Geçtiğimiz hafta içinde basında yer alan raporlardan devam edelim.. buna göre TÜİK tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, geçen sene 40.812 adet olan yabancılara konut satışı Ocak-Ekim döneminde 43.372'ye ulaştı. Böylelikle yabancıya konut satışı 10 ayda 2020 yılının rakamlarını geçti. Sektörün 2021 beklentisi ise 50 bin konut satışı olarak açıklandı.
İSTANBUL İLK SIRADA..
Yabancılara konut satışıyla ilgili yapılan açıklamalarda;
“Yabancılara en çok konut satışının gerçekleştirildiği şehir 20.247 adetle İstanbul oldu. Onu 8.640 ile Antalya, 2.755 ile Ankara takip etti. Mersin'de 1.870, Yalova'da 1.364, Bursa'da 1.260, İzmir'de 952, Sakarya'da 891, Samsun'da 811, Trabzon'da 750 konut satışının gerçekleştirildiği” açıklandı.
EN ÇOK İRANLILAR ALDI..
Ocak-Ekim döneminde en çok konutun 7.188 adetle İranlılar tarafından alındığı.. “Ayrıca 6.547 konutla Iraklılar, 3.658 ile Ruslar, 2.277 ile Afganlar da Türkiye'yi tercih etti. Öte yandan Almanya vatandaşlarına 1.740, Kazakistanlılara 1.530, Kuveytlilere 1.343, Azerbaycanlılara 1.140, ABD'lilere 1.123, Yemenlilere 1.046, Filistinlilere ise 977 konut satıldığı” ifade edildi.
VATANDAŞLIK İÇİN GELİYORLAR..
Ülkelere göre alıcıların tercihlerinin değişiklik gösterdiğine dikkat çekilerek, ilk sırada vatandaşlık tercih ediliyor.. burada ki kıstas ise Türkiye'de en az 250 bin dolarlık gayrimenkul alınmalı ve 3 yıl satılmamalı.
Vatandaşlık dışında yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik gibi farklı amaçlarla gayrimenkul alan yabancılar da var.. yapılan açıklamalara göre;
• Ürdünlüler, Suudi Arabistanlılar ağırlık olarak yatırım,
• Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla ev alıyor.
• Çinliler ise Türkiye'nin Avrupa ve Amerika'ya kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık almak istiyor.
Yabancıların satın almada ki ekonomik tercihi ise Türkiye'deki gayrimenkullere ilgi göstermesinin en önemli sebebinin döviz'de ki artış olduğuna dikkat çekti.
***
EVA Gayrimenkul Değerleme, 2021 senesi ilk dokuz aylık dönemi itibariyle yabancıların vatandaşlık hakkı için Türkiye'de yaptıkları gayrimenkul yatırımları hakkında rapor yayımladı.
2021 senesi ilk dokuz aylık döneminde Türkiye'de yapılan 44.658 adet gayrimenkul yatırımının yüzde 23,6'sının vatandaşlık hakkı için olduğu belirlendi.
Yabancıların vatandaşlık hakkı için aldığı gayrimenkuller 10.518 adet olurken, vatandaşlık için edinilen gayrimenkullerin adet bazında yüzde 81,3'ünün İstanbul'dan edinildiği tespit edildi.
ÜLKE BAZINDA İLK ÜÇ ÜLKE, İRAN, IRAK VE AFGANİSTAN
Yabancıların 2021 senesi ilk dokuz aylık döneminde tüm gayrimenkul çeşitleri bazında vatandaşlık hakkı için Türkiye'de yaptıkları yatırımlara göre, ülke genelinde ilk sırada İran yer aldı.
İran'ı; Irak, Afganistan, Yemen, Çin, Filistin, Mısır, Ürdün, Pakistan ve Rusya Federasyonu takip etti.
İSTANBUL İLK SIRADA..
Yabancıların, 2021 senesi ilk dokuz aylık dönemi itibariyle tüm gayrimenkul çeşitleri dahilinde vatandaşlık hakkı için gayrimenkul edinimlerinde en çok tercih ettiği kent ise İstanbul oldu.
İstanbul'u sırasıyla Antalya, Ankara, Mersin, Yalova, Bursa, İzmir, Muğla, Samsun ve Kocaeli izledi.
İSTANBUL'DAKİ YATIRIMLARIN YÜZDE 39,39'U VATANDAŞLIK EDİNİMİ..
Megakent İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımı ise 2021 senesi ilk dokuz aylık dönemi itibariyle 21.410 adet oldu.
Bu yatırımın da, yüzde 39,39'unun vatandaşlık başvurusu için hak kazanılan gayrimenkullerden oluştuğu tespit edildi.
Aynı dönemde yabancıların vatandaşlık hakkı için İstanbul'daki gayrimenkul yatırım tercihlerinde Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir ilçeleri ilk üçte yer aldı.. bu ilçeleri de sırası ile Bağcılar, Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Kağıthane, Zeytinburnu ve Fatih takip etti.
***
Bu ülke de ne var da bu kadar tercih ediliyor, Türkiye'yi cazip kılan ne?
Sondan başlayalım.. eğer bizim Türk tv dizilerini seyrediyorlarsa ki öyle, seyrediyorlar.. o zaman güzel, keyifli, güvenli ve özgür yaşamak isteyeceklerdir.
Tabi ki tercih için çok neden var.. zaten satın alanlara bakıldığında tercih nedenleri de ortaya çıkıyor.
Önce şu tesbiti yapalım.. Türkiye Cumhuriyeti devleti yasalarla bireyin yaşama, çalışma, din ve fikir özgürlüğünü garanti altına almıştır.. hukukun geçerli olduğu ülkeler devlettir.
Dünya'da bugün 57 İslâm ülkesinden bahsedebiliriz, lakin hukuk kavramı lafta kaldığı için çalışmamaktadır.
En önemli tercih ise yapılan yatırımın güvencesi yasalarla garanti altına alınmış olmasıdır.. aksi halde kimse bu ülkeden kümes almaz..!
Almanlar Alanya'da, İngilizler Fethiye'de, Ruslar Antalya'da yaşıyor.. güneş, kum, deniz onları mutlu ediyor.
Ortadoğu coğrafyası ise özgürlük, yatırım garantisi ve 4 mevsim bir yaşam ile tabi ki Müslümanlık, ihtişamlı tarihi yapılar, kadim bir medeniyet ve yemek kültürü cezbediyor.. bu cazibe ilânihaye devam edecektir.
***
İyi haftalar..