ABD basınına göre, OECD ülkeleri arasında ev satın almanın en hesaplı olduğu ülkenin Türkiye olduğu açıklandı.. buna göre 250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilmesi ülkemizi daha da avantajlı konuma getirdi. Özellikle yabancı ülkelerin vatandaşlarının bunu bir fırsat olarak görmesi.. 4 mevsimin bir arada yaşanan, iklim, kültür, turizm ve bir çok özellikler barındırması nedeniyle tercih edilmesi kaçınılmazdı.
USA Today'de yabancılar için Türkiye'de ev satın almanın çok hesaplı olduğunu anlatan bir makale yayımlandı.
***
Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, ABD basının da Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında gayrimenkul satın almada en avantajlı ülke olduğu yazıldı.
Fit kare fiyatı 69 dolar
Makalede Türkiye'de bir evin fit kare fiyatı (0.92 metrekare) fiyatı 69 US dolardan satıldığı belirtildi. Türkiye'de 250 bin dolarlık gayrimenkul alana vatandaşlık verilmesi ülkemizi avantajlı konuma getirdi. Rusya ve Letonya üçüncü ve dördüncü sırayı paylaşırken, Yunanistan OECD ülkeleri arasında emlak fiyatlarının en ungun olduğu beşinci ülke olarak açıklandı. En pahalı evler Güney Konre'de.. OECD ülkeleri arasında metrekare fiyatı 967 dolar olan en pahalı ülke oldu.
***
En hesaplı evler Türkiye'de!
Aralarında Yunanistan, ABD ve Rusya'nın da olduğu alım gücüne göre konut almaya en uygun 10 ülkenin sıralandığı listede Türkiye, 1. sırada yer aldı.
Metrekare fiyatının hane gelirine oranının en yüksek olduğu ülke ise Yunanistan olarak açıklandı. İngiltere merkezli Compare the market, insanların alım gücüne göre konut fiyatlarının en elverişli olduğu ilk 10 ülkeyi yayınladı.
Yeni Mesaj'da yer alan habere göre; konut metrekare fiyatlarının hane halkı gelirlerine oranına bakıldığında listeye göre, Türkiye konut fiyatında araştırmaya konu olan ülkelerin en ucuzu oldu. Türkiye'nin birinci olduğu listede Rusya ise üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye'de ortalama yıllık hane (4 kişilik) gelirinin 27 bin dolar seviyesinde olduğu varsayımı üzerinden değerlendirilen çalışmada Türkiye'de konutlarda ortalama metrekare fiyatının 1.131 dolar olarak açıklandı. Çalışmaya göre konut metrekare fiyatının hane gelirine oranının yüzde 4.2 seviyesinde olduğu ülkemiz yabancıların en ucuz konut satın alabileceği ülke oldu. Ortalama yıllık hane gelirinin 67.020 US dolar, konut ortalama metrekare fiyatının 3.683 US dolar ve metrekare fiyatının hane gelirine oranının da yüzde 5.5 olduğu ABD listede ikinci sıraya yerleşirken, Rusya ise üçüncü sırada kendine yer buldu. Rusya'da ortalama yıllık hane geliri 26.390 US dolar, konut ortalama metrekare fiyatının 1.557 US dolar olduğunun açıklandığı çalışmaya göre Rusya'da konut metrekare fiyatının hane gelirine oranı ise yüzde 5.9 seviyesinde seyrediyor.
En yüksek konut fiyatı komşuda
Yapılan karşılaştırmada yer veriler ülkeler arasında konutlarda metrekare fiyatının hane gelirine oranının en yüksek olduğu ülke ise komşumuz Yunanistan olarak açıklandı.
