin kasasından bir kuruş çıkarmadan, bir bağışçı marifetiyle yaptırdık. Etkinlikler yapılıyor, 300 araçlık otoparkıyla Selimpaşa'yı rahatlatıyor.
“SELİMPAŞA'DAN BİR CUNDA, ALAÇATI ÇIKARABİLİRİZ”
Selimpaşa, İstanbul'un en müstesna yerleşim alanlarından biri. Belki her gün gördüğünüz için size sıradan ve doğal gelebiliyor ama değil. Dışarıdan birinin geldiğinde meftun olduğu bir yer. Limanı, doğal güzellikleri, tarihi dokusuyla, büyülüyor. Selimpaşa'dan bir Cunda, bir Alaçatı çıkarabiliriz. Selimpaşa bir marka kent olmanın bütün özelliklerini taşıyor. Üzerindeki tozu almaya çalışıyoruz. Tarihi dokusuyla ilgili yaptığımız ve devam eden çalışmalar var. Selimpaşa'da girmediğimiz sokak yok. Kuzeyi ile Güneyi ile bütün mahallede yapmış olduğumuz çalışmalar sürüyor. İBB ile yapmış olduğumuz istişareler sonucunda, yapanlara teşekkür etmekten hiç gocunmuyoruz, İBB Başkanına da teşekkür ediyorum. Biraz gecikmeli de olsa geçiş projesi, eksikleri de tamamlandığında Selimpaşa'nın trafiği rahatlayacak, buradaki güzellikler yansıyacak.
Taşkın yaratan, selde can kaybı yaşadığımız alanda D-100 Karayolunun altında dere genişletme çalışmasının takibini yaptık. İnşallah İBB ona da başlayacak.
Selimpaşa'da yapılan çalışmalar için mesai arkadaşlarıma, muhtarıma, uzun süren çalışmalarda sabır gösteren esnaf ve sanatkârımıza, halkımıza verdiğimiz rahatsızlığa rağmen güler yüzünü eksik etmeyen hemşerilerimize teşekkür ediyorum.”
Sevginar SALİ