Birkaç hafta yazılarıma ara vermek zorunda kaldım. 7. Ulusal E- Twinning Konferansında görevliydim ve Antalya'ya gittim. Sonra üzerinize afiyet bir de soğuk algınlığı geçirdim. Aslında bugün size edebi bir konuda yazı yazmayı planlıyordum. Bu küçük ayrılıktan sonra, edebiyatla başlamak daha uygun düşerdi. Lakin bu hafta Microsoft'un bir eğitimine davetliydim. Eğitim Teknolojileri Eğitiminde STEM oturumuna katılma fırsatım oldu. Türkiye'de yavaş yavaş STEM eğitiminin adımları atılıyor. Proje Tabanlı Eğitim argümanlarını sıklıkla konuşuyoruz. Şimdi STEM'e hazır olun. Uzun bir süre bunu konuşacağız. Ben de STEM uygulamaları üzerine çalışmaya başladım aslında... Yok yok bugünkü yazımda STEM'den bahsetmeyeceğim. Bugün Yapılandırmacı Eğitim ile Projeler arasındaki eğitimden bahsetmek istiyorum. Hatta böyle birkaç yazı yazabilirim. Bakalım... Benim projelere merakım, beni tanıyanların malumudur. Yalnız konu bu kadar basit değil. Ülkemizde 2005 yılından beri Yapılandırmacı Eğitim Yaklaşımı uygulanıyor. Yapılandırmacı Eğitim ile Projeler arasında ciddi bir bağ kurmadan yapılacak projelerin pek uzun ömürlü ve başarılı olmayacağını düşünüyorum. Bu yüzden de eğitim sistemimizle uyumlu projeler kurgulamalıyız. Sizleri çok teknik bilgilerle sıkmak niyetinde değilim. Hatta bilakis örnekler üzerinden gitmeyi düşünüyordum.
Günümüzde bilgiye ulaşmak, teknolojinin sunduğu imkânlar sayesinde oldukça kolaylaştı. Bugün teknolojiyi kullanarak bulunduğumuz yerden internet aracılığı ile dünyanın herhangi bir yerindeki bir kütüphanenin veri tabanına girerek istediğimiz bilgiye ulaşabiliyoruz. O zaman artık bilgiyi, ezberleme, depolama önemini yitirmiştir. Bilgiye ulaşma yollarını bireye kazandırmak, bireyin ulaştığı bilgileri kullanarak yeni bilgiler üretmesini sağlamak eğitimin amacı olmalıdır. Yapılandırmacı eğitim bu noktadan hareketle doğmuş; bilgi ve öğrenme konularını esas alan bir kuramdır.
Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüzde bilgiye sahip olmaktan ziyade mevcut bilgilerden yeni bilgiler ortaya koyabilmek önem kazanıyor. Bu da aslında projelerle mümkün. Size bir uygulama genişliği, disiplinler arası çalışma fırsatı sunar projeler.
Eğitim alanında her geçen gün meydana gelen gelişmeler; öğretmen, öğrenci, veli, okul yöneticisi, eğitim programları, ölçme-değerlendirmeye farklı boyutlar kazandırmakta.
Eğitim programımızla ne amaçlıyoruz? Sorusunu sorduğumuzda; “kendini ifade eden, iletişim kuran, işbirliği yapan, girişimci ve sorun çözen, bilimsel düşünen, anlayan, araştıran, inceleyen, eleştiren, sorgulayan ve yorumlayan, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan, bilgi üreten ve geleceğe yön veren” bireyler cevaplarını alıyoruz. Proje üretilirken, planlanırken ve uygulanırken disiplinler arası bir yaklaşımla eğitim programımızla ilişkilendirilmeliyiz. 5 E Öğrenme döngüsü esas alınarak disiplinler arası yapılan projeler; uygulamada büyük faydalar sağlayacaktır. Bunu nasıl gerçekleştireceğimizi başka bir yazımda izah etmeye devam edeceğim.
Hoşça kalın.