Yunanistan'da ortalama yıllık hane geliri 26.196 US dolar, konut ortalama metrekare fiyatının ise 2.613 US dolar oldu. Bu verilere göre ülkede konut metrekare fiyatının hane gelirine oranı yüzde 10'a ulaştı. Bu da komşumuz Yunanistan'daki konutların yabancılar için kelepir fiyattan satılmadığını gösteriyor. Listede 4. sırada yer alan Güney Afrika'da konut metrekare fiyatının hane gelirine oranı yüzde 7.3 olurken, sırasıyla Meksika'da bu oran yüzde 7.3, Litvanya'da yüzde 9.2, Brezilya'da yüzde 9.2, Letonya'da yüzde 9.7, Slovakya'da yüzde 9.8 olarak açıklandı.
***
Yabancıya konut satışında 2020 yılı beklentisi 7 milyar dolar..!
Basında çıkan haberlere göre, pandemi döneminde Türkiye'den konut alan yabancı profilinde yükseliş görüldüğü, bu nedenle adet bazında düşüş yaşansa da gelirin 6,7 milyar dolardan 7 milyar dolar seviyesine çıkacağı açıklandı. Türkiye'nin yabancıya gayrimenkul satışında Mütekabiliyet Yasası'nın çıkmasından sonra 2013 yılında çıkışa geçtiğini belirten uzmanlar, aradan geçen sürede tüm sıkıntılara rağmen önemli eşiklerin aşıldığını, ciddi rakamlara ulaşıldığını belirtti.
Pandemiye rağmen Türkiye'nin yabancıya satışta iyi rakamlar yakaladığını belirten uzmanlar, ocak-eylül döneminde konut satışında sadece yüzde 18 kayıpla 26 bin adet rakamının aşıldığını dile getirerek yılsonunda 40 bin rakamını hedeflediklerini belirtiyor.
Piyasa aktörlerine göre Türkiye'nin gayrimenkulde çok yüksek potansiyele sahip olduğuna vurgu yapılarak, gayrimenkul yatırım fonlarının daha aktif kullanarak, daha efektif tanıtım gerçekleştirerek ve bu alana yoğunlaşarak çok yüksek rakamlara ulaşılabileceği açıklandı. Özellikle alıcı profilinin yükselmesi ile pandemi döneminde Güney ve Ege illerine olan ilginin artmasından memnuniyet duyulduğu açıklayan uzmanlar;
"Şu an piyasada alıcı olan yabancı konut müşterisinin profilinin geçen yılların üzerinde olduğunu görüyoruz. Bu yıl Avrupalılar İstanbul'dan hiç olmadığı kadar konut alıyor. Bunun sebeplerine değinecek olursak birincisi kur avantajı. İkincisi ise insanlar pandemiyi Türkiye'de geçirmek istiyor. Çünkü daha güzel ve daha havadar bir ülkedesiniz. Önemli olan bir konu da sağlık sistemi. Pandemi sürecinde Avrupa'da sağlık sistemi tıkanırken bizde böyle bir şey yaşanmadı. Bu çok önemli."
Uzmanlara göre bu yıl İsveçlilerin ve Almanların Türkiye'ye ilgisinin arttığını.. İran'ın dışında Pakistan, Hindistan ve Çin'den de Türk gayrimenkul piyasasına talep olduğunu dile getirdi. Yabancıların en çok konutu İstanbul'dan aldığını anımsatan uzmanlar, "Antalya, Muğla ve Aydın gibi Akdeniz ve Ege illerimizden satışlar tekrar artmaya başladı. Bodrum'a, Kuşadası'na, Didim'e ilginin bu kadar hızlı artmasını beklemiyorduk. Avrupalıların tekrar Türkiye'yi radarına alması önemli." diye konuştu.
-"2023 beklentimiz 20 milyar dolar"
Konut alan yabancıda profilin yükselmesiyle satış adedinde düşüş yaşansa da gelirde kayıp olmayacağı belirtilerek, geçen sene elde edilen 6,7 milyar dolar gelirin 7 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini.. 2023'te hedeflerin 20 milyar dolar olduğunu açıklandı.
İyi haftalar...